HomeSocialCâteva concluzii după două zile de proteste pentru Salvarea...

Câteva concluzii după două zile de proteste pentru Salvarea Roșiei Montane

Niciodată nu mi-am ascuns, atât în articolele din AC, dar și în alte contexte, opțiunile mele politice liberale (atenție, nu somnorist-peneliste), dar și atitudinea condescendent-ironică la adresa celor care sunt eco-hipsteri-socialiști-feministe-anticapitaliști. Totuși, protestele care au început de două zile (care poartă neinspiratul nume de “revoluție”) mi se par, în continuare, un lucru bun. Și am spus chestia asta încă din articolul în care v-am cum a început “revoluția” și în care nu m-am putut abține, evident, să fac mișto de stânga-caviar ce pozează în membră a precariatului dar care are joburi în multinaționale ori în ONG-uri susținute, printre altele, (fie și indirect) tot de corporații. De asemenea, niciodată nu mi-am ascuns (ca să mă exprim cu blândețe) lipsa de simpatie pentru proiectul RMGC al exploatării. Că nu e din cauza cianurilor asta e, totuși, o altă mâncare de pește.

Cum după doar două zile îmi e, totuși, greu să sistematizez un text unitar despre protest, o să încerc să sparg concluziile intermediare pe bucăți și categorii.

Protestatarii

După cum v-am povestit și din primul articol, protestul reunește tot felul de oameni. Ok, marea majoritate cade sub incidența logicii “socialismul e culeanu – capitalismul e nasoleanu”, cu bannere și mesaje aferente: “Jos capitalismul”, “Jos Fascismul Corporatist” ori “Jos Sistemul Capitalist”. Dar totuși, oricât ar vrea Rogozanu ca manifestația să fie una anticapitalistă (că altfel n-ar avea sens), ea nu e. Oamenii nu strigă despre asta, de unde pot să înțeleg că, departe de a fi un protest politic, e mai degrabă unul eco, anti-cianuri. Statistic vorbind, cele mai multe steaguri, afișe, bannere despre asta vorbesc. Totuși, nimeni nu zice nimic de Baia Mare, unde, dacă nu mă înșel, rușii exploatează de zor aur cu cianură. Poate n-ar strica să-i aibă în vedere și pe ei, zic.

Totuși, m-am întâlnit acolo și cu oamenii care n-au nimic nici cu piața, nici cu capitalismul și nici cu corporațiile. Semn că e loc sub soare pentru toți și că, în plus, protestul nu trebuie transformat exclusiv într-o cauză eco. Așa cum ecologiștii se pot aduna sub steagul anti-cianurii, noi, ceilalți, putem vorbi despre drepturi de proprietate, stat de drept, și contra capitalismului de cumetrie. Din păcate însă, temele acestea (la fel ca cele despre scăderea taxelor sau independența justiției) nu sunt la fel de cool. Dar despre asta imediat.

Jandarmii

În două zile câte s-au scurs, au fost deosebit, poate chiar și suspect de calmi. Dacă duminică seara oamenii au blocat un sens de circulație spre Unirii vis-a-vis de Inter, luni, după cum v-am povestit împreună cu colegul Mihai Cernea în , i-au păcălit pe jandarmi și au ocupat Bulevardul Regina Elisabeta. Privind însă retrospectiv, e posibil ca oamenii legii să se fi așteptat la așa ceva, și să fi primit ordin să nu intervină. Bașca, ei primesc și niște sporuri pentru asta. Altfel nu pot să înțeleg de ce, în afară de mici răfuieli, ei au fost calmi. În plus, o discuție cu un polițist care privea relaxat evenimentele mi-a întârit impresia asta: ei se așteaptă ca până pe 5, când expiră autorizația de protest, lucrurile să se desfășoare la fel și sunt liniștiți și în legătură cu protestatarii: “oamenii o să obosească și o să plece și ei într-un punct”.

Chestia bizară a fost însă în legătură cu așa-zișii polițiști (ori sereiști?) în civili: dom’le, dacă tot e să trimiți niște oameni care ar trebui să se infiltreze printre protestatari, măcar găsește și tu niște indivizi care nu par proaspăt ieșiți de la ultimul concert Guță.

Care-i faza cu presa?

În Piață, pe bloguri, pe bannere, prin scandări, cam cei mai mulți protestatari găsesc foarte cool să te iei de “presa cianurată”. Ok, e nasol că unele televiziuni fie nu au prezentat evenimentul, fie au făcut asta trunchiat? Da, dar televiziunea, în prezent, este o întreprindere liberă. Dacă unii vor să facă zi de zi emisiuni despre cum Pământul e, de fapt, pătrat, e treaba lor. Dacă unii iau bani de la RMGC pentru a susține o poziție sau alta, din nou, e treaba lor. Pe o piață e normal să fie așa.

Protestatarii, prin scandările lor însă, îi bagă pe toți în aceeași oală, de zici că ei au venit la manifestație doar ca să se vadă la TV. Asta e, unii te dau, alții nu (vezi statisticile de pe). În plus, o mare parte a presei scrise, inclusiv noi, am încercat să oferim publicului o imagine cât mai obiectivă a ceea ce s-a întâmplat pe acolo. Ba mai mult, ieri am stat în spatele unei bune părți a redacției de la Hotnews (un material mișto semnat de Tapalagă îl găsiți )

Și, toate ca toate, dar de când există social media, e de-a dreptul penibil să te plângi că nu te dau ăștia la TVR, când tot Facebookul e invadat de poze, videoclipuri și opinii despre Roșia.

Antena 3 rămâne însă un exemplu de idioțenie crasă și cel mai prost PR pe care RMGC putea să și-l facă. În timp ce aseară lumea era în stradă, la ei pe site nu apărea nicio știre, ci o reclamă la canadieni (atenție, nu e nicio problemă, repet, că au asemenea reclame). În plus, în pauzele așa-zisei dezbateri pro și contra pe tema exploatarăii, ei dădeau reclame pro-RMGC. Curată obiectivitate, monșer. Pe bune acum, eu, să fiu în locul celor de la RMGC, le-aș da bani tuturor, inclusiv celor care mă critică: să văd atunci cine mă acuză că încerc să cumpăr opinia publică.

De la Stânga la Dreapta pe bloguri

În online, fie că sunt de dreapta, fie de stânga, cei mai mulți oameni trăiesc în lumea lor. Costi , care, cu cât înaintează în vârstă, cu atât am impresia că înțelege mai puțin: “Pentru că algoritmul Roşia se tot repetă; cine vine la proteste şi pierde din vedere latura anticapitalistă a bătăliei vine ‘geaba”. Pe partea Dreaptă, doar câțiva comentatori de la înțeleg că acolo nu e vorba doar despre socialiști, ci și despre stat de drept, drepturi de proprietate privată, capitalism de cumetrie. Știți voi, în general, în lumea civilizată, teme clasic-liberale. Iar la , vorba tot unui comentator de pe Blogary, de vină sunt agenturili străine, progresitștii, Obama, ateii, bla bla. Mi se pare ciudat ca, pentru prima oară în viață, să ajung să fiu de acord cu Victoria Stoiciu la .

Băse, Ponta, referendum

Băsescu și Ponta au devenit deja plictisitori. Băsescu, spre exemplu, vrea referendum pe tema exploatării. Ok, ca să ce? Ce treabă are cetățeanul din Mizil cu ce se întâmplă la Roșia? Principalii vizați de exploatare sunt oamenii din Roșia și cei din împrejurimi. Până și unele localități din Ungaria au mai mult de pierdut dacă exploatarea iese nasol, decât unul din Mizil. Și în plus, oricâte referendumuri sau proiecte de lege ar adopta, deciziile pro-exploatare tot ar fi anti-constituționale și, adaug eu, anti-capitaliste. Cică, se zvonește, proprietatea privată e garanatată de Constituție, și ea poate fi luată cu japca doar de stat, în interes public. Chiar dacă mai rămâne un singur om la Roșia care nu vrea să plece, statul tot trebuie să-l protejeze.

Încă o concluzie și mă duc

V-am plictisit puțin cu textul ăsta? Atunci vă las imediat. Nu înainte de a vă aduce aminte că acest protest e unul eterogen. Nimic nu îi oprește pe liberalii pro-piață să protesteze împotriva modului în care a acționat, în cazul Roșia Montană, statul român, împotriva a ceea ce înseamnă stat de drept. Poate așa se mai luminează și unii socialiști, și cei care au impresia că, asemeni anilor ’90, “nu (trebuie să) ne vindem țara”.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare