Verifica-mi-ai sursele

de Gâsca Prin Apă , 04 aprilie 2016
Verifica-mi-ai sursele

Totul a început într-o zi în care tata m-a sunat să îmi spună că știe cum să o vindece pe mama de diabet. Nu, nu săriți cu aplauzele și nu mă duceți drept la spital să țin o conferință că nu e cazul. Tata, la fel ca nenumărați alți oameni, a găsit pe net un articol de pe ceva site www.vindecamiaicancerul.com unde bineînțeles că usturoiul, pătlăgeaua și un fresh de păpădie cu bălegar de cal te scapă de câte 14 boli și de mama soacră. Norocul meu că tata nu are card și nu poate să cumpere online pastile de cucută sau cine știe ce alte leacuri magice și trebuie să mă sune pe mine să le iau.

Și în timp ce fiecare om se descurcă la el acasă cu părinții lui abia mijiți pe net, care sună că au primit moșteniri pe e-mail din Nigeria și că au citit ei că dacă te freci pe sâni cu șmirghel o să găsești iubirea vieții, problema apare cu blogurile de dezinformare în masă.

Un exemplu a fost momentul Colectiv în care au apărut șase feluri de conspirații în cinzeci de forme diferite pe care lumea care s-a oprit cu lecturile suplimentare la Baltagul le-a crezut și le-a molfăit ca pe pâinea caldă. Și nu reușesc să mă dumiresc unde e de fapt problema. Că suntem mulți tâmpiți sau că ei nu au nici un dram de conștiință când scriu toate mizeriile postate acolo.

Dar tu, cetățeanule, cât o fi de greu să te ducă nuca aia că dacă adresa unui site conține expresia ”știripebune”, ”caplimpede” și alte lucruri evident puse de un om care nu s-a chinuit prea tare să ascundă că e mai fals ca o știre de pe Le Frigaro, nu e pe bune. Mai au puțin și scriu drept în link www.tefraierescboule.ro.

Ce-o fi așa de greu să îți pui o întrebare și să dai un Google. Că dacă ești pe net și ai ajuns pe site-urile astea îmi închipui că măcar Google știi ce e. Intră și scrie acolo subiectul știrii și dă-i cu enter. ”Este adevărat că Horia Brenciu are negi pe fund și îi tratează cu cremă de gălbenele?” sau „Este adevărat că Tesla este român”, ”Cine este Marie Curie și de ce e din Slobozia?”. Dacă nu e neam de știre pe tema asta în presa (era să spun quality și apoi am râs) generalistă pe care o știi de când lumea, atunci posibil ca Marie Curie să nu fi știut nici măcar unde era România pe hartă.

Comentarii

  • adi

    07 aprilie 2016 9:42

    De acord, dar vedeti ca in scandalul Caroline Garcia vs internautii romani tocmai presa asa-zis serioasa - Prosport, Digi ca sa iau doar 2 exemple - a dat stirea ca fiind reala si.... au dat si linkul catre pagina fetei sa o balacareasca cei interesati.

    raspunde comentariului
+