Pietas

de Vlad Chelu , 12 februarie 2020

Mi-am dat seama că va fi un subiect controversat, dar este prea amplu discutat ca să nu îl discut și eu aici! Misiunea socială a Bisericii a fost trecută cu vederea și mai mereu pusă sub semnul întrebării din cauza unor băieți șmecheri în robă și „merțane” care nu reflectă însă situația generală a instituției per ansamble.

Sunt conștient de faptul că BOR se confruntă cu probleme în ceea ce privește corupția, dar autoritățile clericale au recunoscut asta și au luat chiar și măsuri pentru reducerea fenomenului. Da, recunosc, poate fi câteodată frustrant când popa din satul „Risipiți” și-a luat un BMW ori un Mercedes sau chiar Maserati cu care se laudă de fiecare dată când pornește în trombă pe uliță spre ciuda enoriașilor care de-abia au un bou pe care să-l pună la plug.

Dar, NU generalizați asta la toți! Sunt preoți în toată țara care se chinuie din răsputeri și care chiar se implică pentru societate, au deschis așezăminte sociale sau chiar clinici și au contribuit la restaurarea unor monumente istorice din localitățile parohiilor lor.

Cutia milei?

Aud de fiecare dată sintagma aceasta cu „cutia milei” și că banii ăia se duc imediat în buzunarele clericilor, dar de „cutiile” din lanțurile de fast-food și din magazine pentru cazurile sociale nu zice nimeni nimic, dar este clar că în ambele cazuri banii ajung acolo unde trebuie, către comunitate. În era rețelelor sociale am văzut inclusiv preoți care s-au implicat în strângeri publice de bani pentru a-i ajuta pe copii bolnavi de cancer. A fost organizat chiar în decembrie un splendid concert de colinde de către BOR care a avut, tot la fel un scop caritativ. Deci încetați să mai spuneți că toți preoții sunt răi.

Intertitlu: Îi critici? Fii tu mai bun ca ei!

Îmi aduc aminte de o remarcă a omului politic creștin-democrat Ion Rațiu care ne spunea „să nu aducem nici o critică, nici măcar "constructivă", semenului tău care luptă”, ci „critica noastră să se afirme prin faptă: să facem mai mult şi mai bine decât face el”. În opinia mea, acest citat remarcabil se poate completa în acest caz cu o vorbă din popor: „să faci ce zice popa, nu ce face el”. Mai pe șleau spus, tu te duci din an în Paște la biserică, stai pe telefon în timpul slujbei după care faci tot ce te taie capul și critici un om pe care, după cum am spus poate nu îl vezi decât o dată, de două ori pe an.

Da, e și o moștenire de care nu putem trece

Da, e și o moștenire morală cărată de BOR azi peste care nu putem trece.. Este adevărat că în timpul Patriarhului Iustinian a fost desființată Biserica Greco-Catolică, multe biserici greco-catolice fiind convertite în lăcașuri de cult ortodoxe și că oarecum conducerea BOR s-a cam complăcut cu regimul roșu. Un lucru trist este că astăzi Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității București poartă numele acestui „patriarh roșu” și nu cel al Patriarhatului Miron Cristea, unul dintre făuritorii Marii Uniri. Sunt lucruri pe care Biserica Ortodoxă trebuie să le recunoască astăzi, la 30 de ani de la Revoluția Anti-comunistă.

Catedrala Mântuirii Neamului, o necesitate?

Agențiile de presă au sărit cu colții ca lupii pe demersul construirii Catedralei Mântuirii Neamului din București și opinia publică nu a prea avut acces și la un alt punct de vedere, pentru că pur și simplu nu era promovat. Acum, în apropierea finalizării proiectului, trebuie să ne întrebăm a fost aceasta o necesitate? Majoritatea banilor au venit din buzunarele Bisericii, deci din donații primite direct de către aceasta, iar proiectul unei astfel de catedrale exista din anii 90’. Era ceva necesar, un simbol al victoriei noastre împotriva totalitarismului și terorii, mulți au considerat-o astfel atunci. Și acum, eu consider în continuare că poporul merită pe lângă spitale și simboluri care să le readucă aminte de victoriile obținute și pentru a continua să-și apere drepturile câștigate, printre care libertatea exprimării propriei confesiuni.

Loading...

Comentarii

+