HomeVedeteCe artiste de la noi ar mai merita să...

Ce artiste de la noi ar mai merita să fie „impresariate”?

Ne plângem adesea că în România se nasc multe talente, dar că puţine sunt recunoscute pe plan mondial. Acest lucru nu se întâmplă fiindcă ar exista o conspiraţie mondială împotriva Mirabelei, a lui Mihai Constantinescu, a lui Fuego sau a Loredanei Groza, ci pentru că, pur şi simplu, talentele respective n-au găsit şi un impresar pe măsură. Unul ca Prodan, de pildă, mi se pare garanţia succesului, staţi să vedeţi ce remix bagă acum Alexandra Stan după „Mr Saxo Beat”! O să-i spună „Mr Saxo, Beat Me Hard!” şi o să facă furori în discotecile din Vaslui, unde bărbaţii îşi altoiau şi până acum nevestele, ce-i drept, dar n-aveau muzica adecvată!

Există însă şi numeroase alte staruri româneşti, pe care le auzim zilnic producându-se prin studiouri (mai ales prin cele de televiziune), dar pe care, pe plan internaţional, nu le bagă absolut nimeni în seamă. Şi ele ar avea nevoie de un Prodan, dar, cum Prodan este unul singur, românii de rând şi-ar putea rupe din timpul lor liber ca să le impresarieze ca la carte pe respectivele staruri.

De pildă, Traian Băsescu, această Dolly Parton a muzicii autohtone, o cântăreaţă care a înregistrat, pe vremuri, primul ei single în studiourile de la Anvers. Aici a fost atât de apreciată, încât casetele ei au ajuns în ţară pe sub mână, spun cunoscătorii, şi doar şefii Securităţii, melomani înrăiţi, se ştie, s-au putut bucura de ele. Mai târziu, şi românii au putut asculta şlagărele sale, în interpretarea cărora Băsescu punea atâta suflet încât de multe ori s-a întâmplat să plângă pe scenă, la vreun refren. Cel mai apreciat a fost cântecul „Lăsaţi copiii să vină la mine, că vi-i cârpesc de nu se văd”, care a devenit un adevărat hit, nu doar la propriu, ci şi la figurat, difuzându-se non-stop în 2009, înainte de alegeri.

Nici Victor Ponta, unica şi neasemuita Sinead O’Connor a românilor, n-a avut mai mult noroc în carieră. Acuzată de plagiat, după ce i-a dedicat unei alte dive de amploare, Adrian Năstase, şlagărul „Nothing compares 2 U”, artista a urcat în topuri, deşi a fost iarăşi criticată că ar fi fost votată nu doar de ascultătorii în viaţă, ci şi de cei care ascultau deja RAI Uno la data respectivă. Ca şi originalul, Sinead O’Connor a românilor a stârnit un imens scandal când s-a luat de papa şi, chiar dacă promisese că reduce TVA-ul la alimente, nu s-a atins de el, astfel că mâncarea din supermarketuri e tot mai scumpă.

În fine, una dintre cele mai mari voci ale audiovizualului românesc a fost şi cea mai nedreptăţită: Crin Antonescu este o artistă de o mie de ori mai talentată decât Amy Winehouse, dar nu s-a putut afirma din simplul motiv că s-a născut la Tulcea. E, ia să se fi născut la Londra, să vezi cum ajungea până acum în clasamentul Billboard! Şi această cântăreaţă, care acoperă o gamă de vreo şase octave, atingând sunete extrem de ascuţite când o enervează jurnaliştii, şi-a descoperit încă de mică talentul. După ce a cântat, pe vremuri, o melodie foarte la modă la grădi – ceva cu porumbelul sau porumbacul, nici ea nu mai ştie precis – artista s-a lansat la „Feriţi-vă de măgăruş”, chiar dacă, mai târziu, va ignora sfaturile cunoscutului compozitor de librete la Secu Dan „Felix” Voiculescu, de a se feri de Cârlănuş…

În ciuda glasului de cristal, care sparge nu doar pahare, ci şi televizoare, extraordinara Amy de România n-a staţionat decât o lună în fruntea topului Romanian Dance, la Cotroceni, după care a revenit în anonimat. Cu un impresar bun, gen Prodan, are însă toate şansele să dea lovitura, în caz contrar riscând să ajungă, ca şi modelul ei, Amy, fie la „Rehab”, fie la Obregia!

Exclusiv online

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare