HomeActualitateDe cine ar trebui să-i fie frică lui Victor...

De cine ar trebui să-i fie frică lui Victor Ianukovici

Victor Ianukovici s-a comportat în jocul geopolitic complex în care s-a băgat fără să vrea ca Radu Mazăre la un dineu formal în compania familiei regale. Pe scurt, a reușit să supere pe toată lumea și, la final, a vomitat în punch. A vrut să facă pe marele patron în politica internațională și s-a trezit cu mafioții rusnaci în spate, revolte pe străzi și priviri piezișe de la Angela Merkel. Celălalt Victor, știi tu cine ești, ia aminte!

Oricum, Victoraș de Ucraina are destul de multe motive să facă pe el de frică în momentul de față. Iată doar câteva:

Protestatari – Ca la orice manifestație anti-guvernamentală dintr-o țară est-europeană condusă de o elită politică lacomă, incompetentă și coruptă, sunt prezente cele mai variate categorii de cetățeni: de la băbuțe cu pensia mică, la extremști cu ceafa lată puși pe cafteală cu autoritatea. Mai simplu, o mulțime de oameni imprevizibilă, exact ce-i trebuie un președinte de țară calificat maxim pentru meseria de paznic de coteț. A încercat tot felul de trucuri ieftine, gen oferirea otrăvită a funcției de prim-ministru, nu i-a ieșit, așa că se vede acum nevoit să arunce pisica în curtea Parlamentului, cerându-i să abroge legile cominterniste anti-protest pe care tot el le-a introdus. Ba, chiar le și oferă amnistie protestatarilor, pe lânga anularea respectivelor legi. De parcă dacă votează aleșii ucranieni „nu”, protestatarii își vor schimba ținta, iar Ianukovici va scăpa de belele. Greu de crezut –  la cât de hotărâți par manifestanții, mi-e că Ianukovici trebuie să bată marele pas în retragere, dar nu pare să aibă nici decența, nici creierul să se prindă că i-a cam sunat ceasul.

Ruși – În momentul de față, Vladimir Putin vrea influență pentru băieții lui, dar nu prea vrea scandal (pentru că Siria, pentru că UE, pentru că economie, pentru că Soci și pentru că automobile). Un război civil în Ucraina ar pune Rusia într-o situație căcănie și din punct de vedere economic, și politic. Una e să pui mâna pe o economie tânără, bogată în resurse ne-exploatate, alta e să te trezești cu o țară ruptă-n două de conflict. Așa ca, Ianukovici, dacă vrea să mai fie salutat de Putin, trebuie să-și pună ordine-n Maidan fără violențe prea mari. Altfel, s-ar putea ca și prețul ăla favorabil de gaz, obținut cu proteste și încrederea sfărâmată a UE s-ar putea să se ducă pe apa Niprului.

Proprii oligarhi – Băieții deștepți din Ucraina sunt puși într-o situație care pare să fie tare nefericită dacă ești interlop. Pe de-o parte ai birocrați europeni care te bat la cap cu reguli, legi, stat de drept și alte incoveniente în calea unui om care își dorește sincer să sifoneze și el niște fonduri de undeva. Pe de altă parte, ai alți interlopi, dintr-o țară mai mare, mai puternică, care te vor mânca la micul dejun cu toți rakeții și echipele tale de fotbal cu tot. Greu, nu? Orice-ar fi, nu poți să lași decizia asta în mâna unuia ca Ianukovici, iar niște bani aruncați în direcția opoziției gata să-i sară la beregată sigur i-ar putea atrage atenția. Ce arată ca un ciocan și-o nicovală pentru oligarhi, se traduce pentru Ianukovici ca un șut bine plasat în testicule.

Rămâne să vedem dacă micile concesii făcute de autorități îi vor calma pe protestatarii din Ucraina, acum întinși peste mai multe regiuni, chiar și-n estul pro-rusesc. Din păcate pentru vecinii noștri de la nord, Victor Ianukovici este ultimul om care ar trebui să aibă un cuvânt de spus în momentele astea și, cu toate astea, legea spune că e primul.

UPDATE: Între timp, Parlamentul ucrainean și-a făcut un pustiu de bine și chiar a votat împotriva legilor anti-protest, ba mai mult, prim-ministrul ucrainean și-a dat demisia. Problema principală e că majoritatea protestatarilor nu vor pleca acasa până când Ianukovici nu-și dă și el demisia, așa că, momentan, Parlamentul din Ucraina a pus doar niște limitatoare de viteză pe drumul care duce către o revoluție.

Exclusiv online.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare