HomeActualitateÎn România, dacă n-ai jeep, nu treci pe roșu

În România, dacă n-ai jeep, nu treci pe roșu

Sceneta prezentată ieri în buricul Bucureștiului de un ansamblu vocal instrumental compus dintr-o duduie cam șuie, dar în voce, niște milițieni fără număr-fără număr-fără număr, cam afoni, și un cor de huiduitori profesioniști, cam agresivi, a reprezentat o frumoasă premieră pentru peisajul artistic al Capitalei noastre. Asta deși părerile criticii sunt împărțite. Unii zic că bine i-au făcut polițiștii că au băgat-o, până la urmă, pe cucoană la dubă, alții că polițiștii sunt niște imbecili, care i-au călcat femeii în picioare drepturile omului.

Părerea mea, vorba lui nea Nicu Văcăroiu, e că adevărul nu e nici de-o parte, nici de alta, nici măcar la mijloc, ci mult mai departe de România, eventual într-o țară civilizată. Pentru că, într-o țară civilizată, s-ar fi întrunit cel mult o condiție a circului de la noi, dar niciodată toate, astfel: 1. duduia s-ar fi legitimat în secunda doi la nenea polițaiul. 2. dacă duduia nu s-ar fi legitimat, nenea polițaiul o umfla rapid, fără să cheme toată promoția de absolvenți ai Școlii de Poliție ”Vasile Lascăr” în ajutor. 3. indiferent că duduia se legitima sau nu ori că polițaiul o umfla sau nu, mulțimea de gură-cască nu se aduna ca la urs să-i bată pe polițai, de teamă ca aceștia să nu facă uz de armă. Pentru că, nu știu dacă știți, dar în statele civilizate, dacă refuzi să te supui ordinelor unui om al legii, riști să fii găurit în scăfârlie – bine, în America riști, mai nou, să fii găurit în scăfârlie și dacă te supui, mai ales dacă ești negru, iar afară e noapte, polițistul motivând că te-a ciuruit fiindcă era contrastul mic.

Evident, în tot balamucul ăsta, prima vinovată e cucoana care a trecut pe roșu fără nicio apăsare. Că putea fi făcută pilaf de o mașină și reconstituită pe bucăți, ca puzzle uman, la IML, nu ar fi fost o problemă. Problema e că dacă, tu, ca șofer, ai ghinionul să-ți iasă în față o asemenea matracucă, o să porți pe conștiință transformarea ei involuntară în pământ de flori toată viața. Nu mai zic de anchete, reconstituiri, cercetări – până să te găsească legea nevinovat îmbătrânești zece ani. Bun, deci am stabilit că vinovăția inițială îi aparține cucoanei. Ce facem noi când greșim? Plătim. Iar cucoana n-a vrut să plătească, ba s-a luat la harță cu polițiștii, că de ce-i cer buletinul. Ei bine, aici intervine al doilea vinovat. Care este polițaiul român – în general. De ce? Pentru că, deși e organ și are pulan, e cam impotent, în majoritatea cazurilor în care ar trebui să se arate bărbat. Mai mult ca sigur, cucoana a văzut filmulețul ăsta și multe altele similare și ce și-o fi zis, cu cei doi neuroni din dotare: ”Hai, fa, soro, dacă ăștia jmecherii își bate joc așa de poliție, eu de ce să nu-mi bat?”. Ea a uitat însă prima lege de circulație din România, care precizează clar că doar dacă ai jeep poți să treci pe roșu și nu pățești nimic. Dacă n-ai jeep, stai, naibii, acasă, treci pe verde sau nu mai traversa deloc, că ți-o furi crunt. Iar această lege are chiar și un paragraf, care stipulează că, dacă ai Hummer nu doar că poți trece pe roșu, dar poți omorî și oameni, că tot nu pățești nimic, mai ales dacă ești cetățean străin.

În fine, ajungem la al treilea vinovat: lătrăii de pe margine. Firește că și ei au văzut filmulețele la care am dat link mai sus, dar au mai observat și că în țara asta, dacă furi un leu faci pușcărie, iar dacă furi un miliard de lei faci partid și, eventual, guvern. Așa că au transpus situația pe concret, în față la Unirea: dacă hoții din Parlament ciordesc miliarde și poliția stă cu mâinile-n sân, de ce în cazul unei simple traversări pe roșu, polițiștii, în loc să stea de păpușoi, stau cu mâinile-n sânul duduii? Ei au mers pe principiul ”decât să-i pedepsim pe toți care greșesc, mai bine nu pedepsim pe nimeni și ne ștergem la cur cu ea de lege”.

Dar adevărații vinovați pentru toate aceste situații demne de o țară bananieră fără banane, ca România, suntem noi. Noi, ăștia care scriem sau citim, care postăm poze cu pisici pe Facebook, în loc să punem presiune pe cei destinați să apere respectarea legii. Câți dintre noi, când au văzut filmulețe cu șmecheri care încalcă legea, trec pe roșu, calcă polițiai, au trimis mailuri Poliției Rutiere, să urmărească mersul anchetei? Câți au cerut socoteală polițiștilor plătiți din banii noștri? Puțini, prea puțini sau niciunul. Or, șmecherii cu jeep și burtoșii cu epoleți tocmai pe asta mizează: pe tăcerea noastră complice. Căci vedem asemenea cazuri la televizor, ne indignăm, dar a doua zi am și uitat de ele. Și a doua zi șmecherul/șmechera cu jeep își face în continuare mendrele și trece în continuare pe roșu, pentru că nu legea, nu poliția, nu propriul tupeu, ci noi, oamenii cumsecade, i-am dat verde.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare