HomeActualitateBiriș și-a tras lege să scape de fonciire

Biriș și-a tras lege să scape de fonciire

După ce a pus pe jar micii corporatiști cu PFA sau SRL-uri microscopice birișul deștept cu offshore de la Ministerul Impozitelor Nesimțite a fost lăsat de Cioloș s-o taie de la locul faptei. După ce și-a strâns catrafusele din birou și a părăsit incinta, birișul a explicat pe larg la câteva televiziuni că proiectul său imbecil era atât de deștept și de cinstit că pulimea nu l-a înțeles. Paradoxal, consultatul specializat în optimizare fiscală avea dreptate. Proiectul era foarte corect și așeza sarcina fiscală pe umerii boilor care trag în jug de 26 de ani scutindu-i pe băieții deștepți cu contracte de miliarde de lei să plătească impozite ca imbecilii. Adică, așa pe final de mandat, birișul consultat și-a tras o lege care să-i plafoneze lui CAS și CASS.

Sarcina fiscală pentru proști

creștea exponențial. Contribuabilul care muncește de-l ia dracu și face ceva mai mulți bani decât un salariu mediu pe economie primea de la biriș o majorare de taxe de 3 până la 6 ori. Pentru că proiectul lui Jupuitu’ introducea plata CAS și pensii pentru dividendele încasate de microcorporatistul buticar. Lumea s-a isterizat pe transferul contribuțiilor sociale de la firme la sclavi, dar a omis măcelul care se comitea împotriva persoanelor fizice autorizate și microîntreprinderilor.    

Japca la microîntreprindere arăta cam așa în opinia consultantului fiscal Adrian Bența:
– impozitul pe venit in procent de 1-3%, in funcție de numărul de salariați.
– impozitul pe dividend in procentul de 5%,
– contribuția la asigurările de sănătate a persoanei fizice ce încasează dividende în procent de 8,9% plătită obligatoriu aferenta dividendelor distribuite,
– contribuția la pensii de 21,7% plătită din dividendele distribuite, plata obligatorie conform proiectului.
Total dărilor așezate democratic de birișul offshore pe umerii micului corporatist creștea între 36,6 %  si 38,6%. Adică se majora de 3 până 6 ori.

Pentru meșteșugarii cu PFA jugul pus de proiectul demisionarului era și mai crunt. Numai pentru contribuțiile sociale, CAS și CASS, PFA erau obligate să plătească 30,6% la care se adaugă 16% impozitul pe venit. Înainte de ideea creață a lui Biriș cota de asigurări sociale era de 16%. Ca să concluzionăm, PFA sărea de la 32%, ceea ce era oricum imens, la 46%! Porc? Prea blând.

Să-i plafonăm contribuțiile lui Biriș

[image image-id=”48179″ height=”400″ width=”400″ image-title=”biris2″]

Aceasta a fost singura rațiune pentru care secretarul de stat offshore a avortat spontan acest proiect mizerabil. Pentru că aceste modificări plafonează contribuțiile sociale la o baza maxima de calcul de 5 x 12 x salariu mediu din anul respectiv. Adică avantajează tot pe cei cu mulți bani. Unul dintre ăștia cu foarte muți bani care câștiga din această manevră era chiar Biriș. Potrivit declarației de avere postate pe site-ul MF birișul a încasat în 2015 peste 1,5 milioane de lei (15 miliarde lei vechi) numai din contractele încheiate ca avocat specializat în litigii…… fiscale! Vă lăsăm să admirați în toată splendoarea ei declarația de avere a echitabilului biriș și după ce vă minunați de performanțele lui economice vă rugăm să vă delectați cu minciunile ordinare pe care le-a debitat după ce s-a cărat din guvern: 'Nu pomenim în acest proiect de nicio creștere de contribuții. Pentru angajați și angajatori în niciun caz nu vorbim de creșteri de taxe. 'Ca să poți să plafonezi, trebuie să unifici bazele, ca să unifici bazele, sunt necesare aceste modificări. (…) Această simplificare ajută la normalizarea pieței muncii și va ajuta, pentru că trebuie implementată', a adăugat Biriș
Nu știu alții cum sunt dar miei îmi pute nițel a conflict penal de interese. Iar dacă un procuror ar putea să demonstreze că ideea birișului era de a scuti niște și niște mari companii cu sute de angajați din lista lui de clienți de plata unor contribuții sociale la salarii, parcă ar ține și un control judiciar măcar!
 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare