HomeActualitateRevista Tresei: Nominalizare să fie, dar să o știm...

Revista Tresei: Nominalizare să fie, dar să o știm și noi

Citeam în Evenimentul Zilei cum că, taman ieri, președintele Germaniei, Joachim Gauck, i-a acordat lui Vasile Sebastian Dâncu „Crucea de Merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania”. Este citată Ambasada Germaniei la București și, potrivit sursei citate, însemnele ordinului îi vor fi acordate lui Dâncu, pe 10 noiembrie, de către ambasadorul Germaniei, Werner Hans Lauk. Ce credeți, îi va tremura mâna lui Iohannis în caz că va trebui să semneze pe această nominalizare de prim-ministru? Poate este momentul să lămurim cât de cât ce înseamnă “Grupul de la Cluj” din care Vasile Dâncu face parte încă de când deținea funcția de ministru al “Propagandei” pe vremea lui Adrian Năstase. Noi pe atunci îi ziceam Goebbels, iar el se cam enerva.

* Vasile Dâncu a fost maseorul mass-media personal al lui Ioan Rus, antrenorul de fitness lingvistic și croitorul de mesaje. Zice-se că acum nu se mai înțeleg, că nu-și mai vorbesc și că se evită. De ce evită Vasile Dâncu întâlnirile cu Ioan Rus? Habar nu am, în fond, fără Ioan Rus, Vasile Dâncu încă ar mai fi făcut ziare pe undeva prin Valea Jiului așa cum o făcea prin anii ‘90.

* Ioan Rus a fost în primăvara lui 2005 vârful de lance la pretinsa înnoire a PSD-ului. Soluția propusă de el – Mircea Geoană contra lui Ion Iliescu în lupta pentru președinția PSD – s-a dovedit câștigătoare la Congresul din 2005. Liderul clujean a avut un cuvânt important de spus și în îndepărtarea lui Năstase din fruntea PSD, în martie 2006, când imaginea partidului era afectata de scandalul de corupție „Zambaccian – mătușa Tamara”. Influența clujenilor s-a manifestat și când Miron Mitrea a fost îndepărtat din funcția de secretar general al PSD. Asta deși ascensiunea lui Ioan Rus s-a făcut pe aripa Năstase. Prezența în guvernul Năstase a trei miniștri clujeni i-a facut pe jurnaliști, dar și pe unii dintre liderii PSD să-i numească “grupul de la Cluj”. Până în 2004, referirile la acest grup erau rare și neconsistente. Propriu-zis, grupul de la Cluj s-a cristalizat după alegerile pierdute din 2004, în contextul luptelor pentru putere din PSD. De la cei trei-patru politicieni clujeni, printre care și bănățeanul Ilie Sârbu și senatorul George Maior, devenit ulterior directorul SRI, grupul de la Cluj s-a extins la acea mișcare care căuta o alternativă la Iliescu și Năstase. De acolo au pornit, exact acolo s-au întors. “Grupul de la Cluj” s-a lansat în martie 2005, când 18 organizații județene ale PSD din Transilvania și Banat s-au strâns la Cluj și și-au asumat documentul intitulat „Reforma profundă a PSD”. Până la Congresul din aprilie, “grupul de la Cluj” a câștigat aderenți și în organizațiile din Moldova și sudul țării. Mișcarea a culminat cu alegerea lui Geoană președinte al PSD. După acest moment, grupul de la Cluj a suferit un recul revenind treptat la statutul inițial de conclav al celor trei politicieni cu buletin de Cluj. După Congresul PSD din 2006, Mircea Geoană a început să-l asculte mai multe pe Viorel Hrebenciuc, care a împins partidul la o relație mai strânsă cu liberalii. “Grupul de la Cluj” a fost marginalizat, motiv pentru care Ioan Rus  a fost un adversar al suspendării președintelui Traian Băsescu și al instalării guvernului Tăriceanu II.

* Ca exponent al “Grupului de la Cluj”, Vasile Dâncu ar avea trecere la Iohannis prin Liviu Maior (asta dacă nu s-ar supăra Coldea, nu?). Plus că are relații foarte bune nu numai cu co-liderul liberal din vechea gardă fesenistă, Vasile Blaga, ci și cu restul feseniștilor. În septembrie 2009, Vasile Dâncu, Vasile Puscaș și Ioan Rus erau curtați de PDL – asta după ce, cu 4 ani mai înainte, zisese că se va lupta cu Boc de nu va rămâne piatră pe piatră, iar votanții acestuia sunt dintre cei care-și uită creierul pe noptieră în fiecare dimineață. Vicepreședintele PDL Ioan Oltean declara că cei trei membri ai grupului de la Cluj sunt doriți în PDL. Oltean a lăsat să se înțeleagă că ar fi existat discuții, cel puțin la nivelul partidului din care face parte, pentru apropierea celor trei de democrat-liberali, deoarece sunt „printre cei mai serioși oameni din PSD” care „s-au apropiat de PDL, marginalizați” de partidul lor, iar PDL „în orice moment ar vrea să-i aibă alături”.

* În 2010, foștii lideri ai Grupului de la Cluj au decis să-l susțină pe Diaconescu pentru președinția PSD. Marian Vanghelie le-a cerut excluderea. Apoi s-a răstit la ei însuși Ion Iliescu (care nu i-a iertat pentru sprijinul acordat lui Năstase). Zicea Moș Ilici: Ioan Rus este „arogant”, Vasile Dâncu, „teoretician”, iar împreună formează un cuplu de „cârcotași mărginași” de care PSD nu are nevoie. Vasile Dâncu, semnându-se pe blog “Teoreticianul”, i-a răspuns ironic: Unii răuvoitori ar spune că Dumneavoastră ne trageţi în jos la Cluj. Eu nu cred, pe Dumneavoastră lumea vă iubeşte, doar trădătorii de ţară şi neam au neobrăzarea să vă pună la îndoială unanimitatea.”

* Constat că Vasile Dâncu are probleme cu profețiile – ca și cu sondajele, nu prea îi ies. Și în 2013 profețea fața politică a anilor care vor urma. Cică: „Sistemul de partide și de personalități de peste două decenii începe să fie schimbat de o nouă generație de politicieni. Odată cu finalul lui Traian Băsescu, de fapt, cred că se va termina, cu acest mandat se va termina epoca tătucilor din politica românească. Cred că vom avea alt tip de politicieni”. Și cine urma să vină? (…) „vine o nouă generație, o generație care începe cu Victor Ponta și vom vedea cine va mai veni din cadrul acestei generații; din dreapta vedem deja, sunt tineri care au început să iasă, chiar dacă nu ni se pare că au întotdeauna un comportament așteptat, adică previzibil, dar aceasta este o miză a anului viitor, o miză a alegerilor. Va fi ca un fel de lac cu cianuri din care va trebui să iasă aurul, ca să folosim o sintagmă care este apropiată de ceea ce se întâmplă acum.”

* Și ce-a ieșit din “lacul de cianuri”? Niște tineri de viitor capabili să-și falsifice trecutul să pară altceva decât sunt: hoți și mitomani ca Ponta, hoți și proști ca noaptea precum Șova, hoți și amatori de sex cu minore ca Bănicioiu și Negoiță, hoți și papagali ca Radu Mazăre șamd. Hoții și chiulangiii ca Antonescu, hoții și lașii ca Vosganian, hoții, turnătorii la Securitate și devalizatorii economiei naționale ca Voiculescu, hoții și jurnaliștii ca Roșca Stănescu, hoții și sforarii ca Rușanu, hoții și blatiștii ca Blaga șamd., aparțin vechii generații. Numai că numitorul comun al tuturor acestor politicieni de trecut și de viitor este hoția și amoralitatea. Acestea se transmit din generație în generație – nu e nevoie de un tătuc, ele sunt definiția clasei politice post-decembriste.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare