Limba romanes ar putea deveni obligatorie în toate universităţile din România

de Spartakus , 13 martie 2012
rromi

Decizia de astăzi a guvernului, privind înfiinţarea unei Facultăţi de Medicină cu predare în limbile maghiară şi engleză, a fost primită cu ostilitate de majoritatea românilor verrzi, dar a stârnit şi mai multă ranchiună în rândurile comunităţii rrome. Compatrioţii noştri bronzaţi fără solar se declară jigniţi de această hotărâre de guvern, apreciind-o drept total discriminatorie. Am stat de vorbă cu mai mulţi rromi şi absolut toţi s-au arătat profund indignaţi. De pildă, domnul Bekam Figo Zidan Ceauru, din Strehaia, a ţinut să precizeze: „Dom’le, nu e corect! De ce să aibe ungurii universitate în limba lor păsărească şi noi, care avem sute de ani de facultate, pe la Jilava, Rahova, Poarta Albă, nu mai vorbesc de masteratele făcute pe circă, să nu avem? Păi, vezi, dacă-l cheamă pe barosan Ungureanu, le-a făcut parte la unguri, ia să fi avut un premer să-l cheme Ţigăneanu, eee… atuncea ne dădea şi nouă şcoală în limba noastră!”.

Un alt rrom, Pardaillan Creţu, pe care l-am surprins examinând cu atenţie un portofel, pe o bancă de lângă Unirea – el s-a jurat să-i moară famelia şi copilaşii că-i al lui! –, a spus că trebuie neapărat înfiinţate şi universităţi ţigăneşti. „Să vă zic fază... Eream în Franţa, la muncă, şi tocmai ce-l aud pe un puradel de vreo şase ani că zbiară la un francez, care nu-i dăduse un euro măcar, deşi cerşea de-ţi rupea sufletu’: Nike ta mer, bă! Vezi, domnu’ ziarist, unde am ajuns? Să zică puradeii noştri înjurături în franceză, că nu mai ştiu, săracii, de az mo car, az mo pele, d-astea tradiţionale, dân cauza la multiculturalism, mânca-ţ-aş! D’aia e nevoie de o facultate, să îi ajute pe ţigani să nu-şi uite limba!”

Mai multe ONG-uri şi-au manifestat deja nemulţumirea faţă de măsura discriminatorie a guvernului şi ameninţă că vor recurge la gesturi extreme, pentru a-l determina pe premier să le dea şi ţiganilor educaţie în limba lor. Astfel, interlopii ar putea intra în grevă, refuzând să mai comită infracţiuni, fapt cu consecinţe tragice pentru mii de judecători şi poliţişti din ţara noastră, care vor rămâne pur şi simplu muritori de foame. De asemenea, milioane de rromi ar putea părăsi România, invadând, la un nivel fără precedent, Europa, în aşa fel încât să nu mai pupăm în viaţa noastră spaţiul Schengen.

Potrivit surselor noastre, auzind aceste avertismente, guvernanţii au fost mai speriaţi decât atunci când au ameninţat ungurii că pleacă din Coaliţie. Ei sunt dispuşi să declare limba rromanes limbă obligatorie în facultăţile din România şi să primească gratuit toţi copiii de rromi la studii superioare. Aceştia vor face teorie pe laptopuri aduse de-acasă (de acasă de la rumâni, dă-i naibii, că ăştia mai are şi computere, poa’ să lucreze şi pe-alea!), iar practica se va desfăşura în supermarketuri şi pe liniile de transport în comun, dar numai la orele de vârf.

Comentarii

+