HomeActualitateDe când a crăpat Vadim, Trump ne umple de...

De când a crăpat Vadim, Trump ne umple de venin

Este singurul candidat din istoria alegerilor  americane care intră la mitingurile sale electorale pe geamuri sau pe ușile dosnice. Este asaltat de contestatari oriunde merge. Lumea aruncă cu ouă au roșii stricate iar el îi aplaudă ironic sau îi sfătuiește să-și ia o slujbă. Sub moaca de scoțian căruia până și poza îi duhnește a whisky nu se pot ascunde decât două personaje: fie un imbecil sinistru scăpat din cămașa de forță direct în alegerile preliminare ale Partidului Republican, fie un maestru al manipulării ieșit la vânătoare de audiență. A doua ipoteză pare mult mai plauzibilă din moment ce aproape 14 milioane de oameni îl urmează pe Twitter. Audiența uriașă de care se bucură l-a costat extrem de puțin. Despre declarațiile lui s-au făcut bancuri și de câte ori apare în public curentează cu afirmații șocante.

„Voi fi cel mai tare preşedinte creator de locuri de muncă pe care l-a lăsat vreodată Dumnezeu pe pământ”. Acesta pare să fie obiectivul central al programului său economic. Magnat al speculațiilor imobiliare, Trump joacă puternic pe cartea naționalistă și pe renașterea economică a Americii prin redarea pieței interne produselor americane. Patinează însă când este vorba despre cifre. Ba spune că salariul minim de 7,25 de dolari pe oră este prea mic, ba susține că modificarea acestuia trebuie lăsată la latitudinea statelor. Cu un singur lucru nu are ezitări: eliminarea deducerilor fiscale pentru marile averi. „Chiar dacă mă costă o avere, spune Trump, voi tăia deducerile fiscale pentru marile averi”.

Naționalismul economic al lui Trump are și o țintă. Și-a pus jumătate de planetă în cap când a declarat că va expulza din USA cei 11 milioane de emigranți ilegali care iau slujbele americanilor. În vizorul scoțianului au intrat mexicanii, pe care-i descrie plastic: „Voi opri imigrarea ilegală construind un zid la granița de sud pentru care va plăti chiar Mexicul! Atunci când Mexicul îşi trimite oamenii la noi, ei nu îi trimit pe cei mai buni, nu îi trimit pe oamenii ca voi. Ei (Mexicul, n.r.) trimit aici oameni care au multe probleme şi aceştia aduc cu ei problemele lor. Aduc cu ei droguri, aduc crime, sunt violatori, însă presupun că unii dintre ei sunt oameni buni, dar eu am vorbit cu grănicerii şi ei mi-au spus ce fel de oameni primim în ţara noastră”,

Nu i-a uitat nici pe japonezi, care inundă piața cu mașini în vreme ce Chevrolet-ul pe străzile din Tokyo este un fel de Mos Crăciun. Adică nu există:  „Japonezii trimit la noi milioane de mașini. Și noi ce facem? Când ați văzut ultima dată un Chevrolet pe străzile din Tokyo? Nu există așa ceva prieteni, vă asigur. US a devenit o zonă de depozitare a gunoiului, o zonă unde ceilalți își depozitează problemele”.

Islamul și islamiștii i-au adus lui Trump puncte importante în bătălia pentru nominalizare.  Într-o țară în care limbajul politic corect a devenit a doua religie și în care libertatea de opinie nu prea mai face multe parale, adevărurile spune franc de Trump îi aduc popularitate.” Donald Trump îndeamnă la oprirea totală şi completă a intrării musulmanilor în Statele Unite, până când aleșii din tara noastră înțeleg ce se întâmplă”, scria echipa sa de campanie într-un comunicat intitulat „Comunicat al lui Donald Trump pentru împiedicarea imigrației musulmane”, citat de AFP. Cu trecerea timpului Trump și-a mai nuanțat poziția dar pentru americanii marcați încă de atentatele teroriste mesajul s-a fixat. La un moment dat părea chiar dispus să dea o derogare pentru noul primar musulman al Londrei, Shadiq Khan, pe care a spus că l-ar primi în State la o întrevedere. După ce pakistanezul l-a catalogat drept ignorat pe Trump, acesta i-a recomandat un test de inteligență aluzie transparentă la nivelul de instrucție al unui om care răspunde cu o jignire la o invitație. „După ce voi interzice temporar intrarea musulmanilor în America, voi tăia rapid capul ISIS şi le voi lua petrolul”, a mai spus Trump, dând glas gândurilor care trec prin capul americanului de rând puțin preocupat de discursul politic corect.

Foarte succint și-a catalogat Trump adversarii politici. După ce a sugerat sau afirmat explicit că starea gravă în care se găsește economia Americii se datorează faptului că țara a fost condusă de imbecili, Trump a avut și o concluzie logică: ”Fiindcă Obama a făcut o treabă atât de proastă la Casa Albă, nu veți mai vedea vreun președinte de culoare generații întregi de-acum încolo…”. Declarația vine după ce, pentru a răspunde acuzațiilor lui Trump cum că n-ar fi avut dreptul să candideze la președinție pentru că nu s-a născut pe pământ american, Obama a fost nevoit să arate în public certificatul de naștere. Întrebat despre programul contracandidatei sale la președinția SUA, Hillary Clinton, Trump a explicat plastic: „Dacă Hillary Clinton nu-şi poate satisface soţul, ce o face să creadă că poate satisface întreaga Americă?!”  Trimiterea directă către afacerea dintre Bill Clinton, trabucul și stagiara de la Casa Albă cu rochița pătată de lichidul seminal prezidențial chiar în Biroul Oval i-a atras un val de critici dar a punctat direct acolo unde contează. Recent, citat de cotidianul britanic The Guardian, Trump a afirmat că Hillary ar trebui să ajungă la închisoare pentru că în calitate de Secretar de Stat a utilizat un server de email public punând în pericol secretele administrației americane. 

În Marea Britanie o petiție semnată de peste 500.000 de cetățeni a provocat o dezbatere privind instituirea de către guvern a unei interdicții de intrare în țară pentru Trump. Această idee pe care guvernul a anunțat că nu o va susține și, ca atare nu va deveni realitate, arată cam ce influențe are Islamul în parlamentul britanic. Luările de cuvânt ale parlamentarilor laburiști englezi i-au adus puncte importante lui Trump.

Donald Trump este un imbecil. El are dreptul de a fi un imbecil. El nu are dreptul de a fi un imbecil periculos pe pământul nostru”, a declarat deputatul laburist Jack Dromey. La rândul său Tulip Siddiq a afirmat că trebuie „oprit acest om sarcastic și plin de venin, care pătează întreaga comunitate musulmană, să intre în țară”.

O deputata a SNP (Partidul Naţional Scoţian), Anne McLaughlin, a prezentat „scuze pentru originea scoțiana a dlui Trump”. Nici în America Trump n-a fost menajat de cercurile de afaceri cu vederi de stânga. Canalul NBC refuză să mai difuzeze show-ul lui, „The Apprentice”, iar lanțul de magazine Macy’s a refuzat să îi mai vândă produsele. 

Răspunsul lui Trump? ”Îmi pare rău looserilor şi haterilor, dar am unul dintre cele mai mari IQ-uri din lume. Şi cu toții știți asta. Vă rog să nu vă simțiți atât de stupizi sau amenințați, nu e vina voastră!”

Articol apărut în Academia Caţavencu, nr. 9 (1208) – 13-26 iunie 2016

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare