HomeProiecte specialePagina de BusinessAlege aerul conditionat cu cap: aparat normal vs inverter....

Alege aerul conditionat cu cap: aparat normal vs inverter. Care e mai bun?

Dupa mai multe zile in care a plouat sau a fost destul de racoare, au venit in sfarsit si caldurile, ceea ce pentru unii reprezinta o veste buna, in timp ce, pentru altii, este o tragedie. Cand stai la etaj, temperaturile pot urca extrem de mult, asa ca nevoia unui aparat de aer conditionat devine stringenta. Totusi, acestea presupun o investitie si, atunci cand dai un ban, cu siguranta iti doresti sa stii ca nu il dai degeaba.

Atunci cand se pune problema alegerii unui aparat de aer conditionat pentru instalare, toti expertii iti vor vorbi despre doua modele principale: cele simple, clasice si un pic invechite si cele cu inverter, mai noi si moderne. Pana la un punct, ambele functioneaza in acelasi mod, diferenta dintre ele fiind de compresor, mai exact de cum este acesta pus in functiune. Pentru cine nu stie, compresorul este partea care transforma agentul de racire in lichid si il pune in miscare. Iar cand se intampla asta, aparatul poate sa raceasca pana la temperatura dorita. Exista insa si cateva diferente intre cele doua aparate, chiar destul de importante, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza.

Aparatele clasice – avantaje si dezavantaje

Acestea sunt cele mai comune modele, desi, in cativa ani, probabil ca nu se vor mai bucura de acest titlu. Modul lor de operare presupune pornirea si oprirea compresorului de fiecare data cand aparatul trebuie sa raceasca sau sa incalzeasca, lucru care aduce cu sine un consum energetic mai ridicat. Totusi, nu se poate spune ca ele nu sufera din pricina eficientei scazute. Un aparat normal poate sa raceasca la fel de bine ca unul inverter si poate veni cu dotari suplimentare la fel de impresionante, dar va consuma mai mult.

Nivelul de zgomot este si el unul superior in cazul aparatelor clasice, iar acest lucru se datoreaza, la fel, modului in care ele functioneaza. Practic, oprindu-se si pornind de fiecare data, acestea creeaza mai mult zgomot. Ele racesc pentru o perioada, dar, dupa ce lichidul sa raceste, trebuie sa o ia de la capat, asa ca pot deveni un pic mai deranjante pentru cei care le detin. Asta nu inseamna totusi ca nu vei putea sta langa ele. Producatorii de aparate de aer conditionat au ajuns intr-un punct in care au redus simtitor nivelul de zgomot, acesta nemaifiind o problema atat de mare, nici macar atunci cand aparatul functioneaza din greu.

Costul de achizitionare este insa principalul avantaj al unui aparat clasic de aer conditionat. Pentru ca sunt modele ceva mai vechi, acestea costa mai putin, in timp ce instalarea, care se plateste mereu separat, este cam la fel. Asadar, inainte de a cumpara, gandeste-te care este cea mai buna solutie in acest moment si, cel mai important, ia in considerare bugetul pe care il ai la dispozitie. Aparatele de tip inverter sunt mai econome pe termen lung, dar, cand nu ai de unde sa faci o astfel de investitie, nu este nicio problema, pentru ca si cele clasice isi vor face treaba foarte bine, racind eficient si incalzind la fel, daca vrei sa folosesti si aceasta functie.

De ce si cum alegem aer conditionat cu inverter

Pe de alta parte, toata ideea din spatele aparatelor de tip inverter este aceea ca ele nu se opresc niciodata. Motorul este unul mai sofisticat si ajuta compresorul sa fie mereu in functiune. Astfel, nu mai este nevoie sa porneasca de fiecare data si va mentine temperaturile scazute pentru mai mult timp. Bineinteles, cand nu va fi nevoie de racire, compresorul va functiona la o viteza mai redusa, pentru a reveni la vitezele mai mari cand temperatura incepe sa creasca. Practic, aceasta este cea mai eficienta metoda la care s-a ajuns pana acum si ramane de vazut unde vor mai ajunge producatorii de aer conditionat in viitor.

Eficienta energetica este un avantaj major al aparatelor de aer conditionat de tip inverter. Acestea sunt considerate a fi cele mai bune din acest punct de vedere si au fost certificate ca atare de toate normele internationale. Pentru ca motorul nu se opreste niciodata, este consumat mai putin curent, acesta nemaifiind nevoit sa porneasca de fiecare data. Iar cand temperatura este potrivita, va functiona la turatie mica si nu va consuma aproape nimic. De altfel, acesta este si motivul pentru care aparatele inverter sunt mai econome pe termen lung. Poate ca investesti mai mult la inceput, dar, in timp, iti scoti banii pentru ca vin facturi mai mici la curent.

Nu in ultimul rand, aparatele de tip inverter sunt mai putin zgomotoase. Spuneam ca, in cazul celor normale, nivelul de zgomot este un pic mai mare, dar nu deranjant. Totusi, daca iti doresti un aparat care abia se aude, aceasta este cea mai buna solutie pentru tine. Nivelul redus de zgomot se datoreaza tot motorului care functioneaza permanent si care nu este nevoit sa porneasca mereu, provocand astfel mai mult zgomot. Practic, el lucreaza mai putin si de aceea nu scoate atat de multe sunete. Pe de alta parte, asta nici nu inseamna ca va fi complet silentios. Orice aparat se aude, dar cele inverter o fac foarte putin.

Cat despre alegerea efectiva a aparatului cu inverter, majoritatea producatorilor mari au deja astfel de modele in stoc si nu de ieri, de azi. Avantajul este ca ele sunt din ce in ce mai ieftine si mai numeroase, asa ca ai de unde sa alegi si sa compari preturile. Noi iti recomandam aparatele de la Daikin, Fujitsu, LG sau Samsung, firme care chiar stiu ce fac in acest domeniu si care incearca mereu sa vina cu ceva nou.

Cat despre ce faci dupa ce cumperi, vei avea nevoie, de asemenea, de servicii bune de montaj aer conditionat, mai ales cum sunt putine modele care vin cu astfel de oferte incluse in pret. Trebuie sa apelezi la o firma de incredere, care lucreaza direct cu producatorii, dar nici aici nu ar trebui sa fie probleme prea mari, pentru ca sunt destule si ele pot sa fie gasite cu usurinta pe Internet.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare