HomeActualitateDă-le-n mă-sa de audiențe! Antena 1 e mai șmecheră...

Dă-le-n mă-sa de audiențe! Antena 1 e mai șmecheră decât Pro TV

Organismul care colectează de la televiziuni drepturile de autor ce le revin compozitorilor avantajează Antena 1, în dauna concurenței și, evident, a compozitorilor. Așa, subțire, cam cu un milion de lei pe an. Prietenii știu de ce, chiar dacă nu beau, neapărat, bere.

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – Asociația pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) este organismul de gestiune colectivă (OGC) care colectează bani de la televiziuni și-i împart apoi compozitorilor, după ce-și oprește un procentaj de 15%. Mai exact, televiziunile sunt obligate prin lege să plătească pentru orice bucată muzicală pe care o difuzează, inclusiv cele din generice sau reclame. UCMR-ADA monitorizează ponderea difuzării de muzică, tot ea verifică dacă ponderea declarată de televiziuni e reală și tot ea încasează banii, pe care-i dă mai departe compozitorilor. Deși e vorba despre foarte mulți bani, sumele colectate de la televiziuni sunt secrete. Dar noi, pentru că avem (câte) trei ouă, avem și cifrele.

Să dăm câteva numere

Cifrele arată că, cel puțin în perioada 2009-2012, UCMR-ADA a încasat de la Antena 1 o sumă anuală de două sau chiar de trei ori mai mică decât de la concurentul principal, Pro TV. Cine se uită, măcar din când în când, la TV știe că programele celor două televiziuni sunt similare, difuzează cam aceleași lucruri, ba chiar Antena 1 devine adesea ridicolă în încercarea de a copia Pro TV-ul, pentru că-i iese mereu prost. Amândouă difuzează aceeași muzică, aceiași artiști, au aceleași reclame, în aceeași cantitate. Cu toate astea, în 2009, Antena 1 a plătit către UCMR-ADA 1,5 milioane de lei, în timp ce Pro TV a achitat 4,9 milioane de lei. Bani care ar fi trebuit să ajungă la compozitori, dar despre cum nu au ajuns ei acolo o să vorbim mai târziu. În 2010, Antena 1 a plătit 1,1 milioane de lei, Pro TV 3,5 milioane. Mai departe, în 2011, Antena 1 a dat 1,7 milioane, Pro TV 4 milioane. Iar în 2012, la fel, Antena 1 a plătit 1,8 milioane de lei, iar Pro TV 3,8 milioane. Cifrele apar în rapoartele de activitate ale UCMR-ADA – rapoarte care nu sunt accesibile televiziunilor, deci fiecare știe doar ce plătește el – și sunt semnate de directorul general Ana Achim.

Cațavencule, ce-ți mai plac coincidențele!

Și acum, despre coincidențe. Două la număr. Prima ar fi aceea că UCMR-ADA are o conducere liberală, în persoana lui Adrian Iorgulescu, PNL-ist și fost ministru al Culturii, în prezent președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. Iar Antenele sunt cunoscute pentru simpatia lor discretă pentru PNL, în sensul că nu ratează nici o ocazie să-l pupe-n cur pe Crin Antonescu. A doua coincidență e și mai mișto. Directorul general UCMR-ADA, Ana Achim, e bună și veche prietenă cu Sabina Petre, fost director în Antena Group, actualmente tot director la Antena 3. Surse din interiorul consiliului director al UCMR-ADA jură pe roșu că Ana Achim își face concediile cu Sabina Petre, anul trecut chiar de două ori, în mai și în septembrie, în stațiunea Hajduszoboszlo, din Ungaria.

Despre diferența mare între sumele încasate, Adrian Iorgulescu a vorbit scurt și pe lângă subiect: „Cu Pro TV suntem în proces, până se rezolvă situația, mai vedem. Acestea sunt niște intoxicări, nu vă lăsați manipulați“. Cu doamna Ana Achim n-am reușit să stăm la taclale, pentru că, după ce i-am trimis un sms explicit, s-a prefăcut că și-a schimbat numărul de telefon. L-a desemnat, în schimb, pe consilierul juridic Eugen Petcu să ne răspundă pe e-mail. Răspunsul are poezia unui proces verbal întocmit de-un milițian de la Circulație și sună așa: „Sumele încasate de UCMR-ADA ca remunerații pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe posturile de televiziune se calculează potrivit Metodologiilor în vigoare, publicate în M.O. Partea I (Decizia ORDA nr. 170/2007, modificată în parte prin Decizia ORDA nr. 41/2008), raportat la ponderea de utilizare a operelor muzicale pe fiecare trimestru, rezultată din monitorizarea proprie și potrivit rapoartelor comunicate pe propria răspundere de utilizatori, cu privire la veniturile obținute din radiodifuzarea operelor muzicale într-un trimestru. Veniturile lunare/trimestriale ale unei societăți nu sunt egale cu cele ale altei societăți și nici ponderile privind utilizarea operelor muzicale într-o zi/lună/trimestru, ca urmare și remunerațiile încasate diferă“. Mda, apreciem în mod deosebit oamenii care n-au nevoie de prea multe cuvinte pentru a se face înțeleși.

Cine nu merge la Hajduszoboszlo nu există

Cu Sabina Petre, șefa de la Antene, am avut o discuție lungă. A fost, pe rând, amabilă, nervoasă, sfătoasă și amenințătoare. Pe scurt, dânsa zice că e de 20 de ani în branșă și că e normal să cunoască foarte multă lume, cum ar fi, de pildă, doamna Ana Achim. „Care e problema, că nu înțeleg? Ce, nu ne puteam întâlni întâmplător acolo? Ce, dacă mergem la Mamaia și ne întâlnim, înseamnă că ne-am aranjat? Cunosc multă lume și mă întâlnesc cu multă lume“, a spus Sabina Petre. Corect. Șansele ca doi oameni care au o relație strict profesională să se întâlnească la Hajduszoboszlo sunt foarte mari. De fapt, sunt atât de mari, că ar fi fost dubios să nu se întâlnească. D-aia nu ne ducem noi la Hajduszoboszlo, ne e lene să dăm „bună ziua“ pe stradă din trei în trei secunde.

Doamna Sabina Petre mai zice ceva, zice că sumele colectate de UCMR-ADA sunt calculate în funcție de veniturile realizate de televiziuni și de aici diferența între Antena 1 și Pro TV. Mai exact, ai un venit mai mic, plătești mai puțin. Numai că în televiziune, veniturile sunt direct proporționale cu audiența, iar Antena 1 este imediat sub Pro TV la capitolul audiență, și de multe ori peste, mai ales atunci când invită maimuțe în platou. Deci, să presupui că Antena 1 câștigă de trei ori mai puțin ca Pro TV e jignitor pentru maimuțe, Gherghe, Capatos și celelalte. „Nu înțeleg de unde această diferență. Noi nu avem acces la aceste date și, din acest motiv, avem mereu discuții cu UCMR-ADA“, ne-a spus Maria Apostol, director de marketing în trustul Pro.

Vezi aici cine se uită la Ioanițoaia

Veniturile declarate de Antena Group sunt la jumătate față de cele ale trustului Pro, în jur de 250 de milioane de lei pe an, comparativ cu cele 550 de milioane ale Pro-ului. Datele sunt disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe. Dar, trustul Pro are Pro TV, Acasă TV, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro, MTV, Pro TV Internațional și ProFM, în timp ce Antena Group include Antena 1, Antena 2, Euforia și GSP. Antena 3 e separată. Acasă TV e pe locul patru în audiențele medii generale, deci produce bani serioși. La fel și Sport.ro și Pro Cinema, care sunt în Top 20. De cealaltă parte, doar Antena 2 stă mai bine, pe 14. Euforia ocupă locul 22, iar GSP e pe locul 37, de unde putem deduce că la ei nu se uită decât cameramanii care-l filmează pe Ioanițoaia și Ioanițoaia în reluare. E mai mult decât evident că, în Antena Group, grosul veniturilor este adus de Antena 1, restul sunt irelevante. Iar dincolo, la Pro, sunt cel puțin alte trei posturi care aduc venituri. Surse din piața media susțin că Antena 1 produce cam 70-75% din ce produce Pro TV, iar audiențele fac ca acest procentaj să fie mai mult decât plauzibil. În consecință, Antena 1 ar trebui să plătească UCMR-ului 70-75% din cât plătește PRO TV. Adică trei milioane, nu unul. Iar banii să ajungă la compozitori.

Numai că banii nu prea ajung la compozitori. A afirmat-o King Tzapu, de la Animal X, chiar aici, în Academia Cațavencu. „Cu UCMR-ADA mă judec din 2009, de când, în urma unui control efectuat la ei de ORDA, am aflat că primesc doar 10% din suma pe care ar trebui s-o primesc“, a zis el, pe numele lui din buletin Lazăr Cercel. A spus-o și Florin Chilian, tot aici. O spun și oamenii din trustul Pro, că ei plătesc sume uriașe la UCMR-ADA, iar compozitorii se plâng tot la ei că încasează doar mărunțiș.

P.S.: Cine înțelege că articolul ăsta e plătit de Pro TV, mama lui se uită la Gherghe!

Răzvan Prițulescu

Publicat în AC, NR. 30

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare