HomeSocialD'ale cetateanului5 sfaturi de intretinere a motorului pentru o eficienta...

5 sfaturi de intretinere a motorului pentru o eficienta ridicata (P)

Motorul de masina este o piesa vitale pentru oricare vehicul, tinand cont ca acesta opereaza intrega functionare a sa, dar, cu toate acestea, multe persoane nu se ocupa in mod special de ingrijirea lui suficient de mult. Motoarele trebuie supravegheate in mod regulat, analizate periodic, cu o frecventa destul de mare, pentru ca functionarea sa fie optima.

Pentru a evita orice mica defectiune sau problema serioasa la motor, este esential sa verifici, in mod regulat, motorul, precum si alte piese auto. Cu toate acestea, pentru motor exista cateva mecanisme si parti semnificative care necesita inspectie saptamanala, daca nu chiar zilnica. Daca efectuati in mod regulat aceste inspectii si aceasta intretinere generala, este foarte probabil ca motorul sa dureze mai mult si sa functioneze mai eficient.

1. Verifica sistemul de racire a motorului

Sistemul de racire ajuta motorul sa isi mentina temperatura interna si sa transfere caldura excesiva din motor. Acesta trebuie supravegheat periodic, mai ales cand planifici o calatorie lunga cu masina. Pentru ca sistemul de racire contine diferite parti, cum ar fi radiatorul, termostatul, pompa de apa si lichidul de racire, trebuie sa ai in vedere verificarea fiecareia.

– Verifica lichidul de racire al motorului.

– Mentine intotdeauna nivelul lichidului de racire peste nivelul minim, dar sub nivelul maxim pentru a evita orice scurgere.

– Daca observi o noua culoare, rosie sau portocalie, inseamna ca trebuie sa il inlocuiesti cu unul nou, nu inainte de a goli si spala radiatorul.

– Mentinerea sistemului de racire va costa mai putin decat daunele cauzate de supraincalzire.

2. Curata periodic masca motorului pentru a facilita “respiratia” acestuia

Motorul utilizeaza aerul pentru a arde combustibilul din camerele de combustie, functionand in acelasi mod ca sistemul respirator al oamenilor. Pentru ca acest lucru sa functioneze eficient, este esential sa verifici, in mod regulat, filtrele de aer. Acestea au nevoie de un flux continuu de aer pentru a functiona eficient. Cu exceptia combustibilului, aerul este o componenta fundamentala in incarcarea motorului masinii cu energie, tocmai de aceea trebuie sa il lasi sa intre frecvent in motor, eliminand toate impedimentele.

– Verifica filtrul de aer, daca este murdar sau uzat sau daca are vreo eroare etc. Schimba-l cu un filtru nou, daca este necesar.

3. Alimenteaza motorul, periodic, cu un ulei de motor nou

Pentru a mentine motorul curat, ai nevoie de un ulei de motor bun, pe care sa il schimbi periodic. Uleiul de motor lubrifiaza componentele esentiale ale motorului, impiedicant astfel supraincalzirea si reducerea uzurii. Daca vei suprautiliza uleiul, motorul risca sa se defecteze destul de tare.

– Consulta manualul vehiculului pentru a schimba uleiul de motor. Cele mai multe manuale de functionare cer sa se schimbe uleiul dupa fiecare 5000 de km parcursi. Cu toate acestea, retine ca unele motoare vechi nu pot folosi un ulei de motor atat de mult, deci este indicat sa se schimbe uleiul frecvent, in functie de fiecare tip de masina.

4. Verifica filtrele de combustibil

Filtrele de combustibil joaca un rol important de a proteja motorul impotriva acumularii de depuneri daunatoare si impiedicarea aparitiei de urme in alimentarea combustibilului. Filtrele de combustibil opresc orice formare de substante sau particule nedorite, care pot fi distrugatoare pentru motor.

– Particulele indepartate se acumuleaza intr-o tava, la fel ca in cazul filtrului de ulei. Este necesar sa se inlocuiasca filtrul de combustibil pentru a face motorul sa functioneze fara probleme. Inlocuiti-l cu un filtru nou pentru a mentine, in mod eficient, gazul care curge in motor.

[image image-id=”49050″ height=”400″ width=”400″ image-title=”motor”]

5. Revizuieste componentele mici dintr-un motor

Este necesar sa se faca anumite reglaje frecvente la motor, utile pentru buna functionare a acestuia. De asemenea, trebuie sa schimbi bujiile, sa verifici cablurile, firele de aprindere, capacul si rotorul. Cu toate acestea, modelele mai noi au nevoie de reglaje mai rare, intrucat majoritatea autoturismelor moderen nu au fire de aprindere sau distribuitoare gasite in masinile vechi, ci folosesc bujii.

Tot procesul de mentenanta a motorului te va ajuta sa mentii starea acestuia mult mai mult timp si chiar sa ii imbunatatesti performanta si kilometrajul vehiculului.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare