HomeTechCe ne va aduce generația nouă de console de...

Ce ne va aduce generația nouă de console de jocuri

În fiecare an, la Los Angeles are loc E3, adică Electronic Entertainment Expo, locul în care cele mai mari companii din gaming o scot și dau cu ea de masă, ca să vadă care o are mai tare și mai mare. Vorbesc de potența digitală, bineînțeles – nu vă mai gândiți la prostii. E3 2013 începe, chiar în seara asta, cu o serie de conferințe de presă-spectacol ale Microsoft, Sony și Nintendo. Pentru cititorii AC care mai sunt și gameri, o să ofer niște predicții, ca să nu trebuiască să vă uitați la cine știe ce live-streamuri noaptea. Doar nu vreți să creadă apropiații că ați luat-o razna cu jocurile, deși, de fapt, chiar ați luat-o razna cu jocurile!

Microsoft: Au anunțat de curând urmașul consolei Xbox 360, așa-numita Xbox One, despre care am mai scris câte ceva mai demult. De la anunțul cu surle și tobe, au mai apărut niște informații care i-au făcut pe gamerii din toată lumea să le umple frigiderul cu carne celor de la Microsoft, ca să nu mai vorbesc de perversiuni cu mame la care nici măcar Mircea Badea nu s-ar gândi.

Pe scurt, Xbox One va avea nevoie de o conexiune (aproape) permanentă la net (altfel nu te va lăsa să te joci), o să fie un chin să le împrumuți jocurile prietenilor, iar Kinect-ul, care va fi acum inclus din start în pachet, nu se oprește niciodată din înregistrat voci și mișcări. Senzorul Kinect pornit încontinuu e o problemă destul de mare, având în vedere recentele dezvăluri legate de guvernul american și cum are el acces fără mandat la mai toate datele utilizatorilor Google, Microsoft, Facebook etc. Vreți să vă vadă unchiul Sam în chiloți prin casă, cumpărați-vă noul Xbox! Pentru românași e și mai nasol: dacă Xbox One trebuie să comunice cu serverele Microsoft o dată la 24 de ore, va fi mai greu cu modarea consolei și piratarea de jocuri.

Asta înseamnă că Microsoft se pregătește de niște damage control în seara asta. Măcar niște jocuri interesante să anunțe și ei, deși tare mă tem că, în afară de niște shootere plictistoare și prostii de sărit în fața Kinect-ului, nu prea cred că o să vedem ceva cu adevărat interesant.

Sony: Japonezii, care și-au cam luat-o pe cocoașă cu generația asta de console de la Xbox 360, au o șansă mare, acum că Microsoft și-a cam dat cu tesla-n coaiele sale corporatiste. Deja au anunțat vreo 40 de jocuri, dintre care câteva exclusive pentru Playstation 4 care arată chiar bine. Problema e că nimeni nu știe cum arată PS4 și nici dacă, precum Microsoft, o să implementeze niște politici care urăsc mai rău consumatorul decât urăște Crin Antonescu munca. Din punctul meu de vedere, prezentarea celor de la Sony e de departe cea mai interesantă, pentru că sunt foarte curios cum vor reacționa la eșecul de PR al Microsoft.

Nintendo: Au lansat deja consola lor „next generation” cu nume impronunțabil (WiiU –  ca un fel de sirenă de poliție). Din păcate, la fel Wii înaintea sa, WiiU nu se va compara tehnic cu Xbox One sau PS4. Oricum, Nintendo se bazează pe jocuri distractive, nu pe grafică ultra-mega-peta-HD, așa că nu ar trebui să fie probleme din punctul ăsta de vedere. Un mic detaliu însă: pentru WiiU nu prea există jocuri în momentul de față, iar E3-ul de anul ăsta e momentul în care am putea auzi ceva de un Zelda sau un Mario nou. WiiU arată interesant cu ecranul său din gamepad, dar trebuie să și facă cineva  ceva cu el, dacă e să se vândă.

PC: Indiferent de ce se anunță, gamerii de PC ca mine au de ce să fie fericiți. Spre deosebire de generațiile trecute, Xbox One și PS4 sunt un fel de computere cu procesoare AMD pe arhitectură x86, ceea ce le face, în principiu, PC-uri de sufragerie. Asta înseamnă că jocurile se vor porta ușor de pe console și că n-o să ai nevoie de o bestie scumpă de computer ca să te joci. Ceea ce face strategia de marketing a celor de la Microsoft și mai tembelă…

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare