Meserii uitate[ep04]: Profesorul de merceologie

de Academia Cațavencu , 14 martie 2016
Meserii uitate[ep04]: Profesorul de merceologie

Anul în care l-am împușcat pe Ceausescu l-a prins pe Marian Lizeanu merceolog la CAP Scorniceşti. Lucra la ei de 8 ani şi era unul din cei 12 merceologi ai CAP-ului. Îşi aminteşte că s-a îmbătat crunt în noaptea aia. De bucurie şi de necaz în acelaşi timp. Abia prinsese şi el oleacă de cheag. Şi-acum… În anul următor, din CAP s-a ales praful… A plecat la Slatina şi s-a făcut profesor. Tot de merceologie, că altceva nu ştia. Le-a predat elevilor de la Liceul „Ion Mincu”. Dar era liceu cu profil tehnic, ştiinţa „studierii proprietăților fizice și chimice ale mărfurilor în vederea stabilirii calității lor și a condițiilor de păstrare” nu prea avea căutare. S-a încăpăţinat să predea, deşi toată lumea în jurul lui se căpătuia pe apucate.

Citește si: Meserii uitate[ep03]: Povestea zeţarului Scaloi

În 2000 l-a lecuit un elev. Îl chema Castravete Viorel şi absolvise liceul la doi ani după povestea cu Împuşcatu'. L-a strigat pe trecerea de pietoni de la intrarea în gară, că Marian Lizeanu făcea naveta la Craiova. „-Dom' profesor! Ce mai faceţi, dom' profesor! De când nu v-am văzut!” Marian Lizeanu s-a uitat lung la el şi aproape că nu l-a recunoscut, la volanul unui BMW X3, alb, uriaş „-De 8 ani, Castravete! Da' tu ce mai faci? Ai învăţat să scrii!?” „Nu, dom' profesor. De-aia v-am oprit. Scrie-mi şi mie o cerere, că mi-e ruşine să o scriu eu.” Castravete avea 20 de microbuze, pe toate traseele judeţene. Şi nu-i trebuise niciodată merceologia pe care o învăţase la şcoală. Dar îi plăcuse profesorul… Avea omul lui, pe care îl plătea să-i scrie cererile la Primărie, da' nu era în oraş în ziua aia. I le-a spus pe toate lui Lizeanu dintr-o suflare, iar el l-a ajutat, că doar îi fusese elev.

„Acum, că mi-aţi scris-o, trebuie să vă plătesc!” Lizeanu a protestat moale, era sărac tare la vremea aia, i-ar fi prins bine nişte bani. „Uite cum facem, dom' profesor! Mergem la curve!” Lizeanu avea 50 şi de ani, nevasta îl lăsase, sătulă de salariul lui de profesor de merceologie, de curve auzise, dar nu s-a gândit niciodată serios la asta, că banii de-abia ii ajungeau de chirie şi de ţigări.

Aşa că n-a mai protestat deloc şi s-a lăsat dus. La București, în Romană, la un stabiliment unde Castravete era client vechi. Pe drum au spus de toate cele, ca bărbaţii. Mai ale el, care era nevorbit. „Castravete, nu știu cum să-ţi mulţumesc…” s-a simţit dator să-i spună înainte să intre. „Lăsaţi, dom' profesor, măcar atât să fac şi eu, că şi dumneavoastră de două ori m-aţi trecut clasa. Şi-acum cu cererea asta la primărie… M-ați salvat, ce mai! Uite, v-o chem pe Victoriţa! E cea mai meseriaşă.” În timp ce o aştepta pe Victoriţa, Lizeanu s-a mai relaxat. A primit un pahar de vin din partea casei, a deschis albumul cu fete. Apoi a auzit de undeva din spate: „-Dom' profesor! Da' ce mă bucur că vă văd!” „-Victoriţa!? Victoriţa de la a XII-a C!”

Marian Lizeanu a stat de vorbă cu Victoriţa pînă la următorul client. Vă poate confirma personal, îl găsiţi în fiecare duminică, jucînd şah în parcul Nicolae Romanescu din Craiova. Spune povestea asta cui stă să îl asculte. De-atunci n-a mai mers niciodată la curve. Şi nici n-a mai predat. A înţeles că meseria de profesor nu are nici un viitor în România. Dar, mai ales, aia de profesor de merceologie.

Citește și:

Meserii uitate[ep01]: Dumnezeul de la Magazie

Meserii uitate[ep02]: Geta remaieuza, sau cum ajungi să iei calea Bosforului atunci când meseria nu mai e brățară de nylon

Meserii uitate[ep03]: Povestea zeţarului Scaloi

Loading...

Comentarii

  • Neagu Mircea

    13 aprilie 2016 1:34

    Da , am un Rucsac din panza de cort din fire de plastic , am pus 2 Chingi negre dar am observat ca la Soare Chingile negre cam incalzesc deasupra la umeri , asa ca trebuie de schimbat Chingile negre cu alte Chingi de culoare Ocru . Dupa ce se pune Rucsacul in Spate se Observa ca are unele puncte Vulnerabile , unde se pun Chingile Sus la Rucsac trebuie o Intaritura de alta Chinga sub forma de U intors Dupa aceea inca 2 Chingi , dreapta - stanga pe Sptatele Rucsacului pe Verticala , pentru intarirea Rucsacului pentru Greutatea pe Verticala , dupa care Intarirea Panzei de cort al Rucsacului , cu o dubla Cptuseala de Fasch , pe interiorul Rucsacului , dupa care Cusutul Rucsacului pe Interior cu cate 10 fire de Ata de Plastic fiecare Cusatura de Ac , dupa care inca un Rand de Fermoare pe Interiorul Rucsacului , dedesubtul primului Rand de Fermoare al Rucsacului , dupa care inca o Chinga din Plastic , pe Orizontala al Rucsacului la Nivel de Piept , cu Incuietoare din Plastic Detasabila , ca la Hamuri , pentru copii mici , iar astfel Rucsacul poate avea o Garantie Suplimentara de 20 de Ani , daca se mai pune pe Deasupra Rucsacului inca 4 foi de Fasch , Garantia Rucsacului , poate duce pana la 50 de Ani , dar o Conditie este ca Rucsacul sa Stea la Umbra in Caz de Nefunctionare ! Toate aceste Idei de Merceologie , sunt Inventate de Mine , pentru Imbunatatirea Calitatii unui Rucsac al meu , si la care i-am gasit multe Cusururi , Ulterior , dar prima data mi-a Placut Rucsacul , cum arata de Frumos dar nu am stiut ca are multe Cusururi , de Rezistenta Rucsacului , dar , trebuie o mare atentie la Cusut cu Ata al Rucsacului , ca poate Coaserea Rucsacului cu Ata poate Trebuie vre-o Chinga Subtire pe dedesubt , cusuta la Rucsac , pentru imbunatatirea Rezistentei al Rucsacului . Asa ca Croitoria in acest Domeniu al Rucsacului , este o Croitorie foarte dificila si trebuie multa Gandire daca trebuie Cusut cate ceva la Rucsac , sau , trebuie mai mereu cate o Inovatie la Rucsac , daca mai trebuie de Cusut vre-o Chinga sau trebuie de mers cu Cusatura pe mai departe la Rucsac , iar Rezistenta Rucsacului de jur - imprejur se datoreaza a dublei cusaturi pe dinnauntru Rucsacului la 20 de Fire de Ata de plastic , dubla cusatura in Paralel , pe interiorul , si imprejurulRuccsacului . Asa ca o Munca de Croitorie de Sisif , mult mai pretentioasa decat Croitoria din Occident care probabil se Efectueaza de catre Roboti , ce Coase Hainele Singuri , adica Croitorie Robotizata , pentru noi fiind probabil de domeniul SF ! Iar Asa la Merceologie , poate fi Considerata persoana de Catre Profesorul de Merceologie , Complet , Elevul Extraterestru ! Iar Profesorul ai poate pune Elevului Intrebarea dar tu de unde Vii ? Din Cosmos ? Probabil ! Raspunde Elevul ! Iar pentru toate acestea Elevul , Posibil , sa Primeasca la Merceologie un 10 Plus ! Multumesc ! Zice Elevul !

    raspunde comentariului
+