HomeCulturăSuper-eroi în București?

Super-eroi în București?

Am fost și noi la East-European Comic-Con ca să vedem ce succes poate să aibă la noi un gen de eveniment care atrage zeci de mii de oameni, anual, peste Ocean. Vă spunem de pe-acum, am fost surprinși…

„Marvel sau DC?”, ne-a întrebat un tip îmbrăcat în cu tricou cu Hulk în timp ce stăteam la o țigară în fața intrării East European Comic-Con la Palatul Național al Copiilor. Un om normal poate s-ar fi uitat ciudat la băiatul în cauză, neînțelegând ce naiba o vrea de la el, dacă a fost amenințat cu bătăia sau înjurat de mamă în limbaj geek. Eu, unul, n-o să vă ascund că știam exact ce eram întrebat: prefer super-eroii făcuți de DC sau cei de Marvel? Mai simplu, Justice League (Batman, Superman, Wonder-Woman, Green Lantern etc.) sau The Avengers (Iron Man, Hulk, Thor, Captain America etc.)? M-am bucurat, mă simțeam acasă, într-un fel. Pe vremea când eram eu în liceu, de unde pot să pun pariu că venea interlocutorul meu, nu aș fi avut unde să mă strâng cu alte câteva mii de iubitori de benzi desenate, jocuri video și alte geekăreli.

De fapt, am fost plăcut surprins cât de multă lume a venit la Comic-Con-ul est-european. Palatul Copiilor s-a dovedit cu totul neîncăpător, iar în ziua de sâmbătă, cel puțin, la un moment dat, nici nu se mai vindeau bilete, pentru că n-aveai unde să mai bagi mulțimea de oameni care stăteau să aștepte în fața intrării. Noi trebuia să ieșim la cam o jumătate de oră, din cauza căldurii și a aerului închis.

Ce puteai să vezi la East European Comic-Con?

Pe scurt, minore îmbrăcate în costume sexy de eroine din League of Legends, Cat-Woman sau dubioșenii japoneze. Multe. Din nou, pe vremea mea, dacă m-aș dus la o tipă îmbrăcată în fustă scurtă cu portjartier și i-aș fi vorbit despre Batman că este cel mai tare super-erou, dacă nu iei în consideraţie „Watchmen”, sunt convins că nu aș fi avut cine știe ce succes. Din ce vedeam la East-European Comic-Con, în ziua de azi situația s-a schimbat, iar geekul cu tricou cu League of Legends începe să-i ia locul șmecherașului îmbrăcat în haine de firmă în inimile măcar unora dintre fete, lucru care nu poate decât să mă oftice. M-am născut prea devreme, e clar!

Serios acum, aveai ce să vezi la Comic-Con și nu mă refer numai la „jailbait”. Locul evenimentului era împărțit în mai multe zone tematice. Una era „Aleea Artiștilor”, unde găseai tot felul de creatori de benzi desenate și nu numai de la noi. Nu m-am putut abține să-mi iau colecția integrală „Harap-Alb Continuă” și am râs la multele comics-uri cu daci, haiduci și alte chestii românești. Oricum, oamenii noștri sunt talentați și e păcat că nu avem astfel de evenimente mai des. Erau și cei de la Creative Monkeys pe-acolo (fanii Robotzi să ridice mâna!), care aveau tot timpul aglomerația la stand și care au rămas fără afișe și tricouri cu mult înainte să se termine toată tărășenia. Am discutat mai mult cu ei, dar asta o să vedeți în numărul viitor.

Era și o zonă de gaming, ocupată de Counter-Strike, FIFA și League of Legends (LoL). Multe calculatoare, mult prea mult LoL și mult prea multă lume îndrăgostită de LoL, așa că am plecat destul de repede de-acolo. Pe de altă parte, exista, pe la subsol, o zonă plină de jocuri de societate, mult, mult mai fun. Era un fel de expoziție cu vânzare, lumea se juca tot felul de „boardgames” de la Game of Thrones la Catan și alte chestii mai obscure, dar nu mai puțin interesante. Era și acolo plin, bineînțeles, semn că tot mai mulți români descoperă că poți să dai cu zarul și în alte jocuri, în afară de barbut și table, și să te distrezi.

Partea cu demențe japoneze m-a cam dezamăgit. Mă așteptam la cine știe ce costume fanteziste, minore îmbrăcate și mai porno, dar, când acolo, erau doar vreo trei-patru standuri de unde puteai să cumperi benzi desenate manga din Ţara Soarelui Răsare.

Au fost mai mulți cosplayeri (adică fanii de jocuri video, cărți, filme și benzi desenate, care se îmbracă în personajele lor preferate, un fenomen cultural destul de răspândit în Vest) decât ne așteptam. Iar multe dintre costume erau bune. Am văzut un Ezio din Assassin’s Creed, care mi-a plăcut, ba chiar și o bătaie în toată regula între un Jedi și un Sith, coregrafiată foarte mișto și spectaculos.

Era să uit, puteai să-ți faci poze și să iei autografe de la John Rhys-Davies (Gimli din filmul „The Lord of the Rings”) și Finn Jones (Loras Tyrel din serialul „Game of Thrones”). Noi nu am apucat pentru că, din nou, era o coadă enormă.

Una peste alta, East-European Comic-Con este, din punctul nostru de vedere, un succes. A arătat că este o piață pentru geekși și la noi, că mult prea multă lume este entuziasmată de League of Legends și că e nevoie de un loc mult mai încăpător pentru un astfel de eveniment. Apropo, noi preferăm super-eroii de la DC, dacă vă întrebați ce i-am răspuns băiatului despre care v-am povestit la începutul articolului.

 

Publicat în revista AC, nr. 15

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare