HomeCulturăFâșii de Bookfest (I). Un târg de carte văzut...

Fâșii de Bookfest (I). Un târg de carte văzut din unghiul unui autor

Anul acesta, pentru prima dată, nu mai sunt vizitator la un târg de carte. Nu. Sunt expozant, sunt și autor, am chiar și o prezentare de carte. M-am gândit să vă spun cum se văd lucrurile din acest unghi, din tripla perspectivă editor-autor-jurnalist.

Hai să începem cu observația, unghiul jurnalistului. Târgul e organizat impecabil, aș zice. Nu am descoperit șopârle, totul funcționează, fluxul de vizitatori e cam scăzut, dar va crește probabil spre weekend. Au deja loc evenimente, lansări de cărți; spre deosebire de alte târguri văzute în afara țării, nu văd aproape deloc interacțiunea dintre editori români și eventuali editori străini (dar suntem în România, niciodată nu vom învăța nimic despre transparență sau despre echitate). Aș remarca, la capitolul estetică, o cafenea din Corpul C4. Frumoasă, elegantă, cu un staff de treabă. Deocamdată e relativ pustie, însă.

Ca editor, nu pot decât să fiu ușor amărât. E prea mare discrepanța, totuși, între numărul de edituri din România și numărul de participanți la târg, la târgurile de carte în general. Nu voi încerca să judec de ce, am spus-o și am tot spus-o. Ceva e profund greșit în industria cărții, ceva nu funcționează bine. Nici măcar din interior nu îmi dau seama care sunt adevăratele motive ale disfuncționalității, dar ele există și perpetuează o stare de lucruri vecină cu letargia. Piața cărții e orientată pe două dimensiuni: vreo câteva edituri mari, le poți număra pe degete, care acoperă cam tot ce se vinde. Care publică sute de titluri pe lună și au transformat cartea în afacere, un lucru nu neapărat rău. Cealaltă dimensiune e formată din masa cea mare a editurilor, mereu la limita supraviețuirii și mereu în imposibilitatea de a atrage, edita sau publica autori importanți care să le asigure vizibilitate. Așa stă situația, poate într-o zi voi reveni cu detalii. Nu e bine să criticăm lucrurile în desfășurare, nu până la sfârșitul lor firesc.

Ca autor, nu am nicio idee ce îmi va rezerva târgul. Eu știu că mă voi strădui să împac cele trei perspective și chiar să vă și scriu unele impresii de aici. Deocamdată aștept ca târgul să înceapă, aștept un flux de vizitatori constant și, desigur, un pic mai multă agitație.

Deși probabil nu va suna bine, vă invit pe toți să vizitați târgul de carte. E un loc interesant, destul de liniștit în comparație cu alte evenimente, deloc periculos. Veniți, câteodată o carte poate acoperi foarte bine timpii morți din viața noastră.

Cărțile sunt prieteni buni. Poate cei mai buni. Cărțile: prietenii noștri tăcuți, frumoși și inteligenți. La bookfest s-au strâns toți.

PS. La ora 16.30 va avea loc pe Scena AGORA din Pavilionul C4 prezentarea noului număr al revistei Timpul. O revistă de cultură. Ar putea să vă intereseze asta.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare