HomePoliticParlamentRepublica Șparlamentară România

Republica Șparlamentară România

Vestea bună ar fi că legea prevede cazurile în care un partid politic poate fi dizolvat și că toate partidele din Șparlamentul Românei se încadrează în prevederile legii. Citez din Legea partidelor politice (14/2003): „Art. 46 (1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii: a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege; b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice; c) când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice; d) când partidul urmăreşte alt scop decât cel care rezultă din statutul şi programul politic ale acestuia.

Mai este necesar să fac o listă cu membri de vază ai partidelor politice care au primit condamnări la închisoare (care cu suspendare, care cu executare) și câți deja le execute (sau sunt pe la casele lor eliberați condiționat)? Sau cu cei care au deja o condamnare (care cu suspendare, care cu executare dată în primă instanță) și care fac gălăgie pe la tembeliziuni, îndemnând la destabilizarea instituțiilor statului de drept, sau încearcă, în fiecare zi de marți, să contorsioneze legea în interesul lor – asta ca să nu se plicisească în așteptarea condamnărilor definitive?

Vorba lui Ioan Rus (pe atunci ministru USL de Interne) care i-a spus lui Victor Paul Dobre într-o discuție despre listele electorale (la tentativa de lovitură de stat din vara anului 2012), că el a anunțat că nu semnează “niciun singur om în plus sau în minus”, pe motiv că “eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrânețile în pușcărie!” Care Victor Paul Dobre a primit diagnosticul a ceea ce erau partidele din Uniunea Social Democrată în momentul în care îi spunea unui anume „Vlad” că „Vela, ăla de la Prahova și Fenechiu m-au făcut zob” și că se pregătește „o nebunie întreagă”. La care “Vlad” l-a întrebat dacă nu ar fi mai bine “să fugă din acest grup infracțional organizat”.

La cum arată Șparlamentul încropit de votul românilor în 2012, cam toate partidele șparlamentare arată a Grup Infracțional Organizat. Toate acestea, la care, ca circumstanță agravantă pentru fostele partide din Uniunea Social Democrată, aș adăuga scandalurile prin care au fost epurați din mult prea cinstititele Guverne Ponta I până la IV, nu mai puțin de 14 miniștri sau tentative de miniștri, devine clar că “scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice”. E timpul să cerem ca litera și spiritul legiii să fie respectate și să cerem justiției să dizolve aceste partide.

Liderii acestor partide și sponsorii lor din umbră, în loc să tot încerce să-și forțeze propriii parlamentari să voteze diverse amnistii și grațieri, sau să stea să coacă în miez de noapte diverse ocolișuri ale legii, mai bine s-ar preocupa de reintrarea partidelor lor pe făgașul legal al scopului pentru care acestea au fost create.

Vestea proastă e că legea nu e aplicabilă chiar egal. Altfel de multă vreme aceste partide erau radiate.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare