HomeTechEvolutia nevoii de confort climatic de-a lungul istoriei (P)

Evolutia nevoii de confort climatic de-a lungul istoriei (P)

Toata lumea stie ca aparatul de aer conditionat este acea unealta din casa omului modern care, cu ajutorul unui sistem de racire acemanator celui folosit de frigidere, raceste aerul dintr-un spatiu bine delimitat, creand un mediu ambiant placut in conditiile in care in afara suprafetei respective exista un disconfort termic.

Daca pana nu demult, aparatele de aer conditionat doar raceau aerul, acum exista aparate moderne care reusesc inclusiv sa incalzeasca incaperile, existand pe piata oferte bune de aer conditionat, adaptate tuturor nevoilor si posibilitatilor materiale a celor dornici sa isi creasca nivelul de confort in spatiul de locuit sau birouri.

Daca acum este la indemana oricui sa isi creeze acest gen de confort, in antichitate aveau parte de luxul unui mediu ambiant mai racoros in perioadele foarte calde doar un numar extrem de redus de persoane din clasele sociale superioare.

Se stie ca egiptenii au creat in perioada antica un sistem de racire al cladirilor pe baza de bazine umplute cu apa, si ca romanii raceau aerul din spatiile de locuit cu ajutorul unui sistem centralizat de aerisire colectiva a spatiilor prin care apa racita circula prin canale care faceau legatura intre cladiri. In ceea ce priveste ventilatoarele, se stie ca primul a fost conceput in timpul dinastiei Han chineze, avand la baza un sistem de pale foarte mari care erau actionate manual.

Evolutia stiintei a permis de-a lungul anilor imbunatatirea tehnologiei menita sa asigure oamenilor un grad de confort din ce in ce mai crescut, dovada stand in acest sens experimentele lui Michael Faraday din secolul XIX care au avut o contributie majora prin datele oferite la aparitia primului „aparat pentru tratare aer”, cum a fost brevetat in 1906 dispozitivul conceput de Willis Carrier. De atunci, aparatele de aer conditionat poate fi catalogat astfel doar daca indeplineste patru functii: regleaza temperatura, regleaza umiditatea, controleaza ventilatia si circulatia aerului, si curata aerul.

Initial, pentru a obtine efectul de racire si umidificare, aceste aparate de aer conditionat foloseau substante precum amoniacul (NH 3), clormetanul (CH 3 Cl), propan, şi dioxid de sulf (SO 2) care, cu toate ca erau eficiente, erau toxice, inflamabile sau explozive.

Abia in 1928 a aparut primul aparat de aer conditionat pe baza de freon, cunoscut si ca „R 21” sau „freon 21” (acesta fiind un compus chimic de sinteza din diclorfluorometan, incomparabil mai putin nociv decat substantele enumerate mai sus, acesta avand temperatura de fierbere si temperatura de vaporizare mult mai mici decat temperatura incaperii care se doreste a fi racita. Freonul a ramas la baza tuturor sistemelor de racire (frigidere, aparate de aer conditionat) pana in anul 2010 cand acesta a inceput sa fie inlocuit cu Puronul datorita faptului ca acesta din urma este mai putin poluant.

In zilele noastre exista aparate de aer conditionat fixe sau mobile, cu pozitionare pe perete, podea sau pe tavan. Un astfel de aparat este cu aevarat eficient atunci cand tineti cont de capacitatea de racire si incalzire, masurata in BTU (British Termal Units), unde BTU reprezintă cantitatea de caldura de care este nevoie pentru a creste cu un grad Fahrenheit temperatura unei livre (0.45 kg) de apa.Daca doriti sa asigurati confortul unei incaperi de 30 de mp patrati fiind suficient un aparat de 9000 BTU, in timp ce pentru un spatiu de 50 mp veti avea nevoie de un aparat cu o putere de 1200 BTU. E bine sa stiti ca astfel de aparate nu vor reusi sa creeze un mediu ambiant placut daca le veti monta in hol pentru a asigura temperatura optima in intreaga locuinta, insa pe piata exista deja aparate multi – splitter, concepute dintr-o singura piesa externa care se monteaza in exteriorul locuintei si doua sau mai multe piese interne care se monteaza cate una in fiecare spatiu care se doreste a fi termoreglat. In spatiile foarte mari, gen birouri sau hale de productie, e nevoie de mai multe splittere in acelasi spatiu.

In ultimii ani, in dorinta de a reduce cat mai mult consumul electric si impactul asupra mediului, au aparut aparatele de aer conditionat pe baza de inverter, acestea avand un consum energetic cu aprxomativ 30% mai mic decat aparatele clasice.Un alt detaliu care trebuie luat in calcul este consumul de energie electrica de care are nevoie un astfel de aparat pentru a fi utilizat. Atunci cand montati aparatul de aer conditionat intr-un dormitor trebuie avut grija ca acesta sa fantele acestuia sa nu fie indreptate spre locul unde va petreceti mult timp (de exemplu, spre pat) pentru a evita aparitia cefaleei, rinitei sau otitei datorita contactului indelungat cu aerul rece proiectat direct un timp indelungat asupra corpului uman. Toate aparatele de aer conditionat au se vand cu filtre care au rolul de a mentine un aer curat, fara microbi sau praf, contribuind la prevenirea aparitiei diverselor alergii la persoanele mai sensibile, insa aceste filtre trebuie curatate sau inlocuite la cel mult 6 luni.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare