HomeInterviuIonuț Budișteanu, creatorul „mașinii inteligente”: „Eu sunt tot un...

Ionuț Budișteanu, creatorul „mașinii inteligente”: „Eu sunt tot un rezultat al școlii românești”

Într-o lume în care liceenii se fac remarcați mai ales prin filmulețe porno postate pe net sau prin bătăile administrate profesorilor, Ionuț Budișteanu este excepția care confirmă regula. Pasionat în egală măsură de informatică și automobilism, el a pus la punct un sistem capabil să permită oricărei mașini să se conducă singură, fapt care va duce la reducerea considerabilă a numărului de accidente – desigur, cu condiția ca și bizonii din trafic să conducă asemenea mașini…

Reporter: Ai doar 18 ani, dar ai câștigat deja o groază de premii. Ce vrei să te faci când o să fii mare?

Ionuț Budișteanu: Visul meu este să devin profesor universitar în domeniul de Inteligență Artificială și să fac cercetare. Îmi doresc ca lucrările mele să fie folosite pe o scară largă și să contribuie la dezvoltarea umanității.

Rep.: La ISEF ai primit un cec în valoare de 75.000 de dolari. Mulți tineri de vârsta ta ar da banii ăștia pe țigări și etnobotanice. Tu ce ai de gând să faci cu ei?

I.B.: Banii câștigați o să fie folosiți cu cap pentru dezvoltarea următoarelor proiecte. Nu este primul concurs internațional pe care l-am câștigat. Am participat la 18 concursuri internaționale din 11 țări diferite. Întotdeauna foloseam banii câștigați din premii pentru realizarea următoarelor proiecte. Mi-am creat un laborator propriu de electronică în care am investit 3-4.000 de dolari.

Rep.: Cum a fost la ceremonie? Ai sperat la un premiu? Ai avut emoții?

I.B.: Eu am participat de patru ori la concursul Intel International Science and Engineering Fair. Deoarece este o competiție, fiecare elev dintre cei 1.688 își doreau să câștige marele premiu, și eu în fiecare an visam la el, dar în timp mi-am dat seama că este un drum lung între a-ți dori un premiu și a-l obține. Când a început festivitatea de premiere nu mă gândeam la marele premiu, mă așteptam să câștig ceva, plus că premiul Gordon E. Moore nu a mai fost câștigat în ultimii 20 de ani de niciun european. După ce am obținut locul I și distincția celui mai bun proiect din categoria Computer Science, pe parcurs am înțeles că am șansa să-l câștig. Dar nu mă așteptam.

Rep.: Bănuiesc că ești la curent cu ultimul scandal din cercetarea de la noi. Tu ai vreo așteptare de la statul român? Te-a sunat cineva să te felicite?

I.B.: Studiez la un liceu public din Râmnicu-Vâlcea, la Liceul Tehnologic Oltchim. Eu personal sunt un rezultat al învățământului românesc, deși foarte mulți critica faptul că educația de la noi este la pământ. La concursul din America, învățământul romanesc a câștigat și a fost în frunte față de sistemul educațional din America sau din Europa.

Rep.: Ai vreo şansă în România sau eşti optimist şi vei emigra în Vest? Iar dacă pleci, ai de gând să te mai întorci?

I.B.: În ultimii ani am lăsat deschisă posibilitatea studiului în România. Ultimul premiu îmi confirmă faptul că pot studia orice în România și că pot fi apreciat de întreaga lume, chiar dacă vin și sunt din România. În ultimele săptămâni am decis definitiv să studiez la Universitatea din București, deși am aplicat la universități din SUA, deoarece eu cred că România se va dezvolta în următorii 10-20 de ani și se poate face cercetare și educație de calitate înaltă.

Rep.: Ai fost contactat de vreo firmă producătoare de maşini, pentru implementarea invenţiei tale pe autovehiculele lor?

I.B.: Spre exemplu, am fost contactat de biroul de recrutări de la Tesla Motors. Însă sunt foarte ocupat cu bacalaureatul și îmi doresc să studiez în România.

Rep.: Cum ți-ai desfășurat cercetarea: pe banii tăi sau ai primit sprijin de undeva?

I.B.: De patru ani sunt bursier al Fundației Dan Voiculescu – pentru dezvoltarea României. Bursa primită m-a ajutat într-un procent foarte mare pentru echiparea laboratorului propriu și pentru realizarea prototipului. De asemenea, am fost ajutat și de comunitatea din care provin: Consiliul Județean din Râmnicu-Vâlcea și de Primăria Rm. Vâlcea.

Rep.: Maşina care se conduce singură are vreun sistem de ocolire automată a gropilor sau invenţia ta nu va fi comercializată în România?

I.B.: Softurile care procesează datele cu Inteligență Artificială de la cele 3 camere web și de la radarul 3D minimal nu permit recunoașterea gropilor. Chiar dacă nu recunoaște gropile, proiectul poate fi comercializat dacă cineva este dispus să realizeze un produs în serie.

Rep.: Ai de gând să inventezi o maşină care se conduce singură şi pentru şmecherii din trafic? Adică o maşină care să depăşească pe dreapta, să schimbe banda fără semnal şi să nu acorde niciodată prioritate?

I.B.: Statisticile ne arată că 2,5 milioane de oameni mor anual din cauza accidentelor. Între 30 și 50 de milioane de oameni sunt răniți din cauza accidentelor. Din aceste numere peste 80% dintre accidentele rutiere sunt produse de greșelile oamenilor și 50-60% doar din cauza alcoolului. O mașină autonomă încearcă să fie foarte sigură și să respecte toate legile rutiere, evitând astfel de erori umane.

Rep.: Acum ceva vreme cineva spunea că „școala românească produce tâmpiți”. Tu ești însă un contraexemplu. Mai sunt și alți tineri ca tine?

I.B.: Sunt foarte mulți tineri care au reușit să exceleze în foarte multe domenii precum informatică, matematică, fizică, chimie. Din păcate, cei mai mulți dintre ei consideră că Romania nu are niciun viitor și emigrează în alte țări din Europa și în special în America. La concursul Intel ISEF, nu am fost singur. Lotul României a fost selectat de Cygnus, Universitatea Ștefan cel Mare, UNESCO și ForumIT la Concursul Național de Știință și Tehnologie RoSEF de la Suceava. În componență eram 6 copii. Eu sunt tot un rezultat al școlii românești.

  Publicat în AC, NR. 22

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare