HomeTechOccupy Xbox

Occupy Xbox

În timp ce protestatarii din Turcia se băteau pentru dreptul lor la un trai liber, gamerii din toată lumea purtau și ei un război ignorat cu totul de media mainstream. Ce s-a întâmplat: noua consolă anunțată de Microsoft pentru iarna anului acesta venea cu niște restricții absolut tembele pentru consumatori. Ca să poți să te joci pe consola ta nouă de 500 de euro trebuia să fii conectat în permanență la net, nu aveai voie să le împrumuți prietenilor jocurile pe care ai dat 60 de euro, iar un joc cumpărat din America nu ar fi mers într-un Xbox One european.

A încercat Microsoft să o salveze cu departamentul de PR, ca să zic așa, susținând că jocurile de pe Xbox au nevoie de „cloud”, că e vorba de o experiență de generație nouă din viitorul nostru permanent conectat, dar gamerii de console nu au înghițit aceste gogoși. Doar nu sunt pensionari care îl cred pe fiecare –escu ce le promite bani mai mulți în fiecare an, ci e vorba de oameni mai informați, care știu când o corporație mănâncă rahat cu perje. Astfel, au început protestele. Nu în stradă, bineînțeles, ci pe Facebook, pe Reddit și alte site-uri de gen. Au urmat tone de glume proaste la adresa Microsoft, comparații cu Big Brother, cu Hitler și Steve Ballmer. Nu a ajutat nici departamentul de PR al Microsoft, care s-a gândit să reacționeze la critici în stilul guvernului Ponta. Ca să nu mai vorbesc despre concurență, Sony și Nintendo, care nu au ezitat să sublinieze că noile lor console (PlayStation 4 și, respectiv, WiiU) nu au astfel de restricții absurde.

Vestea bună e, spre deosebire de copiii care mor în Africa și alte cauze de tipul ăsta, că aceste proteste online au avut succes. Microsoft a anunțat zilele trecute că renunță la politicile sale draconice de „digital rights management” și că Xbox One va funcționa cam la fel ca Xbox 360. Probabil că Sony avea deja de două ori mai multe PS4-uri precomandate și i-a speriat, ceea ce înseamnă că gamerii nu sunt genul de consumatori de care poți să-ți bați joc ușor.

Poate o să ziceți că e vorba doar de niște jocuri și că, oricum, în România, noi piratăm tot ce se poate. Când însă în chestiune sunt drepturile consumatorilor, cred că ar trebui să fim mai atenți. Mâine-poimâine o să trebuiască să-ți dai numărul cardului ca să-ți poți lua o șaormă cu de toate. Mai mult, nu sunt doar „niște jocuri”. În momentul în care o lansare de succes din gaming bate și cifrele scoase de baștanii de la Hollywood și când media de vârstă a celor care preferă să se joace pe computer sau pe console a ajuns undeva la 40 de ani, e cazul să luăm în serios industria asta.

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare