HomeCulturăEUROPAfest - Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti ...

EUROPAfest – Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti no. 1 în România

Cel mai prestigios concurs internaţional de muzică clasică derulat în România se pregăteşte pentru ediţia cu numărul 23, derulată între 14 şi 21 mai 2016 la București.

100 de pianiști din 34 de țări – Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, China, Coreea de Sud, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Japonia, Kazahstan, Letonia, Luxemburg, Malaezia, Marea Britanie, Mexic, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, SUA, Taiwan-China, Turcia, Ucraina, Ungaria, vor concura pentru premii de 10.000 Euro.

Juriul este format din artiști ai scenei internaţionale și profesori de la academii de prestigiu din SUA, China, Germania, Italia și România. Concursul se desfășoară în cele mai cunoscute săli de concert din București, iar Finala este programată la Sala Thalia, unde cei mai buni tineri artiști evoluează alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu.

Jeunesses International Music Competition Dinu Lipatti este un eveniment de ţinută, care s-a remarcat în peisajul cultural autohton şi internaţional prin calitatea muzicală prezentată, prin numărul record de participanţi înregistrat la un concurs organizat în România, dar şi datorită carierelor de succes şi recunoaşterii mondiale ulterioare de care s-au bucurat de-a lungul timpului laureaţii săi. Derulat anual din 1994, concursul a inclus alternativ diferite discipline: pian, vioară, clarinet, flaut, compoziţie, canto, 2016 fiind dedicat pianului.

Misiunea concursului este de a descoperi, a premia şi a promova valorile noii generaţii a muzicii clasice, de a sprijini tinerii artiști în construirea unei cariere de succes, de a încuraja mobilitatea și a oferi o platformă de schimburi interculturale.

Depăşind graniţele unui concurs tradiţional de muzică clasică, JIMCDL oferă participanților șansa de a beneficia de master-classes conduse cu specialişti din țară și străinătate, iar câştigătorii sunt incluşi cu prioritate în programele naţionale şi internaţionale derulate de organizatori – Turneul Laureaţilor, PROMS – Jazz & Classic etc. Astfel, fiecare participant are şansa să-şi exploateze potenţialul la maxim, să interacționeze cu muzicieni din alte ţări, să-şi îmbogăţească cunoştinţele, totul într-un mediu deschis, care încurajează performanţa.

Directorul concursului, Dl. Luigi Gageos sprijină apropierea tinerilor români de cultură, în cadrul evenimentului permiţându-se studenţilor şi elevilor accesul liber la manifestări, în limita locurilor disponibile, dar şi prin implicarea unui număr de 30 – 40 voluntari în derularea evenimentului. Mai multe informații se găsesc pe www.dinulipatti.ro

Sub sloganul It's all about live quality music!, EUROPAfest, singurul festival din Europa care reunește 4 genuri muzicale – jazz | blues | pop | clasic prezintă în perioada 12 – 21 mai, peste 300 de artiști din 45 de țări. Pe lângă Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti, agenda sa mai cuprinde: Opening Concert – București | Sibiu, concerte de jazz, blues, pop și muzică clasică, Bucharest International Jazz Competition, master-classes și workshopuri, Caffe Festival, Festival's corner și Gala EUROPAfest.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare