HomePoliticParlamentUSL cel "bun" și USL cel "rău"

USL cel “bun” și USL cel “rău”

Prevedeam într-o analiză din ianuarie anul curent (data stelară) că vor exista pe piață la alegerile din acest an un USL "bun" și un USL "rău". Acesta este jocul pe care ni-l pregătesc bunii și vajnicii apărători ai democrației din PSD și PNL-PDL cu largul concurs al tăcerilor prezidențiale, al sateliților politici (ALDE, UDMR, UNPR și minorități) și al plimbărilor cu maimuța Gâdea prin străinătățuri ale lui Mahalache și copreședintelui noului PNL, nu Vasile, ci Bleaga. Nici Adevărata fiică a Mamei Omida n-ar putea desluși în catrenele pe care ni le recită politicienii zilele acestea așa cum deslușim noi:

1. Există un trend tot mai clar de "spargere" a partidului atât în PSD cât și în PNL. PSD își are nemulțumiții săi din aripa Ponta (pierderea guvernării șamd); PNL vrea să scape de PDL. Și sunt o serie de politicieni locali cu priză la public care au căzut "victime" ale criteriilor de integritate făcute sub presiunea "străzii". Acestea vor trebui cumva sprijinite – iar sprijinul se va face încrucișat (va fi blat la Locale, să se poată face majoritățile necesare dispariției partidelor mici la Naționale – și asta cu largul sprijin al celor care nu votează).

2. Nu știu încă care dintre aripile PSD se vor uni cu ALDE, dar e clar că cineva în PSD are amintirea succesului USL și ar dori să îl reediteze (să ofere o stângă-dreaptă bizonului majoritar). Așa că va exista o aripă PSD + ALDE care va culege nemulțumiții din PNL, alții decât ex-PDL (cei loviți de “reforma” impusă de Iohannis prin Gorghiu). Precum și "vițăvercea": va exista și o dreaptă-stângă, care să agațe guvizii majoritari și care să salveze UNPR de la extincție politică. Va trebui doar să se stabilească care va fi "răul cel mic" și care cel "mare" (să știm și noi ce-i "bun" și ce-i "rău", să putem să ne apărăm copchilașii, prezentul și viitorul).

3. Dar mai avem o soluție pentru un USL mai curat, mai uscat. Că doar și Iohannis are nevoie de un partid prezidențial (al său ca și Guvernul, ca și co-președinta, ca și dormitorul prezidențial în care poți face drifturi cu TIR-ul șamd). Se va face acesta cu Cioloș președine? Oricum va fi, modelul de succes al USL (cel care să radă bizon și guvide votand de la dreapta spre stânga și de la stânga spre dreapta) va fi necesar sa existe și în patternul acestei construcții – adică o alianță ulterioară cu un PSD reformat. Asta înseamnă că poate va zbura Dragnea (condamnare cu executare la ICCJ) și Dâncu va prelua resturile "curate" ale unui nou PSD. Care se va uni cu un PNL “curat” și vor crea un USL “curat”, contrapondere la USL-ul „murdar” dintre ALDE, UNPR și PSD-ul lui Ponta (sau cine va fi fiind pus în față, poate chiar băiatul acela de la HiQ).

4. O bună parte din ex-PDL va încerca o migrație către Mișcarea Populară. Unii analiști, după refuzul prelungit al PSD de a semna un nou mariaj cu UNPR, voiau să vâre și acest partiduleț în "straiță" la Băsea (dar între timp s-a rezolvat și UNPR rămâne sub umbrela PSD, cu largul concurs al PNL care, prin manevra cu cele două tururi de scrutin la primării au forțat practic această uniune – altfel PSD pierea). Era o simplă manevră de “murdarire” a Mișcării – părerea mea este că se va impune un filtru mai drastic (chit că, mai ales, în plan local numai hârșiții mai știu să facă politică – pe restul nu-i interesează decât datul cu părerea și critica de pe margine). Așa că toți cei care nu vor fi primiți în MP vor migra “natural” la ALDE. (nimic nu se pierde, totul se transformă)

5. Este posibil să avem două USL care se vor bate pe bazinul electoral al vechiului USL și, prin varianta “curata”, vor incerca sa atraga electorat gen #Colectiv, iar prin varianta “murdară”, vor incerca sa atraga electoratul lui Vadim, Becali și Dan Diaconescu.

6. Așa că și PRU al lui Mihai Bogdan Diaconu (care este clar la vânat electoral vadimian, becalian și dan-diaconescu-în-direct) cred că doar pregătește calea pentru Sebastian Ghiță și amicul Victor Ponta.

Vom mai reveni pe această temă – deși "boborul", după părerea noastră nu își va mai reveni.

 

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare