HomeActualitateEvită risipa, câștigă la capitolul economisire și adună bani...

Evită risipa, câștigă la capitolul economisire și adună bani pe termen îndelungat

Prin natura sa, omul este predispus către risipă, chiar dacă o astfel de acțiune nu este  efectuată în mod conștient, ci este rezultatul unor impulsuri de moment. Astfel, aceste acțiuni care sunt generate de diverse emoții (atât pozitive, cât și negative) ne îndeamnă să optăm către efectuarea unor fapte pe care, în mod normal, într-un moment de luciditate nu le-am face. Risipă este tot ceea ce ne facem să cheltuim bani fără să ne gândim și să ne calculăm modul de acțiune; de exemplu, achiziționăm articole alimentare într-o cantitate mai mare decât necesarul zilnic sau al nevoilor membrilor familiei.

Un alt mod de risipire a banilor este cel legat de iresponsabilitatea modului în care abuzăm de împrumuturile rapide în weekend (pikavippi viikonloppuna), dat fiind faptul că astfel de opțiuni financiare trebuie utilizate numai în cazuri de extremă urgență. Astfel de exemple pot continuă, regăsindu-se în numeroase domenii, ceea ce nu poate decât să ne determine să ne gândim la vastele posibilități de a strânge bani luna de luna doar din simplul fapt al alegerii de a nu face risipă!

De ce risipa este rezultatul faptului că alegem să cheltuim în mod inutil și excesiv?

Atunci când mergem la cumpărături, chiar dacă avem întocmită o listă de shopping de acasă sau alegem să ne bazăm pe “inspirația de moment”, tendința noastră este de a cumpăra orice ni se pare că ne-ar putea fi de folos în gospodărie. În general, principalul inamic al nostru și aliatul de nădejde al risipei este dorința noastră de a profita de orice promoție derulată de magazinele pe care le vizităm, chiar dacă nu este în folosul nostru. Ne bazăm pe alegerile făcute de către ceilalți (nu de puține ori poate că ai văzut că oamenii din jurul tău, din magazin, cumpără produsele care sunt achiziționate de un număr mai ridicat de persoane).

Trebuie să știm să prețuim calitatea produsului, nu cantitatea în care acesta ne este oferit, așa cum se menționează și pe Heti24.fi. Rezultatul acțiunilor noastre haotice de la cumpărături se poate observa în modul în care valoarea kilogramelor de gunoi menajer crește pe zi ce trece. De cele mai multe ori ne gândim că nu are cum să ne strice să “cumpărăm mai mult dintr-un anumit produs”, mai ales că majoritatea promoțiilor și a reducerilor se bazează pe oferta cu un preț scăzut pentru un număr mai ridicat de articole.

La fel de esențial în încurajarea risipei este și modul de gândire “cumpăr pentru că mai bine să fie, decât să am nevoie atunci și să nu am”. Acest aspect se poate verifica în momentul în care cumpărăm produse și articole pentru diversele operațiuni de renovare a locuinței sau atunci când avem oaspeți. De cele mai multe ori, mâncarea sau produsele achiziționate se dovedesc a fi în plus, iar noi, în loc să le prezervăm, alegem să le aruncăm. Dacă vei alege să nu mai faci cumpărături în mod haotic, dacă vei fi orientat/orientată către achiziționarea de bunuri strict cât ai nevoie pentru consumul imediat și în momentul în care vei cumpăra numai pe baza necesităților reale, vei stopa risipa și vei avea de câștigat pe termen îndelungat!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare