HomePoliticDupă ghișee suntem noi, care te facem pe tine

După ghișee suntem noi, care te facem pe tine

Cum să protesteze cei care mai muncesc ceva în România? Doar nu vreți să-i calce-n picioare inspectorii ANAF cu chiar Legea pe ei călcând, să le bage mințile-n cap? Că atât de ambiguă este legea noastră încât suntem cu toții, practic, infractori. Că așa-și tratează acest stat cetățenii, îndemnându-i și încurajându-i să devină infractori – să poată să îi privească funcționarul cu scârbă de după ghișeu, în cunoștință de cauză, cum s-ar zice.

Fraierul român, pe care autoritățile îl văd doar ca pe un portofel ambulant ce mai are și tupeul să folosească buzunare (pe care statul, în marea lui amabilitate încă nu a pus o taxă specială), tace și înghite orice aberație. Încă una, scoasă la iveală de către colegii de la cursdeguvernare.ro, este lista de acte care i s-a cerut unei firme pentru ca aceasta să se înregistreze ca plătitoare de TVA, adică să dea nesimțiților de angajați ai statului, nu să ia.

De parcă a fi plătitor de TVA este echivalentul unei solicitări de fonduri europene nerambursabile, printre documentele pe care funcționarii ANAF le-au cerut unei companii care a avut tupeul să-i deranjeze cu un asemenea fleac, găsim: fotocopii conform cu originalul ale contractelor încheiate, lista de furnizori/clienți, un plan de afaceri, lista mijloacelor fixe și evidența financiar-contabilă. Dacă ar fi să-i psihanalizăm pe funcționarii ANAF, motivația cererilor stă în certitudinea acestora că orice cerere de plată a TVA se va transforma, în viitor, într-o cerere de rambursare. Iar experiența acestora (de multe ori participativă, la modul complice) este că aceste cereri sunt frauduloase. Așa că mai bine ucid ceainicul când începe să șuiere pe sobă, să nu cumva să crească mare, să se transforme în locomotivă cu aburi și să o calce pe biata Ana Karenina în gară.

Este motivul pentru care, bănuim, inspectorii cer, de-a valma, planul de afaceri, pe lângă datele confidențiale ale asociaților și administratorilor, precum și date pe care Fiscul deja le are. Le are pe undeva prin computerele pe care mai bine se joacă Tetris dacă tot pot pune pe drumuri contribuabilul. Azi, mâine, ne vom trezi în poștă cu somații ANAF că trebuie să trecem strada să le aducem la ghișeu o cafea și un cornuleț cu lapte, deoarece funcționarii lor sunt foarte ocupați.

Funcționarul român întotdeauna mizează pe teama contribuabilului că dacă nu se conformează urmează pedepse cumplite. Și nici nu primește ceea ce solicită, dar și se procopsește cu controale la sânge. Normal, documentul (datat ianuarie 2016!) aflat în posesia cursdeguvernare.ro se termină în termeni duri: “administratorului i se atrage atenția că nu poate amâna decât o singură dată prezentarea la fisc cu dosarul, că ANAF decide dacă aprobă sau nu amânarea întâlnirii și că, în caz de neprezentare, companiei i se anulează înregistrarea în scop de TVA."

Da, da, “după ghișee suntem noi, care te facem pe tine, băi, contribuabilule! Măi, măi!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare