HomeActualitateMarinarea, mai simplă că niciodată

Marinarea, mai simplă că niciodată

Ce iubitor de carne nu adoră gustul aromat al unei fripturi suculente? Și cine nu s-a confruntat – acasă sau la restaurant – cu momente în care friptura era prea tare doar pentru că s-a ‚sarit’ peste marinarea cărnii? 

Marinada este o compoziție lichidă în care se frăgezește carnea, înainte de gătit, iar procesul de marinare are loc datorită unor ingrediente acide precum oțetul, vinul sau sucul de fructe din compoziție. Se spune că marinarea este o artă pe care puțini reușesc să o înțeleagă. De ce? Pentru că presupune absorbția unui lichid aromat printre fibrele cărnii, o acțiune care duce la acoperirea și “sigilarea” sucurilor aromate în interior. 

Iată câteva beneficii ale marinării:

  • carnea marinată are un gust excelent, mai multă aromă și culoare
  • prin absorbție carnea capătă un surplus de lichid, astfel încât devine suculentă, lichidul adițional asigurându-i protecție în cazul supratratarii termice
  • surplusul de umiditate compensează pierderea în greutate a alimentului gătit 
  • ruperea fibrelor de către acizii din marinadă reduce timpul necesar preparării termice

În general, marinarea se face peste noapte sau chiar timp de două zile, în funcție de ingredientele folosite. Însă câți dintre noi mai avem răbdare să așteptăm atât de mult? Vestea bună este că există soluții mai simple care îți vor ușura munca și vor adăuga o savoare deosebită cărnii:

 

  • Una dintre ele este Vegeta grill – condiment lichid cu bere pentru marinare – în doar 30 minute conferă suculenţă fiecărei bucăți de carne în drumul ei către grătar. Nu conține potenţiatori de gust și toate ingredientele sunt naturale (ulei de floarea soarelui, sos de soia, ghimbir, usturoi deshidratat, țelină deshidratată, piper negru, coriandru). Iar vestea și mai bună este că se poate folosi în mai multe feluri de mâncare: gulaș, carne fiartă sau mâncăruri cu legume. Gustul de bere va fi pe placul tuturor!

 

  • Vegeta grill – condiment lichid barbeque pentru marinare conține, de asemenea, doar ingrediente naturale de calitate superioară printre care ardei gras afumat și măcinat, usturoi uscat, ceapă, coriandru, țelină deshidratată, chimen, oregano, chilli, piper negru, frunze de dafin, ardei iute și ghimbir. Tot ce trebuie să faci este să agiți bine plicul înainte de deschidere, să torni marinada gata preparată peste carne sau peşte, iar apoi să o lași să acționeze timp de 30 minute sau mai mult, dacă vrei o aromă puternică.

 

Da, grătarul unește oamenii. Iar dacă vrei să-i dai un gust ‚şi mai şi’, nu uita de marinare. Însă ai grijă: poate crea dependență! J

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare