HomeActualitateAvocatul Diavolului era să se îmbrace cu Prada

Avocatul Diavolului era să se îmbrace cu Prada

Dacă încă mai așteptați ca pe Dan Șova să îl aresteze careva, așteptați degeaba. Un băiat atât de norocos ca el, mai rar a dat Bunul Dumnezeu pe aceste meleaguri – până și mama cea mașteră (vitregă) îi e cea mai bună pavăză. Păi la câte furgăsiri (pardon, privatizări și contracte cu statul) a participat mamițica lui, cine să știe mai bine cine ce șpagă a luat: Direcția Națională Anticorupție, cumva?

Hai să fim serioși! Să trecem peste contractul original (stricat sau pierdut) cu Bechtel și să recitim o știre din luna aprilie a anului 2012, când Ponta abia ce prelua guvernarea împreună cu cel mai cinstit guvern post-decembrist (doar 14 miniștri la pârnaie, în curs de înpârnăire, sau zburați de la guvernare din cauză de incompatibilitate sau falsificare de CV).

Deci, în aprilie al acelui an atât de minunat pentru România, citim de la monitorizarea de gazete: câștigătorul licitației de vânzare a Cupru Min, aka Roman Copper Corp., a angajat una dintre cele mai importante case de avocatură din România, NNDKP, fondată şi manageriată de avocatul Ion Nestor, pentru a relua discuţiile privind preluarea producătorului de cupru, după ce, chipurile, “negocierile cu statul român s-au soldat cu eşec”.

  • Ministerul Economiei anunţă că negocierile cu Roman Copper, care a licitat 200,8 milioane de euro pentru 100% din acţiuni, s-au încheiat irevocabil şi procesul de privatizare va fi reluat. De cealaltă parte, Roman Copper a ieşit după negocieri cu o declaraţie total opusă, spunând că au obţinut un „acord verbal definitiv” cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min. Negocierile s-au derulat prin intermediul reprezentanţilor Măraru & Măraru, casă de avocatură care a reprezentat Roman Copper până recent. Casa de avocatura condusă de Ion Nestor (NNDKP – Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen), cea care a preluat acum reprezentarea juridică a companiei Roman Copper Corp a mai reprezentat juridic şi alte companii din piaţa resurselor minerale. NNDKP a avut client şi grupul Mineco care a cumpărat caietul de sarcini de la Cupru Min, dar nu a depus ofertă, şi totodată a reprezentat Mineco în tranzacţia prin care grupul elveţian a preluat cel de-al doilea producător important de cupru din România, Moldomin Moldova Nouă. (6 aprilie 2012)

Acel “statul român” – se înțelege, nu? – era reprezentat de către odioasele guvernări Boc și MRU. Și, pentru a se repara ceea ce s-a stricat până la capăt, nu numai că noul stat român a fost dispus să reia “privatizarea”, dar și doritorii de așa ceva au înțeles că e cazul să-și schimbe reprezentantul juridic. Iar ceea ce era disponibil pe piață la ora de vârf a fostului USL (aripa PSD) era tocmai Casa de avocatură NNDKP.

Care a fost fondată de avocatul Ion Nestor și are printre seniorii partneri un “D” de toată frumusețea, aka avocatul Ana Diculescu-Şova, mama adoptivă a senatorului PSD, Dan Şova. Care Șova, ca opozant până la data schimbării de putere din 2012 a fost unul dintre cei mai înverşunaţi şi vocali adversari din USL, ai privatizării Cupru Min, considerat, pe bună dreptate, principalul producător de cupru din România.

Deci să vorbim și pe înțelesul lui Kovesi: câtă vreme PSD (USL la momentul dat) se afla în opoziție, șefii se manifestau zgomotos și public față de procesul de privatizare a Cupru Min. Mai mult, Victor Ponta şi Dan Şova au acuzat public, fără a prezenta probe concrete, că odioșii din guvernele Boc și MRU trădează interesul naţional pe bani de mită & șpagă. Cum au înhățat puterea, aceste acuzații s-au topit în vânt. Mai mult, maștera lui Dan Șova a devenit reprezentantul legal a ceea ce s-ar fi dorit o viitoare privatizare de succes.

În orice caz, habar nu avem ce anume s-a întâmplat (deși se centra și se dădea cu capul în famiglie), că, după trei ani de la evenimente, statul (lui Ponta) încă mai caută să privatizeze Cupru Min. E drept că, între timp, afacerea s-a cam dus de-a berbeleacul odată cu prețul spot al cuprului la Bursa Metalelor din Londra. Prin urmare, Cupru Min Abrud, compania care deţine 60% din rezervele de cupru ale României, va fi scoasă din nou la privatizare. Asta după ce, anul trecut, statul a intenţionat să o includă, alături de Moldomin şi Minvest Deva, într-o companie naţională de cupru. Cu atâta spaimă de procurori, s-ar putea ca această tentativă de privatizare chiar să reușească.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare