HomeActualitateVineri începe Karpatia Horse Trials pe Domeniul Cantacuzino din...

Vineri începe Karpatia Horse Trials pe Domeniul Cantacuzino din Florești

În acest sfârșit de săptămână, pe celebrul Domeniu Cantacuzino din Florești, județul Prahova, are loc Karpatia Horse Trials, eveniment hipic internațional aflat la a doua ediție. Timp de trei zile, Domeniul Cantacuzino va redeveni un spaţiu plin de viaţă, elegant şi autentic, destinat pasionaților de călărie, precum şi iubitorilor istoriei nobiliare din România, cuprinzând în program atât Concursul Complet Internațional de echitație, cât și evenimente conexe, precum paradă cu ogari și expoziție de mașini de epocă.
După succesul impresionant înregistrat anul trecut, Karpatia Horse Trials revine cu a doua ediție pe Domeniul Cantacuzino din Florești, la 80 de kilometri distanță de București. Centrul Domeniului este palatul Micul Trianon, cândva o bijuterie arhitecturală, concepută de arhitectul I.D. Berindey. Pentru a-i restitui strălucirea de altădată, Fundația Cantacuzino Florești a organizat vara aceasta un concurs de idei destinat exclusiv arhitectilor sau birourilor de profil, cu scopul selectării celor mai bune propuneri de intervenție pentru restaurarea, punerea în valoare şi refuncționalizarea Palatului „Micul Trianon”. Câștigătorii vor fi anunțați anul acesta, la finalul competiției ecvestre.
Succesul extraordinar de care s-a bucurat prima ediție Karpatia Horse Trials în 2014 i-a încurajat pe toți cei implicați să dezvolte acest proiect minunat. Anul acesta înregistrăm câteva premiere în echitația românească: CCI 3* – etapă calificativă pentru Jocurile Olimpice – și concurenți din țări care nu au ajuns niciodată în România cu caii personali. Aceștia vor călători zile în șir pentru a concura la Florești din țări precum Marea Britanie, India, Belgia sau Spania. Suntem foarte încântați de această participare probabil unică în istoria echitației românești, dar, în același timp, conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de acești concurenți. Nu îți permiți să nu fii o gazdă bună atunci când invitații tăi străbat un drum atât de lung pentru a ajunge în România. In privința parcursului de cross-country, pot spune fără să exagerez că stăm cu fruntea sus alături de orice alt eveniment de top din orice colț al lumii. Am construit pentru această ediție elemente deosebit de spectaculoase care îi vor ține cu sufletul la gură pe spectatori. Am lucrat din greu la pregătirea acestui cocktail sport-entertainment-show-emoții-adrenalină și suntem siguri că toți cei prezenți vor fi încântați de ceea ce vor găsi aici.” Mihnea Vîrgolici, Directorul Evenimentului

Competiția ecvestră internațională

Karpatia Horse Trials cuprinde două tipuri de competiții oficiale: Concurs Complet Internațional si Concurs de atelaje cu doi și patru cai. 
Concurs Complet Internaţional (CCI) – la această disciplină de Probă Completă vor lua startul trei categorii de concurenţi profesionişti: CIC 1*, CCI 2* si CCI 3*. 
Principala noutate din 2015 este Concursul de trei stele (CCI 3*) care reprezintă o etapă calificativă pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Este singurul concurs de trei stele (3*) din România organizat în ultimii 12 ani şi are cel mai înalt grad de dificultate din ţară, la Probă Completă. Cu toate acestea, 9 cupluri călăreţ-cal, din țări precum Spania, Belgia, Italia, Marea Britanie sau India s-au înscris până acum pentru a participa la cel mai ridicat nivel al competiției de anul acesta. 
Indiferent de categoria la care participă, concurenții profesioniști vor avea de parcurs în cele 3 zile, 3 probe. De la Dresaj (vineri, 9 octombrie) și Cross-Country (sâmbătă, 10 octombrie) până la Obstacole (duminică, 11 octombrie), acestea vor fi un adevărat deliciu pentru iubitorii de adrenalină, care vor urmări cu sufletul la gură mișcările de sincronizare ale calului și călărețului. Emoțiile cele mai mari vor fi în cadrul probei de Cross-Country deoarece obstacolele sunt fixe, masive, în teren variat, presupun sărituri peste buşteni, șanțuri, bazine cu apă și alte obstacole din lemn masiv. În funcţie de dificultatea clasei, timpul optimal pentru parcurgerea traseului variază între 6 şi 10 minute, distanţa traseului variază între 900 m şi 5700 m, iar numărul de obstacole naturale între 7 (la Debutanți/Novici/Copii) şi 36 (la CCI 3*). 
Concusul de atelaje va fi deschis sâmbătă, când vor intra în terenul principal de concurs Atelajelele cu doi cai pentru Proba Combinată de maraton și conuri, și va continua duminică pentru Atelajele cu 4 cai. 
Toate probele însă se vor remarca prin eleganță şi vor pune în evidență armonia între cal și călăreț, un dialog special caracterizat prin încredere, precizie, suplețe. 
Participanții înscriși provin din Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia, India, Bulgaria, România. 40 de cai au fost înscriși pentru a participa la probele care formează Concursul Complet Internațional de 1, 2 si 3 stele. 
Arbitrii și oficialii prezenți la ediția 2015 sunt din Marea Britanie, Irlanda, Africa de Sud, Belgia, Bulgaria, România.

Activități recreative

Alături de competițiile propriu-zise, publicul va avea ocazia să petreacă un weekend special, cu aer de poveste. Demonstrații ecvestre, ateliere creative pentru copii, standuri artizanale și mâncăruri atente alese vor fi doar câteva dintre atracțiile care vor înscrie evenimentul pe harta timpului liber de calitate. Domeniul de 130 de hectare va fi amenajat și pentru activități ecvestre destinate atât adulților, cât și copiilor, precum călărie pe ponei și cai sau plimbare cu trăsura pe aleile cu castani şi platani centenari. Eleganța echitației va fi îmbogățită printr-o paradă de ogari care va avea loc duminică, 11 octombrie, proprietarii din toată ţara ai acestei rase fiind invitaţi să participe în număr cât mai mare, alături de exemplarele lor.

Pentru a intra în atmosfera evenimentului, vă invităm să urmăriți acest filmuleț de prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=gFKe7jvbWzk

Cum ajungeți pe Domeniul Cantacuzino Florești: http://www.karpatiahorse.ro/vizitatori-localizare/ Acces:

9 Octombrie – acces gratuit

10 și 11 Octombrie – accesul se face pe bază de bilet sau abonament

Copiii sub 10 ani au acces gratuit însoțiți de un adult.

Abonamente și bilete:

Achiziționate în avans, până la data de 8 octombrie 2015

Abonament (10 – 11 octombrie): 25 lei

Bilet pentru o zi (10 sau 11 octombrie): 15 lei

Bilete achiziționate după data de 9 octombrie 2015

Bilet pentru o zi (10 sau 11 octombrie): 20 lei

Abonament (10 – 11 octombrie): 35 lei

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate de la intrare sau on-line de pe site-ul www.bilete.ro și de la punctele de vânzare bilete.ro.

Noutățile ediției 2015

  • Anul acesta Karpatia Horse Trials adaugă competiției Concursul Complet 3 stele (CCI3*), calificativ pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Este pentru prima oară, din 2003, când se desfășoară acest tip de concurs în România. La această categorie, cea mai dificilă, traseul de cross-country care va trebui parcurs va avea 5700 de metri. Cel mai scurt, pentru categoria Novici, va fi de 900 de metri.
  • Introducerea unui concurs de nivel redus destinat debutanților.
  • Va avea loc și finala Campionatului Național de Concurs Complet, categoria 1 stea.

Informaţii despre eveniment găsiti şi pe http://www.karpatiahorse.ro/ sau pe pagina oficială de Facebook, https://www.facebook.com/karpatiahorse.

Evenimentul este organizat de Fundația Cantacuzino Florești, în colaborare cu Asociația Ecvestră Hipohouse, cu implicarea și participarea directă a Federației Ecvestre Române (FER) și a Federației Ecvestre Internaționale (FEI).

Evenimentul este susținut de: Campofrio
Sponsori: Nissan, Ciuc, Michelin, John Deere, Ipso, Pluriva, Gutuie.ro, MSL, R&M Audit, Aqua Carpatica, Pentru-Cai.ro, Otto, Bristot, Tedi, Gonzales.
Parteneri media: Magic FM, VIVA, sportnews.ro, Romania Liberă, Academia Cațavencu, Casa Mea, IqAds, getlokal, Observator Cultural, 24FUN, TVR.

Micul Trianon – o istorie tumultoasă de peste 100 de ani

Istoria palatului Micul Trianon coboară până în 1911 când prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), unul dintre cei mai bogați oameni ai epocii sale, cunoscut şi sub numele de Nababul, descendent al lui Constantin Brâncoveanu şi de două ori prim-ministru al României, începe construcţia acestuia pe locul vechiului conac (construit între 1840 și 1842 de către vornicul Grigore Cantacuzino). Aspirând să-i confere un aspect la fel de spectaculos precum cel al palatului Trianon de la Versailles, palatul a fost construit pe trei niveluri inegale (demisol, parter și etaj), faţada conţinând zece coloane neoclasice. Domeniul cuprindea grădini de agrement și terenuri de vânătoare și echitație, iar în partea de sud un parc imens cu arbuşti rari în jurul unor copaci bătrâni, care a fost completat de către arhitectul Emile Pinard cu o grădină à la française. Criza economică şi izbucnirea Primului Război Mondial, precum și moartea Nababului în 1913 au împiedicat finalizarea proiectului. Nici după al Doilea Război Mondial lucrările de restaurare și utilizarea palatului nu au fost posibile, pentru că Micul Trianon a împărtășit soarta a aproape tuturor reședințelor de țară din România, fiind preluat de către stat.        

Martor la cele mai negre momente ale istoriei României, Domeniul Cantacuzino din Florești are acum șansa să-și recâștige locul şi imaginea binemeritate, datorită Fundaţiei Cantacuzino Florești, al cărei scop este restaurarea întregului domeniu, inclusiv a Micului Trianon, și promovarea lui la nivel național și internațional și introducerea lui în circuitul public.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare