HomeTechGame (l)over: Cel mai prost domnitor din istoria României

Game (l)over: Cel mai prost domnitor din istoria României

Dacă erai în locul lui Mihai Viteazu te-ai fi descurcat mai bine? În locul conquistadorilor spanioli, i-ai fi măcelărit pe „indienii“ din Americi? Iată niște întrebări la care jocul complex de strategie „Europa Universalis IV“ chiar poate să-ți ofere răspunsuri.

Pot să vă zic de pe-acum că aș fi fost un domnitor mai slab decât sunt Ponta și Băsescu în zilele lor proaste. Totuși, Băsescu nu a intrat niciodată în război cu Basarabia, iar Ponta nu a reușit să ofenseze, dintr-o singură lovitură, toți vecinii României, cum am făcut eu. Înainte să vă povestesc cum am reușit să transform Valahia în teritoriu lituanian în nici 50 de ani de domnie, ar trebui să explic și cu ce se mănâncă jocul. Răspunsul scurt: cu lecitină.

Simulatorul de… istorie

„Europa Universalis IV“ este cel mai nou și cel mai accesibil joc al companiei suedeze Paradox Interactive, un grup de oameni foarte deștepți pe care strategiile gen Starcraft îi cam plictisesc. Astfel, au început să facă niște jocuri așa-numite „grand strategy“ în care se ia o perioadă din istoria umanității și se simulează până la detalii fine care ar satisface chiar un istoric profesionist. Apoi jucătorul este lăsat liber să facă ce vrea el pe-acolo, cu orice țară. În aparență arată plictisitor, pentru că tot ce vezi e o hartă și niște meniuri, iar uneori arată ca un Excel. Nu e cu bătălii rupte din Gladiatorul ca seria „Total War“, ci cu managementul unei țări. E complex, dar poveștile pe care le creează sunt de-a dreptul spectaculoase.

Seria „Europa Universalis“ se ocupă cu era marilor exploratori și colonizării americilor. Asta nu înseamnă că trebuie să iei coroana spaniolă în brațe și să-ți construiești un imperiu peste ocean. Eu, de exemplu, m-am gândit că aș vrea să unesc Principatele Române cu mult înaintea lui Cuza. Jocul te avertiezează că e mult mai greu cu Țara Românească decât dacă ai jucat cu un imperiu mare, dar tu poți să încerci.

Începusem bine cu Țara Românească: trimisesem emisari în Ungaria și la Înalta Poartă care să-mi facă imagine bună, în timp ce încercam să încheg niște alianțe mai mici prin regiune, cu Serbia și Bosnia, care să ne facă mai greu de cucerit. Din păcate, am făcut o alianță și cu Constantinopolul fix în perioada în care Mahomed al II-lea Cuceritorul era la putere în Imperiul Otoman, moment în care sârbii și bosniacii m-au trădat, dându-și seama că o se le aduc ienicerii pe cap. La insistențele colegilor din redacție boierilor corupți, am atacat Basarabia, ca să am și eu măcar o ieșire la mare. I-am bătut pe moldoveni, dar nu și pe aliații lor, o forță combinată de polonezi, lituanieni și unguri care m-au lăsat fără țară până să ajung la 1500.

„Europa Universalis IV“ se învață după niște ore bune, dar eu zic că merită să te distrezi cum vrei tu cu 500 de ani de istorie. Un joc de strategie care creează astfel de istorii alternative precum cea de mai sus e ceva special.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare