HomeSocialD'ale cetateanuluiCum să planifici cheltuielile pentru studiile în străinătate (P)

Cum să planifici cheltuielile pentru studiile în străinătate (P)

În zilele noastre tot mai mulți tineri profită de oportunitățile oferite de programele de studii peste hotare, cu scopul de a-și îndeplini visurile de prosperitate cât mai repede.

Pe de o parte, sunt persoane născute sub o stea norocoasă, cu părinți “cu bani”, sau cu situație materială înstărită, sau la celălalt pol, persoane nevoite să înceapă stângaci, uneori cu un credit rapid, pentru susținerea de la început. Există și o categorie aparte, cea a elevilor eminenți, mai puțini, care primesc școlarizare gratuită pe baza unei burse. De obicei, acești elevi sunt cei recrutați și căutați de diverse universități de renume care “se bat pentru ei” în adevăratul sens.

Oricare ar fi categoria din care fac parte, studenții norocoși împreună cu susținătorii lor ar trebui să ia în calcul următoarele cheltuieli majore, pe o perioadă de 3 până la 5 ani. În primul rând, sunt necesitățile de zi cu zi, precum cazarea și hrana. Chiriile diferă în funcție de țara respectivă, dar este bine de știut că o sumă împărțită la 3-5 studenți va fi automat mult mai mică și chiar suportabilă. Urmează cheltuielile cu alimentația care pot fi gestionate prin câteva trucuri și reguli: micul dejun și cafeaua se pot servi acasă matinal. Un sandviș preparat în casă vă va ține de foame și vă va scuti de golirea buzunarelor chiar de la prima oră. Ideal ar fi ca mesele de prânz și seară să fie consistente, formate din mâncare gătită, simplă, dacă aveți norocul să puteți accesa o bucătărie. Astfel, puteți pregăti salate, supe, piure, ouă sau friptură.

Hainele sunt și ele trecute la capitolul cheltuieli majore, mai ales că orice tânăr dorește să fie în pas cu moda, iar pretențiile, de regulă, sunt mari. Se poate rezolva acest aspect în vacanță, achiziționând haine din țară, sau alegând perioadele de reduceri convenabile și magazine cu prețuri pentru toate buzunarele.

O altă cotă majoră în această ierarhie a cheltuielilor este reprezentată de materialele pentru studiu, calculatoare, și chiar telefoane, necesare pentru comunicare. Sunt universități care oferă sume importante pentru astfel de cheltuieli, astfel că ar fi bine să aflați aceste aspecte din timp.

Bineînțeles că pe lângă programul de cursuri, masă și somn, orice tânăr are nevoie de relaxare, întâlniri cu prieteni și hobby-uri. Puteți aloca sume diverse, în funcție de posibilități,  pentru oricare din categoriile discutate până aici, și la fel și pentru capitolul distracție. Puteți alege să citiți pe internet sau să cumpărați o carte. Puteți merge la cinematograf, sau puteți urmări cele mai noi filme online. Puteți merge la un club, sau puteți da o mică petrecere în propriul apartament închiriat, cu condiția respectării programului de odihnă.

Însă, pe măsură ce timpul trece, se pot ivi diverse probleme neașteptate. Și pentru aceste aspecte e bine să aveți soluții la îndemână, care să vă ajute să depășiți momentul. Poate că un coleg de apartament pleacă și sunteți nevoit să căutați altul cât mai repede, ca să vă puteți descurca la plata chiriei. Dar până atunci trebuie să plătiți chiria! Pot apărea și situații neprevăzute neplăcute, de exemplu, o amendă, un curs de plătit, o factură telefonică uriașă. Variante de rezolvare există, unele chiar rapide. Dând la o parte ajutorul părinților, ce puteți face e fie să vă luați un job part-time, fie să faceți un credit de nevoi personale, special pentru studenți.

Anii de studenție sunt cei mai frumoși și cei mai intenși, perioada de definire a personalității și a comportamentului de adulți. Profitați de acești ani și încercați să vă bucurați de fiecare zi în parte!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare