HomeSocialAi făcut-o-n Vama Veche?

Ai făcut-o-n Vama Veche?

Acum, la final de sezon estival, când ne-a asigurat și Connect-R că „Summer is gone”, putem trage linie și să mai spunem înc-o dată: „Vama nu mai e ce-a fost odată”. Da, este o lamentare pe care și viitoarele generații o vor suporta din partea cocalarilor care astăzi bântuie Vama: „Fă, îți mai  amintești când veneam aici să ne uităm la bețivi și drogați?! Ce-i cu puștii ăștia lipiți de tablete? E clar, Vama nu mai e așa mijto!”.

Din păcate pentru toți, Vama nu mai e de zeci de ani ce-a fost „odată”. Dacă ne uităm în fotografiile părinților noștri o să vedem un alt peisaj. Exact ce ne dorim aproape cu toții, dar suntem prea comozi să o recunoaștem, pentru că ne plac zecile de restaurante, cazările moderne cu Wi-Fi și umbreluțele de pe plajă. Și nici generația nervoasă de după perioada hippy nu a reușit să țină Vama pentru ea. S-au bătut între ei, au boschetărit, au înjurat autoritățile și chiar s-au urcat cu bocancii pe mașinile care treceau pe strada principală (e un film pe YouTube cu o gașcă de motocicliști beți care fac asta), dar n-au avut „tăria” să se urce și pe basculanta care asfalta. Și că-i puțin modernizată Vama nu-i neapărat rău, dar toți cei care se intitulează vamaioți și se simt deranjați de „invadatori” n-au fost destul de grijulii cu fortăreața lor.

Spre deosebire de celelalte stațiuni din România, în Vamă ai voie s-o faci acolo pe plajă. Pur și simplu, bei și-ți vine. Nu dai bani antreprenorilor din localitate, că ai intra în faliment dacă ai da 1 lei de câte ori te-ar trece. Așa că te duci la buza mării și-ți vezi de ale tale, cum și alții își văd de ale lor. Vorba aia, țărână din țărână, apă din apă. Obiceiul ăsta e urât, nesimțit, mârlănesc, antisocial, dar cumva mulți vin în Vamă să o facă. E ca un turism de bideu. Nu mă credeți? Aveți impresia că Andreea Raicu când a venit prima oară în Vamă, de mână cu Tudor Chirilă, și s-a îmbătat turtă a plecat la cazare? Când Puya a cântat la Folk You credeți că mai dădea doi pași până la o toaletă când avea marea aproape? A făcut-o și el, așa printre sticle aruncate în cap, când, de fapt, organizatorii meritau „aplauzele” publicului pentru micțiune… ăăă, pardon, mixtiune.

Și se întâmplă multe lucruri în Vama care o pot face dezagreabilă, dar cu toate astea a devenit mai iubită decât Mamaia. Nu e loc, că-s „învechiții” ăia cu corturi, dar ar face pensiuni/hoteluri/hosteluri și restaurante până lângă șezlonguri și umbreluțe, unde, apropo, plătești dacă umbra lor ajunge pe tine.

O spun mereu că „de la anu’ nu mai calc în Vamă”. Pentru că de ce: e mai scump ca oriunde, e aglomerat ca-n Centrul Vechi și urechile-mi sunt inundate de muzica fiecăruia, unde mai pui că se mai aude și puțină Rihanna, Lady Gaga și Connect-R. Și nu-mi place nici faptul că am un radio de rock pe plajă. Nicio muzică nu-i mai bună în Vamă decât aia ce se aude din depărtate, de la o crâșmă, încet, în surdină. Mi-e teamă că, dacă o să fugim iar în liniște, în intimitate, vor apărea repede piste de bicicletă, mașini parcate peste tot și șezlonguri.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare