HomeActualitateRefren pe tocuri la ANSVSA (II)

Refren pe tocuri la ANSVSA (II)

Continuând să vorbim despre aventurile economice ale doamnei Cornelia Bilţiu-Dâncuş, şefa Direcţiei Buget, Finanţe şi Achiziţii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), astăzi ne vom opri mai ales asupra peregrinărilor ei prin locuri exotice…

Deşi se spune că „doar cine nu munceşte nu greşeşte”, în cazul doamnei Bilţiu zicala ar trebui să sune „cine munceşte se mai şi odihneşte”. Iar, cum Domnia Sa e muncită din zori şi până seara în slujba cetăţeanului plătitor de taxe, e şi normal să se odihnească des. Nu la Amara sau la Techirghiol, cu toţi amărăştenii, ci în destinaţii selecte: Dubai, Spania, Belgia.

Obrazul subţire, cu shopping se ţine

Destinaţii unde, oficial, harnica funcţionară a mers la cursuri de specializare, dar a găsit, totodată, şi un bun prilej de a face shopping: acum ce vină are ea, săraca, dacă străinezii ăştia au numai magazine de fiţe, încât şi călugăriţă benedictină să fii, şi tot îţi dă ghes inima să-ţi cumperi un taioraş, o rochiţă, o poşetuţă, un pantofior cu toc! Ca să vedeţi cât e de mărinimoasă doamna, aflaţi că nu se duce doar ea singurică în deplasări din astea, ci le trimite şi pe alte obosite. De pildă, pe subalterna ei Nicoleta Voicu, care, să nu plictisească singurică prin Malaysia – mai ales că nu ştia nici limba – a luat-o şi pe fiica ei, că şi-n asta mică dăduse oboseala cronică! Pe 13 octombrie 2011, consilierul ministrului Agriculturii, reprezentant permanent al României la Bruxelles, Achim Irimescu, solicita, printr-un mail, preşedintelui ANSVSA ca directoarea de la economic să participe la „o discuţie la Comisia Europeană (DG SANCO) privind finanţarea europeană a programelor de combatere şi eradicare din domeniul veterinar în România”. Cornelia Bilţiu-Dâncuş întocmeşte în aceeaşi zi o Notă, prin care-l roagă pe preşedintele ANSVSA să-i aprobe participarea la reuniunea de la Bruxelles, participare pentru care „directoarea sexy” îşi ia învoire două zile în plus faţă de cele menţionate în mailul trimis de Irimescu. Cu şase luni înainte, un alt eveniment i se potrivise mănuşă „directoarei sexy” – un curs de leadership în Dubai. Nota de fundamentare întocmită pentru această deplasare precizează că plata cursului, a transportului internaţional, cazarea, diurna, asigurarea medicală şi alte cheltuieli urmau să fie suportate de ANSVSA, că doar are balta peşte!

Buget de nabab, în an de criză

Ca să ne facem o idee despre câţi bani din bugetul ANSVSA s-au dus pe deplasările „directoarei sexy” la cursurile de shopping în ţările calde, am solicitat Autorităţii o copie a referatelor de necesitate întocmite pentru participarea la cursuri şi a deconturilor pentru deplasări, folosind termenul de „decont” în înţelesul său larg, ca document financiar-contabil care atestă efectuarea unor plăţi. Am primit din partea ANSVSA doar nişte note interne, fără nicio referire la costurile deplasărilor, şi doar ceea ce instituţia a decontat la casierie în buzunarele cursantelor – diurnele pentru deplasări… Nimic despre sumele care s-au cheltuit efectiv pe deplasările în străinătate plătite de instituţie. Aşa că ne-am aventurat să aruncăm un ochi pe Bugetele din anii trecuţi ale ANSVSA, ca să pricepem cum s-au reflectat criza economică şi măsurile de austeritate în cifrele instituţiei. Ei bine, austeritatea s-a tradus anul trecut la ANSVSA printr-un buget de 350.000 de lei destinat deplasărilor în străinătate. Bine, dom’le, veţi spune, da’ ce mai o mie de lei în ziua de azi?

Finanţista blândă suge la două oi bugetare

Însă poate cea mai fructuoasă perioadă a carierei la ANSVSA a Corneliei Bilţiu-Dâncuş a fost cea în care la şefia Autorităţi s-a aflat protectorul său, Radu Roatiș-Chețan. Fostul preşedinte al ANSVSA nu s-a putut lipsi de „directoarea sexy” nici în lunile în care aceasta n-a mai ocupat în organigrama instituţiei o poziţie de conducere. Astfel, între iulie 2010 şi ianuarie 2011, Cornelia Bilţiu-Dâncuş a fost consilier personal al preşedintelui ANSVSA, funcţie pentru care a încasat un salariu net de 16.176 de lei, conform copiei statului de salariu primită de la ANSVSA. În aceeaşi perioadă însă, Cornelia Bilţiu-Dâncuş se afla în plin proces cu Autoritatea, fiindcă fusese zburată de la şefie. După ce instanţa i-a dat câştig de cauză, „directoarea sexy” a revenit pe funcţia de conducere a instituţiei, fiindu-i plătite ca despăgubiri şi salariile de director pentru cele şapte luni de pauză activă pe postul de consilier al preşedintelui ANSVSA. Aşa se face că finanţista-şefă a fost remunerată pentru două funcţii în cadrul Autorităţii. Interesant este că stimabila doamnă Bilţiu-Dâncuş n-a dat niciun leu înapoi, dar şi mai interesant e că la ANSVSA acest lucru se consideră legal doar pentru că „în raportul pe 2011 al Curţii de Conturi nu s-a reţinut ca prejudiciu”. Tot sub glorioasa conducere Radu Roatiș-Chețan – Cornelia Bilțiu-Dâncuș, ANSVSA a plătit în patru luni peste 1,27 miliarde de lei vechi către RAAPPS pentru spaţiul din Piața Presei Libere, deşi Autoritatea funcţiona în alt spaţiu (pentru care plătea, de asemenea, tot bani din fonduri publice). Supremaţia conducerii Roatiş – Dâncuş la ANSVSA continuă cu succes şi în acest moment. „Directoarea sexy” este aşa de bine înşurubată pe funcţie, încât vântul schimbărilor nu pare să-i deranjeze coafura, iar ex-preşedintele Roatiş îşi face mai departe jocul de pase cu banii publici prin omul numit şef nou al Autorităţii. De altfel, Radu Roatiș-Chețan şi-a rezolvat şi problema păstrării locuinţei de la RAAPPS, prin faptul că ocupă funcţia de consilier al fostului reprezentant timp de 12 ani al României la Bruxelles pe probleme de agricultură, Achim Irimescu, în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Iată deci tot atâtea dovezi că Victor Ponta (sub a cărui autoritate directă se află acum ANSVSA) are „cinstiţi” nu doar în guvern, ci şi în instituţiile subordonate, care mai că nu dau pe-afară de-atâta cinste!

Citeşte şi

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare