O urmă maro pe pantoful lui Dragnea

de Eugen Cișmașu , 16 februarie 2017
O urmă maro pe pantoful lui Dragnea

Cum apar vedetele politice intuim. E chestie de vocație, de oportunitate, de obraz gros, de perseverență și de anduranță. Cum dispar, e deja notoriu. Greii pleacă în liniște la pensie sau retrași prin avansare. La vreo ambasadă, consulat, agenție de stat, bancă sau companie prosperă cu capital mixt. Slugile și dispensabilii o iau în jos, pe canalizare, când vine vremea să facă loc altor rândași ori când e nevoie să-și scape șefii de dureri intestinale.
Între interimatul lui Birchall și vehiculata titularizare a lui Ponta, amintirea făptuitorului Iordache dăinuie încă la Justiție, fie și doar dac-am vorbi despre conținutul tomberoanelor ministerului de pe strada Apolodor. Socialist până la măduvă și fidel devizei bolșevice ”fiecare după posibilități – fiecăruia după nevoi”, Florin Iordache nu a trecut de la rindea la școlile înalte decât după ce și-a turat un pic tălpile pantofilor pe covoarele Casei Poporului. Atent, a stat ani buni în linia a doua a Partidului. Nu a sărit nici la gât și nici la ouă precum alți guzgani cu carnete trandafirii, indiferent de facțiunile care au guvernat PSD-ul. Ba chiar și-a tras doctorat aparent reglementar, la navetă, în ograda primitoare a fraților de peste Prut, nu cumva să încarce listele cu programări la teze fraudate ale univeristăților din România.

Practic, intrat în politică cu bazoanele pline de talaș, Iordache n-a depășit niciodată perimetrul îngăduit al cutiei cu rumeguș. A driblat valurile de schimbări și permutări intra-partinice pozând într-un animal de companie cuminte și oricând disponibil. S-a ars doar când a devenit suficient de imprudent să se riște și să-și ridice nasul peste mantinelă.
Exagerează cei care plâng aruncarea la coș a fostului demnitar mânuitor de balanțe, alocându-i poziția Acarului Păun. Cu un temerar neglijent uneori poți empatiza. O slugă cu rol asumat, însă, nu o poți nicicând compătimi.
Ca ministru executant, nea Florin a reușit să o determine pe zeița justiției să-și pună poalele în cap și să se spânzure cu ele de candelabrele Palatului Victoria ori de câte ori băga fierăstraiele-n priză la vreo conferință de presă. Glăsuind strident, portavocea Iordache a deranjat ambele tabere, deopotrivă. A isterizat masele și și-a mutat șefii în case conspirative pe durata protestului din Piața Victoriei.
Previzibil, Dragnea a trebuit până la urmă să-și schimbe pantofii cu care călcase-n Iordache. Și nu de teama hipsterilor din Piață, ci din pricina mirosului însoțit de care nu ar mai fi fost primit nici măcar la o mămăligă cu Regii Cioabă, darămite la o cină fast food cu McDonald Trump…

Loading...

Comentarii

+