Cu cașul la psihiatru

de Dan Mazilu , 21 februarie 2014

„Băncile ar trebui să angajeze psihologi și sociologi, care să analizeze comportamentul clienților“. N-o spun eu, n-o spune nici doamna Carmen, colega care primește și triază tonele de plicuri cu scrisori de felicitare pe care le primim la redacție. E părerea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale. De unde trag concluzia că, atunci când s-a angajat dl. Vasilescu, BNR nu avea angajat un psiholog care să analizeze comportamentul viitorilor angajați. Fiindcă, să ai o asemenea idee, înseamnă ori că ești dus rău de tot cu pluta, ori că ești pe mal și urmează să te îmbarci cu aceeași destinație.

Mă închipui la bancă. Eu singur, de partea cealaltă a mesei vreo opt sau zece indivizi tocmiți să mă cerceteze. Unul care-mi verifică dosarul: ce salariu am, cât de sigur este, „unde mă văd peste cinci ani“. După economist mă întoarce pe toate părțile psihologul: sunt optimist, sau citesc Bacovia la culcare? Mă trezesc cu dureri de cap, fac pipi în ascuns pe preșul vecinului? Nu cumva sunt emo? Cu chiu, cu vai mă strecor printre capcane. Apoi, spre final, îmi întinde o foaie pe care este o pată mare de cerneală violet, în care eu văd un liliac agățat de tavanul unei peșteri umede și reci. Era bine să văd un fluturaș vesel, deci am picat testul Rorschach.

De parcă mai era nevoie, după psiholog urmează doctorul generalist, care-mi ia pulsul, tensiunea și o picătură de sânge pentru glucometru. Stau bine cu trigliceridele, dar cam șchiopăt pe partea cu colesterolul, deci medicul dă din cap, circumspect: nu sunt prea nimerit pentru un credit, pot muri înainte să-l returnez.

Sentința definitivă e pusă de antrenorul de fitness, care mă obligă să fac câțiva pași în mersul piticului, să sar ca broasca, să execut treizeci de genuflexiuni și să mă ridic de zece ori pe o bară de tracțiune improvizată. Chiar și un ochi neexersat ar înțelege că nu trec prea des pe la sală.

Vasăzică, după mintea dlui Vasilescu, n-aș putea lua credit.

Dar nici dl. Vasilescu n-ar trebui să poată fi consilier de guvernator, așa că mai am o speranță.

Loading...

Comentarii

+