HomeActualitateLIVE TEXT de la firul ierbii. Ungaria – România

LIVE TEXT de la firul ierbii. Ungaria – România

Comentăm împreună, pas cu pas, un nou episod din războiul secular pentru autonomie. Versiunea pentru microbiști.

Bună seara şi bine aţi venit la un nou live-text marca „Academia Caţavencu”. Vă vom ţine la curent cu evoluţia unui meci cu adevărat istoric: Ungaria- România. Fiindcă nu ne-am învrednicit să ne documentăm în privinţa palmaresului celor două formaţii, în confruntările directe, am copiat câte ceva de la Cristian Ţopescu, gândindu-ne că, oricum, şi noi avem pile la Ministerul Educaţiei şi-o să ne scoată basma curată.

Primul meci Ungaria-România a avut loc pe la anul 1000, în Ardeal, când România a jucat acasă (zicem noi) şi în deplasare (zic ungurii). A fost un scor de forfait, Gelu, Glad şi Menumorut, cele trei vârfuri ale formaţiei noastre fiind anihilate de apărarea maghiară, care avea cai mai iuţi.

Au urmat multe victorii ale Ungariei, victorii logice, dacă ţinem seama de faptul că majoritatea jucătorilor de la tineret ai României evoluau la turci, ca ieniceri. Prima victorie a României a avut loc abia în 1919, când i-am bătut atât de tare pe unguri, la Budapesta, încât legenda spune că şi acum se văd pe clădirea Parlamentului urmele de crampoane ale opincilor româneşti.

Dar să venim în zilele noastre, când echipele Ungariei şi României sunt egale valoric. Ambele au câte 9 puncte după primele patru partide din grupă şi, dacă ţinem cont că atât România, cât şi Ungaria au nişte Victori cam căpoşi în frunte, există toate şansele să nu se califice niciuna la Campionatul Mondial, că nu le dau olandezii voie să tranziteze Spaţiul Schengen.

Jucătorii lui Piţurcă vor adopta, probabil, tactica 4-2-3-1, în vreme ce ungurii au apelat la tactica pământului pârjolit: tribunele sunt goale, dar băieţii lui Piţi nu trebuie să se lase păcăliţi, fiindcă sigur ungurii sunt ascunşi pe-acolo, pe undeva, prin pustă.

Terenul este dificil, cam mocirlos după ploile din ajun. Ah, dacă ar fi fost aici Mihai Viteazul, Călugăreni scria pe unguri!

Goool! 1-0 pentru Ungaria! V-am spus eu că ungurii sunt periculoşi din faze fixe!

E minutul 18 şi am auzit pentru prima oară numele lui Mutu. Cum, joacă şi el?

Jucătorii noştri aleargă foarte mult, în căutarea egalării. Dacă ştia că se joacă pe fugă, Piţi ar fi putut să-l convoace şi pe Bănel Nicoliţă!

Am ajuns la jumătatea primei reprize şi jucătorii noştri găsesc foarte greu drumul spre poarta adversă. Şi mai ziceaţi că n-avem noi indicatoare rutiere!

Ungurii sunt mai mereu în ofensivă. Hai, băi, că nu se mai poate aşa! Piţi, bagă-l, tată, în teren pe colonelul Dogaru, că ne omoară ungurii de tot!

Ungurii imprimă ritmul meciului şi ne pun pe picior greşit. Dacă băieţii noştri nu bagă „Dansul pinguinului”, să-i deruteze pe adversari, nu fac nimic în seara asta!

Să-mi explice cineva de ce stă Mutu doar cu spatele la poarta adversă? E supărat pe portarul lor?

Szalai a tras puţin pe lângă poartă, de la marginea careului. La 2-0 chiar că ne enervam şi-i băteam de-i rupeam!

Stancu preia în careu, dar se bâlbâie inexplicabil şi pierdem o bună ocazie de gol. Piţi, ca să nu se mai încurce în picioare, trebuia să-i scrii pe ele înainte de meci care-i stângu’ şi care-i dreptu’!

Mutu preia în careu, dar trage din cădere şi portarul Királyi reţine. E clar, după meci iar o să ne spună Briliantul că iarba a fost de vină! A fost prea alunecoasă!

Se apropie sfârşitul primei reprize şi România continuă să joace modest. Aşa e firea noastră, ce vreţi?

Mutu a fost surprins în spatele fundaşilor maghiari, dar, din cauza fumului, nu s-a văzut prea bine ce făcea el acolo…

Final de repriză. La Amsterdam, Olanda-Estonia 0-0. Hai, estonii, în voi ne e speranţa, balticilor, că ai noştri au cam lăsat-o baltă!

Hai că zapasem pe ProTV şi am rămas acolo, uitând cu totul de meci. Oricum, am văzut la „Românii au talent” vreo trei dansatori care erau cu trei clase peste Mutu şi Chiricheş!

Cei doi antrenori n-au făcut nicio schimbare la pauză. Oricum, ieşeau în dezavantaj, fiindcă atât forintul, cât şi leul sunt în cădere faţă de euro.

Schimbare la Ungaria: intră Varga în locul lui Szabics. E clar, au început să obosească ungurii, acum e momentul să intre tare la joc Mutu, că are şi picioarele, şi capul, şi mintea odihnite!

Comentatorul de la Radio România: „Mutu a jucat modest şi a intrat rar în combinaţii!” Păi normal, bă, că nu mai intră în combinaţii, n-ai văzut unde-a ajuns dacă s-a combinat cu toţi dubioşii?

Minutul 63:  Szalai trimite cu capul pe lângă poartă, din 7 metri! Ne-a trecut glonţul pe la ureche, dar vedeţi că ăştia mai au gloanţe!

„Tricolorii încep să construiască mai bine în atac”, crede crainicul de la Radio România. În ritmul ăsta, până la sfârşitul meciului se califică zidari şi mâine-poimâine îi vedem transferaţi prin Italia, în construcţii!

11 metri pentru România: Mutu agăţat în careu! Ei, lasă că şi el câte a agăţat la viaţa lui!

Mutu, şut şi gooooooolllll!

După reuşita lui Mutu, stadionul a amuţit.

Acum e momentul, băieţi! Pe ei, pe ei, pe unguroaicele lor!

Nu se poateeee! 11 metri şi pentru unguri!

2-1 pentru gazde. Golul ungurilor a turnat plumb în picioarele jucătorilor noştri. Ei, hai că poate ne supărăm şi turnăm şi noi nişte plumb în unguri!

Goian primeşte cartonaşul galben. Mutu ia şi el un cartonaş galben, pentru proteste. Băi, puneţi, dreacu’, mâna şi jucaţi, că nu v-aţi dus la Budapesta să faceţi shopping de cartonaşe!

Minutul 78: ai noştri sunt în ofensivă şi atacă vitejeşte, ca la Cotul Donului. Sper să nu întoarcă armele şi să dea vreunul autogol!

„Echipa României suferă mult pe acest final de meci”, spune crainicul. Să meargă la doctor dacă suferă, neică, păi ce, n-are Mutu bani de coplată?

A doua schimbare şi la unguri. La noi ar fi necesare vreo unsprezece schimbări, ca să egalăm. Pardon, douăsprezece, îl uitasem pe Piţurcă!

„Adi Mutu nu mai este cel de acum cinci-şase ani”, ne explică domnul comentator de la TVR. Normal! Acum e „clean”.

La cât au alergat, Pintilii şi Bourceanu ne-ar putea reprezenta cu succes la Mondialele de atletism, dar sigur n-au ce căuta la Cupa Mondială de Fotbal din Brazilia!

Iese Pintilii, intră Chipciu. E clar, a început Becali să-l streseze pe Piţi cu telefoanele!

Mutu driblează exagerat de mult şi se enervează când pierde balonul. Din păcate, televiziunea maghiară nu dă prim-planuri, că vedeam dacă a mai învăţat şi el vreo înjurătură nouă.

E minutul 88 şi România domină deja jocul. Dacă meciul ăsta mai dura vreo şase ore, îi zdrobeam pe unguri, vă spun eu!

Tricolorii joacă haotic, ca nişte drogaţi. Nu le-a spus nimeni că nu-i igienic să bea toţi din cana lui Mutu?

Goool! Chipciu înscrie!

Meciul s-a încheiat, scor 2-2, o remiză meritată de ambele echipe de gloabe care au evoluat (zic ele) la Budapesta. Mare minune dacă n-o să apară acum Becali pe RTV să se laude că  l-a sunat Împăratul Hristos la pauză să-i spună că o să marcheze Chipciu dacă-l bagă Piţi pe teren!

Cine este vinovat pentru acest semieşec de la Budapesta vedeţi în exclusivitate la Antena 3, unde veţi afla că: arbitrul neamţ a primit telefoane de la Merkel, să tragă cu ungurii, Viktor Orbán a fost sunat şi el de Băsescu şi sfătuit să-i bată pe-ai noştri, că au votat USL, iar Băsescu a aranjat ploaia aia de ieri, care n-a permis jucătorilor români să facă extraordinarul lor joc de pase. Remiza-i de rahat, Băsescu suspendat!

Hai, recunoaşteţi că le-am purtat noroc tricolorilor! Dacă nu eram noi să le comentăm bâlbele şi ghioalbele, îi băteau ungurii de-i ascultau cu urechea!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare