HomeCulturăCine e Ovidiu Mihăilescu şi ce-a făcut în ultimii......

Cine e Ovidiu Mihăilescu şi ce-a făcut în ultimii… douăzeci şi cinci de ani?

Pe scurt, Ovidiu Mihăilescu este un inginer de transporturi care n-a dorit să fure din CFR și după 20 de ani de job s-a hotărît să transforme un hobby in profesie. 

Cine e Ovidiu Mihăilescu şi ce-a făcut în ultimii… douăzeci şi cinci de ani?

Pe scurt, Ovidiu Mihăilescu este un inginer de transporturi care n-a dorit să fure din CFR și după 20 de ani de job s-a hotărît să transforme un hobby in profesie.Hm…ce-am făcut?Aș fi preferat să fac poduri, să muncesc pentru un tren care să fugă cu 300km /oră(prin țară nu din țară!) etc.Din păcate ne-am născut într-o curbă dublă istorică și după ce am avut"o țară de ingineri" acum ne-am transformat într-o țară de cântăreți… de hoți nu vorbim…încă! La concret am făcut muzică pentru suflet si meserie pentru întreținere.

De ce folk, când la modă e dance?

Folk pentru că prefer să fac o muzică pentru cap decât una pentru fund…Pentru că în folk se mai spune si adevărul..Pentru că folk vine de la folks adica oameni și deci noi folkistii ca și securistii vrem să fim mai aproape de oameni!

Sincer, eşti gelos pe succesul lui Connect-R?

De când oamenii care dau interviuri sunt sinceri?Da sunt gelos …în primul rând dumnealui are un nume telefonic așa,apoi cum știm toți el nu doarme vara și deduc eu, e un fel de Anti-hrușcă, deci în loc de ler el are acest connect-R care pe semne e un ler electrificat! Apoi el e mereu la televizor, are multe conexiuni … 

Vine un miliardar din Top 300 la tine şi-ţi cere să cânţi o manea la nunta lu’ fata lui, că-ţi dă milionul de parai. Ce-i răspunzi?

Să vă dea Dumnezeu Sănătate!Adă banii!Vă asigur cu toată sinceritatea că la banii ăștia sunt capabil să scot un album de manele funny…ca să decedeze toți dușmanii! Eu chiar îi provoc pe toți miliardarii pâna nu-i ia DNA-ul să mă puna la încercare! Putem încerca și alte genuri…simfonie,vals,rock,jazz,muzica de film…imn de partid?

Textele tale au un puternic conţinut social, dar şi un la fel de puternic substrat hazliu. Ai vrut să scrii ca Dylan şi ţi-a ieşit Caragiale?

Păi ca injiner și român m-am tot julit de socialul-politic de la noi și oricum o dai tot la ironie și haz de necaz ajungi.Aș fi vrut eu Dylan dar oricum m-aș circumscrie (circumcide) tot la circul gen Conu Caragiali am ajuns.Cert este că oricît aș alerga eu prin țară cu folkul tot la "vânare de vânt" și la "eu cu cine votez?" ajung… 

În general, folkiştii sunt oameni de stânga. La noi e invers, majoritatea sunt de dreapta.

E din cauză că noi am avut şi avem un socialism de caviar sau din alte motive? Păi și folkul ăsta e parșiv, în America e de stânga iar aici la umbra lui Putin e puțin mai de dreapta! Apoi doar ce-am avut alegeri și ați văzut ca folkiștii au stat pe ambele laturi… Pe mine mă interesează ca folkiștii să faca politică cu suflet și muzică bună! Nu dăm nume și nici nu punem etichete!

Ştiu că ai publicat câteva volume de versuri. E musai ca folkistul să scrie poezii sau e suficient să aibă fire de poet?

Am publicat vai.. trei volume de poezie!" Visător îmi veți spune,dar nu-s numai eu așa" zic și eu ca Lennon(un fel de Connect-R internațional) evident că regret că în loc de politică,contracte, șpăgi, eu în nemernicia mea… E suficient ca folkistul să aiba fire de poet, sensibilitate, simț pentru adevăr, minte limpede, atenție socială, bucurie, puterea de a dăruii speranță și idealuri. În realitate insă folkistii sunt oameni normali, simpli, din diverse colțuri de țară care visează, scriu cântece și speră că peste 20 – 30 de ani vor ajunge la o oarecare recunoaștere… mai ales dacă sunt longevivi! Speră ei si niște chestii pentru România dar…

Sunt la modă concertele de Crăciun. Cu cine ai cânta la un asemenea concert: cu Bănică Jr, cu Hruşcă sau Fuego?

Dintre cei trei Magi ai colindelor eu l-aș alege pe Fuego!În primul rând ca el e mai nobil,chiar si bradul e împodobit de mama Domniei sale…apoi costumațiile, fanele mai trecute prin viață, stilurile diverse pe care le abordează cu scucces…aerul spiritual…discursul… Vă dați seama ce ar însemna pentru mine să intru în această lume magică!

Hruşcă a pornit ca folkist şi a dat-o pe colinde, cântă o dată, de Crăciun, şi o duce tot anul viitor boiereşte. N-ai încercat şi tu reţeta asta?

Unde m-am născut eu, la Câmpina, singura stea mai înaltă era Steaua Roșie de pe rafinaria de petrol…la noi nu se fac nici cergi,nici sumane de lână și afară de sorcova si aho-aho noi la școală am învățat ”soarele și pionierii" " săniuța zboară" etc. Deci nu-mi rămâne decât sentimentul frumos al invidiei românești neoș și etern ca și lerul… Totuși recunosc că și eu am scos un album de colinde, împotriva voinței mele…realizez acum ca statutul meu de intelectual de stânga pur și cinstit ca Dl.Iliescu e distrus dar ma consolez cu gândul că neavînd succes pot sa ma dedic altor genuri…

În 2005 ai pus bazele unei „academii de folk”, dedicată atragerii publicului tânăr spre folk. Ai avut succes sau tinerii s-au îndreptat mai curând spre „parti”, cu „profesori” ca Moga, Alex Velea sau Antonia?

"Gashkademia de folk" s-a numit acel vehicol oarecum modest…reusitele s-au numit: Daniel Iancu (el era deja o voce inainte de gashkademie) Alina Manole,Marius Matache,și ultimul pe listă…

Drept este că azi toți tinerii merg spre Moga-dor un fel de eldorado al zilelor noastre!

E minunat că show-biz-ul de la noi cauta "voci" deși eu aș prefera să văd mai multe "caractere" dar deh eu sunt folkist deci necomercial…totuși mă bucur pentru tinerii care au Velea în vănt si merg spre Mogador cu bunăintenție si har.

Şi o întrebare mai delicată, de final: Loredana ia vreo 10.000 de coco când cântă la Revelion. Tu cât iei?

Eu nu iau! Prefer să mă cocoloșesc alături de familie și prieteni cu delicatețe și bucurie! Acu trebuie să recunosc că deocamdată marile stoluri de coco nu au intrat în migrație către mine și nici nu prea cred…dar totuși cănd Acedemia Cațavencu va avea televiziune și tiraj peste 250 000 pe săptămână (adică în curând!) și eu voi deborda de Revelion la 5 spre 10 evenimente! Eu nu pot să ma opresc să tot visez…that's all folks!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare