HomePoliticOpriţi asaltul urii!

Opriţi asaltul urii!

După şueta de aseară de la BCU şi declick-ul apărut, e tot mai clar că Viorica Vasilica Dăncilă îl poate depăși pe Klaus Werner Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Președintele nu mai are suflu şi nici un bazin prea mare bazin de unde să mai adune voturi. 

Asaltul urii, pornit din garnizoana pădurii, cu Iohannis pe post de halebardier, poate fi oprit. România tăcută are prilejul să riposteze. Există o sumedenie de voci liberale, conservatoare care spun că Iohannis a sărit prea tare coarda. O falsă pudoare îi ţine în carapace. Cum să voteze ei un candidat al PSD? Dar cum a putut Doina Cornea să aleagă în 2000 răul cel mai mic, Ion Iliescu? Astăzi, anticomuniştii care se tem de revenirea la sistemul de forţă, n-au decât să închidă ochii şi să pună ştampila pe reaua cea mai mică. 

Ura devine toxică dacă e generalizată. Mai există o parte consistentă a societății necontaminată. Aceasta trebuie să se exprime duminică în ultima rundă. O zi de negură, de promoroacă. O dată consemnată în calendar, ce poate fi ultima noapte de război şi prima dimineaţă de soare.  

Iohannis e primul preşedinte care a declarat război împotriva unui partid. Nu crede în instituţii, ci doar în cărători de genţi şi de paltoane. Perpetuarea mandatului său e ca o cangrenă netratată. Menţinerea la putere a celui care crede în sisteme, nu în legi, poate fi anticamera dictaturii. 

Iohannis a divizat o ţară ca nimeni altul, iar România tăcută nu i-a dat încă riposta cuvenită. Şi-a pus cerberii din justiţie pe gâtul celor care nu s-au închinat. Totul se poate rezolva democratic. Curat democratic. Prin vot.  

De cinci ani de zile, președintele nu a construit nimic, doar a dărâmat. A împărțit ură și venin. A stigmatizat o parte a națiunii, se poate ceva mai grav?

Mai mult, a jignit o femeie, care nu a ripostat, nici măcar cu batista de mătase. 

Nu e prima oară în istorie când primul ieșit din primul tur nu mai capitalizează suficiente voturi pentru turul 2. 

Se spune că liderul obosește mai repede. Și în atletism, alergătorii pe turnantă sunt mult mai puternici pentru că nu au ce pierde și au o țintă de trecut. 

Să-ți aperi palmaresul e mai greu decât să pleci cu șansa a doua. 

Și iată că nefăcuta pare făcută maxim.

Dar haideți să vedem aritmetica pură.  

În turul 1, Klaus Iohannis a obținut 3.485.292 voturi (37,82%); Vasilica Viorica Dăncilă – 2.051.725 (22,26%); Dan Barna – 1.384.450 (15,02%); Mircea Diaconu– 815.201 (8,85%); Theodor Paleologu– 527.098 (5,72%); Ramona Bruynseels– 247. 275 (2,75%); Doar 2.449.068 de voturi au venit la Iohannis, de la votanții PNL ( rezultatul PNL la europarlamentare ), în turul 1, scrie expertul militar Valentin Vasilescu, pentru publicnewsfm.ro.

Restul de 1.036.000 sunt de la nehotărâți și poate fi pierdut de către Iohannis după refuzul dezbaterii în turul 2. Din electoratul USR, aripa radicală care l-ar sprijini pe Iohannis împotriva PSD reprezintă 20 %, adică maxim 300.000 de voturi, care s-ar adăuga la voturile sigure ale PNL pentru Iohannis. Așadar, nu voturile USR sunt cele care contează pentru Iohannis.

În turul 2, Viorica Dăncilă poate capitaliza mai multe voturi decât Klaus Iohannis.  Ea adună voturi de la Mircea Diaconu și Ramona Bruynseels 1.065.522 de voturi și depășește cu 550.000 scorul PNL.Paradoxal, dar o parte din cele 527.098 de voturi ale lui Paleologu-PMP ar fi cele care ar putea înclina decisiv balanța în turul 2. Dacă Iohannis nu-i oferă lui Traian Băsescu o garanție solidă că după alegerile prezidențiale face remaniere, trimiţând miniștrii PMP în guvernul PNL, mare parte din acest electorat va sta acasă. Numărul cetățenilor cu drept de vot este de 18.937.258 .

În turul 1, la care au participat 14 candidați, s-au prezentat la urne 8.683.112 de alegători, adică 47, 66 %. Sociologii estimează că interesul pentru cei doi candidați rămași în cursă este mai mic și prezența la vot poate scădea cu până la 10 % față de turul 1. La 38 %, adică 7.119.606.000 de votanți, Dăncilă e ca şi câştigătoare.

Pentru a câştiga alegerile, Viorica Dăncilămai are nevoie de 2 milioane de voturi, în plus faţă de primul tur. Acestea nu pot fi obţinute doar de la Ramona Bruynseels, Mircea Diaconu, Alexandru Cumpănaşu, PPUSL, sau PNŢCD, fără o înţelegere cu UDMR sau cu sindicatele şi asociaţiile patronale. E nevoie de ceea ce numesc specialiştii “efect de campanie,” o problemă să se rostogolească şi să zdruncine societatea. Până acum nu am văzut ceva similar, iar timpul rămas e scurt.

Viorica Dăncilă are avantajul că nu are ce pierde. Mesajele ei, transmise către mai multe grupuri sociale, nu ajung fără a fi trecute prin “staţii de amplificare.” Dacă televiziunile nu mai pot schimba opţiunile electoratului, rolul activului de partid este determinant.

Liniştea de pe reţelele sociale e un atu pentru Dăncilă.

În condiţiile dezinteresului unei părţi a diasporei pentru finală, Iohannis este pa.

Tot mai mulţi liberali îşi dau seama că se află în faţa unei înşelătorii politice şi că sunt luaţi de fraieri de aparatul de propagandă. S-au hotărât să rămână acasă. Dar ce-i poate scoate din casă? Un declick e necesar.

Viorica Dăncilă are nevoie ca de aer de voturile din Republica Moldova. Încă nu s-a auzit niciun demers în acest sens.

Candidatul PSD poate câștiga alegerile în cazul unei prezenţe reduse la vot (specialiștii estimează un 47-48%), dar doar după împăcarea cu baronii partidului din Moldova, iar aceştia să-şi facă treaba, ca pe timpuri.

Stoparea ascensiunii Fuhrerului e o datorie de conştinţă. Chiar şi tu liberal conservator sau suveranist trebuie să înţelegi că politica e arta compromisului! Dacă stai acasă, ţi se urcă Ivan cu nume nemțesc pe masă. Când vei fi acoperit de dictatul urii nu vei mai putea ridica nici plapuma de pe tine. Să nu vii după o vreme să-mi spui că nu te-am prevenit!

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare