HomePoliticNoi vrem egalitate, dar doar pentru căței

Noi vrem egalitate, dar doar pentru căței

Prins, printr-un ghinion teribil, în România, taman când era în Caraibe nisipul mai alb, marea mai verzuie și cerul mai siniliu, președintele Iohannis s-a trezit cu un vraf de legi în față și n-a avut încotro, a trebuit să le semneze. Nu de alta, dar ca să nu se plictisească până-i pleca avionul de Bahamas. Printre legile pe care le-a semnat nu ca primarul, ci ca președintele, s-a numărat și cea privind modificarea articolului 63 din Legea educației naționale 1/2011. Până acum, doar copiii personalului didactic și didactic auxiliar aflat în activitate beneficiau de scutiri la taxa de înscriere la facultate și de gratuitate la cazare în cămine și internate. Prin noua lege, măsura este extinsă și la copiii personalului didactic și didactic auxiliar deja pensionat, precum și la copiii orfani de unul sau ambii părinți care au activat în domeniu. Cică inițiatorii ar fi propus aceste măsuri deoarece ”ele pot preîntâmpina, într-o oarecare măsură, abandonul școlar din învățământul superior, care este destul de ridicat”. Vai, atâta grijă față de viitorul patriei mă emoționează!

 În caz că nu ați priceput cum stau lucrurile, haideți să vi le desenez eu: mafia transpartinică aflată la butoanele învățământului de stat și particular s-a văzut, în ultimii ani, văduvită de multe roți grele de cash-caval, după ce loazele au început să pice pe capete bacul. Pentru că din seria filmelor cu proști și pentru că supraveghere video. Așa că, dacă tot au rămas fără mușteriii ăștia, bătuți în cap  și care n-o să ia bacul nici în următorul mileniu, ce și-au zis ambramburicii din sistem? ”Hai, frate, să dăm o lege, să ne mai vină clienți, păi ce facem, rămânem cu dinaintea goală?” Zis și făcut: legea a fost propusă, votată, promulgată de Marele Mim de la Cotroceni, iar din toamnă facultățile vor fi luate cu asalt de o mulțime de juni care, deși vor fi fi cocoșați de taxe de școlarizare, vor avea măcar cazarea și păpica gratuite, asigurate de stat. Carevasăzică jmecherii din sistem se aleg cu bănuți la teșcherea, iar statul se alege cu o prăduială suportată, evident, de noi, fraierii contribuabili. Avantaj, ei. C-așa-i în învățământ.

Ca să nu credeți că am inimă de piatră sau sunt și eu vreun roboțel tehnocrat, căruia i s-a băgat cartela aia de dreapta cu ”nu vă dăm, bă, nimic, ce, vreți să vă facem și hotel?”, trebuie să spun că pentru copiii orfani chiar se cuvenea dată o asemenea lege. Și nu doar pentru orfanii proveniți din familii de profesori, ci pentru toți orfanii. Fiindcă acești copii, indiferent că mama a fost profesoară de română sau îngrijitoare la CAP, nu au pe nimeni  care să-i sprijine, cum au ceilalți copii. Ei pornesc din start cu un mare handicap în viață. O astfel de lege ar fi însemnat o egalitate de șanse și pentru ei. Dar, dacă văd sensul pentru care un copil orfan ar trebui să beneficieze de aceste facilități, nu înțeleg nici să mă pici cu ceară de ce ar trebui să aibă parte de admitere moca și de cămin gratis, și beizadeaua unui profesor universitar? Păi – și cunoscătorii n-o să mă contrazică, fiindcă știu ce vorbesc – un prof universitar descurcăreț umflă lejer vreo două mii de coco lunar, pe principiul ”proful blând suge la multe oi”. De ce să aibă parte de mocăiuni copiii lui? Numai pentru că tăticul lor lucrează în învățământ? Dar poate că beizadeaua e bâtă, tufă de Veneția, și ocupă locul la facultate altuia mai deștept, dar pe care părinții, vânzători la butic, nu-l pot întreține în facultate. Asta e dreptate socială, șoșonarilor care i-ați strecurat legea sub nas lu Iohannis?

Și bun, să zicem că le-ați făcut dreptate profesorilor, iar copiii lor, genii sau imbecili, o să aibă parte de scutiri doar pentru că mă-sa sau/și tac-so și-au tocit coatele pe băncile facultății acum 20, 30, 40 sau 50 de ani, ca să devină dascăli. Dar la alte categorii sociale nu vă gândiți? Adică de ce băiatu lui profa de română de la etajul 3 să meargă la cămin gratis, iar băiatu lu polițaiul de la 6 să nu fie și el scutit de amenzi, când îi blană prin localitate la merțanul la mâna a treia, import Germania, vere? Așa cum copilul de profesor primește facilități în domeniul educației, așa și copilul de garcea ar trebui să aibă facilități când e vorba de legile rutiere. Să de modifice, deci, Codul Rutier, și să scrie clar: iei amendă pentru staționare interzisă, depășire de două benzi continue și trecere pe roșu doar dacă mă-ta sau tac-to nu sunt suflători în fluier la Rutieră. De asemenea, copiii de judecători ar trebui să beneficieze din start de clemență, orice ar face, că doar d-aia a învățat tac-so Dreptul de i s-a acrit, nu? Să scrie clar în Codul Penal: dacă fiul de judecător bate pe stradă pe cine vrea mușchii lui, să nu facă pușcărie normal, ci să aibă o reducere de cinci șesimi din pedeapsă. La fel, și copiii de șaormari care pleacă, bunăoară, la mare, ar trebui să primească sosurile gratuit atunci când merg la șaormăriile de pe Litoral, pentru ca solidaritatea de breaslă să funcționeze pe deplin. Și, nu în ultimul rând, să se dea o lege prin care copiii de mari corupți, de-alde Cocoș, Năstase, etc, să beneficieze, la orice afacere cu statul, de încă vreo 20-30 de milioane de coco din start, pe motiv că și părinții lor au furat, de 26 de ani încoace, de s-au spetit, săracii. Cum, deja există legea asta, dar e nescrisă? A, mă scuzați, uitasem că trăim în România și asta ne mănâncă tot timpul…

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare