HomeActualitateDNA și contraperformanța glamour

DNA și contraperformanța glamour

Cu toate că Laura Codruța Kovesi anunța cu surle și trâmbițe la bilanțul DNA pe 2015 rezultatele “remarcabile” și “impresionante” ale instituției pe care o conduce, se pare că din martie încoace achitările instanțelor judecătorești în dosarele instrumentate de DNA au curs fără număr, precum dedicațiile la nunți și botezuri pe Guță, Salam&co. Parchetul anticorupție a izbutit o contraperformanță greu de egalat: 109 inculpați, dintre care 81 achitați în nici două luni. Și asta numai în cazurile mediatizate de presă. Naiba știe ce-or mai fi decis instanțele în dosarele ceva mai obscure.

Pe la sfârșitul lunii februarie, Laurei Codruței Kovesi îi creștea inimioara în piept atunci când anunța că procentul achitărilor a scăzut la 7,63%, o cifră care de fapt nu e mare brânză, ținând cont că media la nivelul parchetelor din România e la 1,6%, conform raportul oficial prezentat anul trecut de Ministerul Public.

Dincolo de trecerea pe care o are la popor și apetența pentru glamour a doamnei Kovesi prin scoaterea pe firmament a unor dosare cu nume mari în politica românească, faptele vin s-o contrazică pe șefa DNA. Astfel, din cei peste o sută de inculpați din lunile martie și aprilie, numai 28 au fost condamnați. Și asta neluând în calcul stivele de dosare din sertarele DNA, anchetele selective și sutele de sesizări făcute de Curtea de Conturi și Corpul de control al premierului, în care au fost semnalate furturi de miliarde din bugetul public. Totuși, să nu uităm nici de protejarea unor denunțători lăsați în libertate și cu milioanele de euro în buzunare, de trunchierea interceptărilor, denaturarea stenogramelor, a scurgerilor de informații către presă și show-ul cătușelor plus alte încălcări ale drepturilor omului.

Aproape jumătate dintre cele peste o sută de achitări au fost făcute numai în dosarul Referendumul, în care șeful PSD, Liviu Dragnea a scăpat la mustață de pușcărie, încasând 2 ani cu suspendare. Din totalul de 75 de inculpați care au apărut în acest dosar, dintre care doar 73 au rezistat procesului, 46 au fost achitați definitiv din lipsă de probe. Prin “caracterul obiectiv și profesionist” pe care doamna Kovesi spunea că-l are DNA, instituția sa a reușit să obțină la Înalta Curte de Casație și Justiție numai 27 de condamnări, toate cu suspendarea executării pedepsei. Așadar, dintre numele răsunătoare, numai Liviu și-a furat-o. Instanța supremă i-a mărit sentința de la unul la doi ani cu suspendare, lucru ce a dus la fierberi și ciocniri între titanii PSD, respectiv cizmarul Zgonea și voievodul Teleolteniței, Dragnea.

Alte achitări glamour petrecute sub bagheta doamnei Kovesi sunt George Copos și Camelia Voiculescu, Dan Radu Rușanu, fost președinte al ASF și avocatul Mihail Vlasov, fost șef al Camerei de Comerț și Industrie a României.

În contextul alegerilor, cu siguranță Kovesi va scoate din joben la comandă și alți iepuri la momentul potrivit.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare