HomeCulturăThe 4400 sau pe vremea când CGI-ul era făcut...

The 4400 sau pe vremea când CGI-ul era făcut cu lanterna

Ce-avem noi aici? Păi avem o nouă recomandare de serial, pentru că filmele din perioada aceasta sunt la fel de bune ca mâncarea de spital sleită și presărată cu chimen. Și asezonată cu pătrunjel congelat de bunica. Așa că am decis să extragem din analele istoriei un serial care la vremea lui a fost foarte bun: The 4400.

Scenariu: Timp de vreo 70 de ani pe ici pe colo o forță supranaturală mai ciordea câte un copil, câte un adult, câte un negru, surprinzător nici un animal, din nefericire nici pe Florin Piersic. Și după ce a adunat 4400, fix înainte să expire termenul prevăzut în politica de returnare, i-a vărsat pe toți pe malul bălții în Seattle. De ce fix acolo, nu aflăm niciodată, bănuim că au dat niște băieți de treabă de cometa cu care veneau și i-au înțepat rezervorul, de nu au mai ajuns până la Disneyland. Mi-ar plăcea, de asemenea, să știu dacă în general cometele pot încetini. Eh, ăștia 4400 au fiecare puteri supranaturale de care evident că nu ne prindem din primul episod. Ce se întâmplă după… vă lăsăm să aflați singuri, dar vă spunem că aveți și serial polițist și serial SF și telenovelă într-un singur loc.

Actori: Dom’le, cu riscul de a părea Horia Moculescu, trebuie să recunoaștem: pe vremea aceea se făcea școală, băiete, nu ca acum. Toți protagoniștii serialului par că nu au lipsit de la toate seminariile de micul ecran din facultate. Chiar se descurcă bine, iar fetița este atât de ciudată și de adorabilă în același timp încât parcă te face să mai vrei să aduci pe lume încă un suflet, cu condiția să fie ca asta mică.

Buget: Nu cred că au avut buget de machiaj, costumier sau hair-dresser. Nu de alta, dar în tot primul sezon, personajul principal feminin are în cap aceleași sarmale de nuntă de zici că e mireasa furată de la o nuntă din Adjud. Unde mai pui că poartă o geacă de piele care pare că atunci a scos-o din țiplă și nu a apucat să îi facă niciun fir de cută pe ea. În rest, cred că au trimis pe cineva să își însușească toate hainele de pe platoul unde se filma ”Tânăr și neliniștit”.

Au avut însă niște buget pentru efecte speciale. Pentru anul 2004, cometa în formă de chiftea care se apropie cu o aură amenințătoare și efectul de lens flare de la începutul primului sezon erau de domeniul inventicii la acel moment. Doar că pentru noi acum imaginea pare să fie ceea ce vede un om atunci când e lovit cu o lanternă în moalele capului. În orice caz, dacă faceți abstracție de ele, serialul curge fără probleme.

De ce să vă uitați: pentru că trebuie să vedeți și voi din când în când cum se construiesc niște personaje cale de mai multe sezoane, ce e aia consistența rolului și de ce elemente ai nevoie să pui pe hârtie o poveste bună. Ideal ar fi să nu fie în Seattle, să mai scoateți din ea senzația de ”God Bless America” și să încercați să nu transportați oamenii cu cometa, dar ca rupturi de fir narativ și construcție a punctelor culminante atât la nivel de episode cât și la nivel de sezon întreg, aveți multe de învățat de aici.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare