HomeSocialOpinie alternativă: de ce 1 Decembrie nu este sărbătoarea...

Opinie alternativă: de ce 1 Decembrie nu este sărbătoarea tuturor

De 1 Decembrie îmi aduc aminte că trăiesc în România, iar uneori ăsta nu e cel mai plăcut sentiment pe care-l poți trăi într-o viață de om.

Cuvintele de mai sus, cu siguranță, vor stârni un sentiment de mâhnire printre unii cititori și/sau reacții nu tocmai prietenoase la adresa mea. Mai precis, frigiderul meu va fi burdușit de câteva kile bune de carne macră. Și asta nu e tocmai un lucru rău, pentru că, în primul rând, nu prea mai am carne și, în al doilea rând, există acolo urma unui sentiment virtuos: patriotismul. Dar să nu anticipăm discuția, aveți puțintică răbdare.

De când mă știu am fost patriot. De 10 Mai și 1 Decembrie îmi scot drapelul cumpărat cu 5 lei de la un meci de fotbal și-l pun în geam. Nu pot să-mi explic însă de ce sunt patriot. Mai important este că în România a fi patriot a ajuns să fie un adevărat stigmat. Pe de-o parte, pe bună dreptate, căci e de ajuns să locuiești un an în România ca să-ți vină să-ți iei câmpii. Dar de ce zic eu un an. Te plimbi juma de oră pe străzi și-ți vine să iei primul avion low-cost spre Europa. Pe de cealaltă parte, la noi, patriotismul a ajuns să se confunde cu naționalismul, care nu e nimic altceva decât o dejecție a minților slabe. Ei bine, ăsta e sentimentul care v-a încercat pe unii dintre dumneavoastră după ce ați citit primele rânduri. Și nu e în regulă. E exact mentalitatea aia arhaică ce spune că nu e în regulă să lauzi pe cineva când are reușite, iar apoi când calcă pe bec să-l arzi la pifometru. Vezi cazul Bute, care a stârnit frustrarea tuturor pseudo-patrioților atunci când toată lumea l-a desființat pe Lucică pentru că și-a luat perversa de la Froch fără drept de apel. Când copilul tău face o prostie, îi atragi atenția (palme, pumni, picioare sau, de preferat, verbal), nu-l lași în pace pentru că-l iubești și e și el mic, maică. La fel și cu țara, dacă ești patriot, îi dai kile de carne de fiecare dată când face o prostie. Iar de prostie avem parte cu nemiluita.

1 Decembrie este un exemplu perfect de sărbătoare a filistinilor șovini. Sărbătorim, cu un imn deprimant, depășit și deloc mobilizator, un teritoriu pe care nu-l mai avem decât pe hârtie, obținut prin vărsare de sânge, fără îndoială, dar în urma unei conjuncturi a vremurilor. Marile națiuni, sau licurici cum le place unora să le spună, sărbătoresc independența națiunii lor. Și avem și noi așa ceva: proclamarea independenței la 9 Mai 1877, sărbătorită pe 10. În primul rând, pe 1 decembrie a fost mai mereu frig, zi mohorâtă, fleoșcăială și alte asemenea bucurii ale începutului de iarnă. În mai e începutul sfârșitului primăverii, altfel intră micul, e soare, veselie că vine vacanța de vară etc. Ca să nu mai zic că 1877 este și un an vintage. 

Citește și Vezi cum se pregătesc să sărbătorească 1 Decembrie VIP-urile politicii și ale showbiz-ului românesc

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare