HomeSocialLiberalul de cumetrie face dintr-o sută o mie

Liberalul de cumetrie face dintr-o sută o mie

După ce au întinat, în vreo 50 de ani, “nobilele idealuri ale socialismului”, românaşii noştri recidivează acum şi cu liberalismul. Vor, adică, să-l compromită şi pe-ăsta, să-l facă de nerecunoscut, o struţo-cămilă din care, dac-ar învia alde Brătianu, să nu mai priceapă o iotă. Pentru că, de la o vreme încoace, iniţiativele liberalilor numai liberale nu sunt. De dictonul “Prin noi înşine” s-a cam ales praful. PNL de azi a ajuns mai populist decât PSD şi pare să nu înţeleagă, în continuare, că în nicio ţară, nici măcar în Burkina Faso, liberalii nu se bat pe acelaşi bazin electoral cu socialiştii. Nu mai târziu de acum câteva luni, ei au propus dublarea alocaţiilor pentru copii, măsură de pe urma căreia nu vor beneficia votanţii de dreapta, ci mai curând votanţii de stânga, ăia cu zece puradei în bătătură şi care văd, brusc, că li s-a dublat fondul de băutură.

Acum, liberalii vin cu o superofertă: potrivit unui proiect de lege semnat de 52 de parlamentari PNL, supermarketurile ar urma să fie obligate să doneze alimentele pe cale de expirare căminelor de bătrâni, spitalelor, orfelinatelor şi, nu în ultimul rând, ONG-urilor care îi ajută pe cei nevoiaşi, adică, în primul rând, pe membrii lor, că doar trebuie să mănâncă şi gura lor ceva, no? Carevasăzică, în mileniul III, un partid liberal dintr-o ţară teoretic democratică vrea să facă minuni biblice pentru săraci, înmulţindu-le pâinile şi peştele, dar nu pe banii din salariile şi pensiile de parlamentari, proaspăt crescute, ci pe banii supermarketurilor. O aşa idee nici lui Ceauşescu nu i-ar fi trecut prin cap, dacă ar fi avut suficient salam cu soia şi adidaşi de porc prin Alimentare. Cum s-o împăca liberalismul cu obligarea, cu impunerea forţată, nu ştiu, dar poate ne spune domnişoara Gorghiu, care, aflăm pe surse, ar fi fost foarte încântată de proiect. Acuma, din două una: ori distinsa domnişoară a băut din cană cu Iliescu, când erau colegi de USL, şi s-o fi umplut de populism, ori chiar n-are idee cu ce se mănâncă liberalismul autentic.

E clar că PNL vrea să ajungă la caşcaval în 2016 şi nu mai ştie ce să facă să fure mai rapid electoratul de săraci, pomanagii şi întinde-mâna al PSD-ului. Nu sper de la aceşti liberali de cumetrie să aibă iniţiative legislative privind reducerea de taxe, ajutorarea micilor oameni de afaceri, dezvoltarea sectorului privat (chestii de care s-ar ocupa nişte liberali adevăraţi). Dar, dacă tot s-au apucat de dat pomeni, ar fi cazul să le dea şi clasei de mijloc, ăstora mai înstăriţi, care-şi rup cocoaşa muncind, în vreme ce trei sferturi de ţară nu mişcă un pai. De pildă, să bage, domnule, liberalii lege prin care, atunci când se termină sezonul la Armani şi Hugo Boss, toate cămăşile, pantalonii, curelele şi mai ştiu eu ce produc ăia şi nu s-a vândut, să fie distribuite gratuit corporatiştilor, medicilor, profesorilor, intelectualilor, în general. Că, dacă pe liberali tot îi doare la başcheţi de sectorul privat, de starea sistemului medical, a educaţiei, măcar atât să facă pentru oamenii angrenaţi în ele. Şi legea ar trebui aplicată nu doar la ţoale, ci şi la scule: uite, vine toamna, s-a dus sezonul estival; toate piscinele cu jacuzzi care nu s-au vândut ar trebui să fie distribuite gratuit fraierilor care încă muncesc în România. Măcar cu atâta să se-aleagă şi ei, că din salariu nu se aleg cu nimic.

Şi mai e o problemă, pe care liberalii ar trebui s-o studieze: gândiţi-vă că prin tonele alea de alimente pe cale să expire sigur zace vreo salmonella, vreo enterotoxină, vreun stafilococ. Şi drăciile astea mici nu iartă, dă vreo enterocolită peste tine de nici Arafat şi Streinu-Cercel nu te mai scapă. Aşa că, dacă tot s-au apucat să dea pomeni electorale viilor, care s-ar putea să nu meargă la vot, liberalii ar trebui să meargă până la capăt şi să bage o propunere legislativă şi pentru morţi, că ăştia votează sigur.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare