HomePoliticGuvernDNA întreabă: ale cui e toate șpăgile? Ioan Oltean...

DNA întreabă: ale cui e toate șpăgile? Ioan Oltean răspunde: aleluia e!

Atunci când Ioan Oltean este nemulțumit, este bine să nu fii subiectul nemulțumirii sale. De-o pildă, când a fost nemulțumit de Sebastian Lăzăroiu, acesta a fost dat afară din funcția de ministru. Următoarea dată când a fost nemulțumit, Teodor Baconschi a plecat din minister printr-un simplu sms. Apoi s-a arătat nemulțumit de Emil Boc și de Funeriu, motiv pentru care premierul și-a dat demisia și l-a luat și pe ministrul Educației și Învățământului cu el. Eu de ani de zile aștept cu interes ziua aceea în care Ioan Oltean se va uita în oglindă și va zice: “sunt cam nemulțumit de mine”. Sau speram că măcar alții s-or uita puțin la el… Și, iată, câte un timpan era cu ochiul și pe el. Și l-a văzut, talentat de nemulțumit de însuși el, încasând o șpagă de 600.000 de euro în curtea bisericii de la Chitila.

Ioan Oltean este dintre aceia care au păpat din scutecuț tot ceea ce Natura i-a dat, motiv pentru care norocul l-a urmat constant măcar în ultimii 25 de ani. Este năsăudean-bistrițeanul sau bistrițean-năsăudeanul care, din 1990, proaspăt fesenist de bine, n-a ratat nici un legislativ până azi. A intrat în CPUN în 1990 și acolo l-a uitat bunul și mărețul Popor prin votul său. Fesenist, pedist, pedelist și, acum, nou și măreț penelist Ioan Oltean a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar în anul 2010 şi-a tras și un doctorat, unde altundeva decât la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), ca tot dinozaurul politic de bine pe care Gabriel Oprea l-a făcut “colonel” ca “cadou” (sic!) – după cum singur a mărturisit. Zice că el a introdus conceptul de cyber-administrație prin lucrarea "Probleme actuale ale sistemelor administraţiei publice". Sper că printre problemele doctorate în lucrare se numără și cea a eludării taxei de popă la mita luată în Casa Domnului.

Pe vremea guvernării CDR, între 1996 şi 1998, Ioan Oltean a fost ministrul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului din partea PD. Între 2000 şi 2004, a fost preşedintele Comisiei de administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic în Camera Deputaţilor, între 2004 şi 2007 a deţinut funcţia de chestor al Camerei Deputaţilor, fiind membru în Biroul Permanent, iar între septembrie 2007 și finalul de mandat din 2008 a deținut funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Prima dată am aflat că există Ioan Oltean în ziua în care l-a atacat dur pe fostul şef al DNA Daniel Morar. Era prin 1999 și Morar era procuror la Cluj, calitate în care arestat pe Liviu Ciupe, fost vicepreşedinte al PD Bistriţa-Năsăud şi şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, sub acuzaţia că a delapidat suma de 15.600 de lei, contravaloarea unei cantităţi de asfalt folosite la amenajarea unei parcări auto din municipiul Bistriţa. Odată cu fostul director a fost arestat şi Alexandru Slavita, care la vremea aceea îndeplinea funcţia de şef al Secţiei de Drumuri Naţionale Bistriţa. După patru luni de închisoare, cei doi au fost găsiţi nevinovaţi şi au fost puşi în libertate. Liviu Ciupe a dat ulterior în judecată statul român şi a cerut despăgubiri materiale şi morale de aproape 250.000 de lei, câştigând un proces la CEDO.

A doua oară când am auzit de Ioan Oltean a fost în 2007 când am aflat ce hămesit la banul statului este. El a încasat, ilegal, de la Parlamentul Românei bani pentru plata chiriei, deși avea proprietăţi în Bucureşti. Ulterior, parlamentarul a spus că s-a împrumutat cu bani şi a restituit întreaga sumă primită de la Parlament.

Ioan Oltean a știut să se strecoare şi să aibă de câştigat indiferent de guvernare. În timpul guvernului Boc, a fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi secretar general al PDL, deci și-a impus o serie de apropiaţi în demnităţi guvernamentale sau înalte funcţii publice: Ioan Nelu Botiş, fost ministru al Muncii, Silviu Bian, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Liviu Rusu şi Luca Iancu, preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. De toţi aceştia, cei mai mulţi având probleme penale, Ioan Oltean a fost şi este strâns legat prin afaceri necurate sau la limita legii.

Fostul învăţător din comuna Ceaba și-a condus cu o mână de fier organizaţia judeţeană din Bistriţa Năsăud, unde era mereu reales în toate funcţiile de conducere. „Mulți știți că mi se spune «crocodilul», «jupânul », «dictatorul». Nu ştiu cât adevăr cuprind cuvintele respective. Vă asigur că sunt la fel ca şi dumneavoastră, cu o singură diferenţă: acum 20 de ani am fost ales să conduc acest partid, iar de atunci m-ați tot reales”, se descria, în 2013, Oltean colegilor din PDL.

Numai că, din septembrie 2013, pentru Oltean începe declinul. Atunci a fost pus sub acuzare pentru: folosirea influenței sau autorității funcției de vicepreședinte/secretar general al PDL, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și favorizarea infractorului. Era vorba de intervenţii pentru obţinerea de contracte publice pentru firme de casă şi alocarea de fonduri guvernamentale unor primării conduse de primari PDL. Intervenţiile erau făcute la șefii Consiliului Județean Bistrița Năsăud, precum și asupra unor înalți demnitari din Ministerele Mediului, Dezvoltării Regionale și a Turismului și Economiei. La care s-a adăugat acuzația că, în martie 2012, a avertizat două persoane că urmau a fi efectuate percheziții ale procurorilor DNA.

Apoi s-a devoalat slăbiciunea sa majoră pentru Crinuța Dumitrean. Fosta preşedintă a ANRP, din perioada 2009-2011, Crinuţa Dumitrean, fostă Miss Bistriţa, era cunoscută în PDL drept pupila deputatului de Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean. Senatorul Valer Marian a acuzat-o pe Crinuţa Dumitrean în timpul campaniei electorale din iunie 2012 că a fugit din România în Statele Unite ale Americii imediat după ce aceasta a fost acuzată de implicarea activă în afacerile necurate desfăşurate de PDL. Conform declaraţiilor senatorului, Crinuța Dumitrean a prejudiciat statul cu aproape două miliarde de euro prin efectuarea de plăți preferenţiale sau necuvenite. Conform declaraţiei de avere, ex-preşedinta ANRP este o adevărată latifundiară, deţinând terenuri de 43.000 mp în localitatea Dascălu, 25.000 mp în Afumaţi, 5.000 mp în Tunari, 1.000 mp în Voluntari, precum şi un apartament şi o garsonieră în centrul Bucureştiului şi o maşină BMW (revenim imediat asupra averii).

Așa că, încă de la Dosarul „Alina Bica- ANRP”, Oltean apare legat de modul în care a susținut-o pe Crinuța Dumitrean în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Cu ocazia acestui prim dosar, Crinuța a fost arestată pentru abuz în serviciu şi supraevaluarea unui teren retrocedat, iar deputatul Cătălin Teodorescu (PNL), de asemenea arestat și în acel prim dosar, a declarat la DNA că: „Este știut faptul că Crinuța Dumitrean era susținută în poziție de Ioan Oltean , acesta venind periodic la sediul Autorității, ocazii cu care purta, uneori, discuții îndelungate , în biroul doamnei Dumitrean, cu aceasta. Pe parcursul discuțiilor, doamna președinte nu putea fi deranjată.”

Între Ioan Oltean, cunoscut în Bistrița și ca Nelu Mexicanu şi Crinuţa Dumitrean a existat o relație specială – erau nu numai suflete pereche, ci și averi pereche. Astfel, dacă Ioan Oltean deţine în Voluntari un teren intravilan în suprafaţă de 2.000 mp, obţinut în 2005, şi Crinuţa are în Voluntari un teren intravilan în suprafaţă de 1.000 mp, obţinut în 2009. Oltean are în Afumaţi un teren de 1.000 mp, obţinut în 2006, Crinuţa are şi ea în Afumaţi un teren de 25.000 mp, obţinut tot în 2006. Are Nelu Mexicanu teren de 3.000 de mp în Tunari, obţinut în 2008, are şi Crinuţa un teren de 5.000 mp în Tunari, obţinut în 2007. Singura diferenţă la capitolul "terenuri" este în avantajul Crinuţei: un teren de 42.927 mp în comuna Dascălu, Ilfov, obţinut în perioada 2006-2009. La capitolul "clădiri", Oltean este însă peste Crinuţa Dumitrean. Acesta are, din 2005, o casă în Bistriţa, cu o suprafaţă de 200 mp, precum şi trei apartamente – în Bistriţa, din 1992, cu o suprafaţă de 70 mp, şi două în Bucureşti, unul cu o suprafaţă de 37 mp, din 1998, şi celălalt cu o suprafaţă de 104 mp, din 2001. Crinuţa are doar o garsonieră de 32 mp, din 2001, şi un apartament de 85 mp, din 2006.

Ioan Oltean a declarat de mai multe ori că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Nicoleta Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc, pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia", şi că propunerea sa "a fost făcută cu bună credinţă".

A fost ca de la avere nepereche la avere pereche.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare