HomeActualitatePuşcăriaşii graţiaţi vor urma studii de reconversie profesională la...

Puşcăriaşii graţiaţi vor urma studii de reconversie profesională la guvern

Vestea eliberării câtorva sute de infractori, în urma intrării în vigoare, chiar de azi, a noilor Coduri Penale, a fost primită cu o explozie de bucurie în puşcăriile din întreaga ţară. Deţinuţii au mers chiar pe la capelele închisorilor, nu ca să fure colivă şi odoare, ca de obicei, ci ca să se roage cu toată sinceritatea pentru Predoiu şi Boc, care au propus Codurile, pentru Băsescu care le-a semnat ca primarul, deşi nu mai era primar, şi pentru Victor Ponta. Am adunat, pentru dumneavoastră, câteva din declaraţiile celor care vor beneficia de prevederile noilor legi:

Vasile Şişu, condamnat la 5 ani pentru furt: „Am 60 de ani şi ultima graţiere am prins-o pe timpul lui Ceauşescu. Nu credeam c-o să mai apuc vreodată să ies cu decretul, da’ uite că mi-a ajutat Domnul – domnul Ponta, bineînţeles şi am ieşit. Şi unde mai pui că domnul Ponta e mai bun ca tovarăşul Ceauşescu, că atunci mai aveam de executat doar un an, acum am fost scutit de trei”.

Roberto Sentiment, condamnat la 10 ani pentru pedofilie: „Eu mă bucur că ies, dar şi mai mult mă bucur că, potrivit noului Cod Penal, pentru pedofilie nu se mai dau 10 ani, ci maxim 5. Asta înseamnă că dacă violez o puştoaică de 7 ani, am toate şansele s-o mai prind de două ori tot minoră, şi la 12 ani, şi la 17! Ei, vedeţi că se poate să facă şi politicienii ceva bun pentru noi?”.

Nicolae Popa, condamnat la 15 ani pentru furt cu consecinţe deosebit de grave în dosarul FNI: „Potrivit noului Cod, scap de zece ani de puşcărie. Asta-i mâna destinului, să ştiţi! Păi nu le promiteam noi la FNI fraierilor bani mai mulţi şi le dădeam mai puţini sau deloc? Ei, uite că mie mi s-a întâmplat exact invers: mi-a promis statul că-mi dă 15 ani şi mi-a dat de trei ori mai puţin”.

Codruţ Sereş, condamnat la 6 ani pentru subminarea economiei naţionale: „Din câte am înţeles, eu scap cu totul de pedeapsă, deoarece din Codul Penal a dispărut acuzaţia de subminare a economiei naţionale. Foarte bine au făcut, dom’le, păi ce să mai subminezi, România mai are economie?”.

Este adevărat, există şi pârnăiaşi care privesc cu îngrijorare ieşirea din închisoare: „Aici am avut de toate: mâncare, ţigări, băuturică, socializare. Îţi dădea statul ce-ţi poftea inimioara şi nu mişcai un deget pentru asta. Da’ acuma ce ne facem noi când ieşim? Dacă, prin absurd, o să fim nevoiţi să muncim, cum o să ne descurcăm, că unii dintre noi n-au pus osul la muncă în viaţa lor? Şi să ne ţină pe mocangeală nu cred că mai are statul bani, că deja ţine vreo câteva milioane de români, noi unde să mai încăpem?”, a declarat un deţinut care tocmai îşi făcea bagajul, în celula lui din Jilava.

Asemenea griji, îndreptăţite de altfel, au fost luate în considerare şi de guvern, care pregăteşte, se pare, un program de reconversie profesională. „Să ştiţi că ne-am gândit şi la acest aspect, a precizat un consilier al premierului Ponta. De aceea, vom iniţia programul „Primul milion”, prin care infractorii eliberaţi vor fi învăţaţi cum să fure legal un milion de euro. E evident că, în vremurile astea grele, nu-i mai puteam trimite tot la meseria lor de bază, să dea cu jula prin tramvaie şi autobuze sau să smulgă lănţişoare şi telefoane pe stradă, aşa că ne-am gândit să-i recalificăm”.

Prin urmare, infractorii eliberaţi urmează să facă practică în Parlament şi la guvern, pentru a afla şi ei cum se fură ca lumea, elegant şi cu acte, pentru a învăţa cum se vopseşte un transformator ruginit şi se vinde ca nou, cum se face un şantaj profesionist sau măcar cum se foloseşte un copiator Xerox. Iar adevărul e că şi acestor oameni trebuia să li se acorde o şansă de a-şi descoperi talentele. Mai ştii în câţi din ei zace ascuns un deputat, un primar sau chiar un prim-ministru?

 Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare