HomeSocialD'ale cetateanuluiBoboteaza asta, totuşi, nu-i decât un copy/paste

Boboteaza asta, totuşi, nu-i decât un copy/paste

Ne aflăm în ajunul Bobotezei şi suntem siguri că, români adevăraţi cum vă ştim noi, aţi respectat întocmai recomandările specifice: nu v-a pus necuratul să spălaţi rufe, aţi presărat fân sau otavă sub faţa de masă, bulgării de sare amplasaţi la colţurile aceleiaşi mese nu au lipsit, din cele 12 feluri de mâncare pregătite aţi făcut parte şi animalelor pentru a fi bune de praşilă pe tot timpul anului. Nu ştim cum vor fi buni porcii la prăşit, dar n-o să ne luăm noi acum în coarne cu învăţăturile tradiţiei. 

Cel mai important moment al ajunului Bobotezei a fost din timpuri imemoriale acela al sosirii preotului. Acesta rosteşte Troparul Botezului, vă stropeşte cu agheasmă interiorul casei (inclusiv Smart TV-ul îngheţat pe pastorul Gâdea), apoi este invitat să se aşeze pe laviţă (respectiv canapeaua din sufragerie). Sub lăicerul de pe laviţă (sau cuvertura turcească) se aşază din timp boabe de porumb – ca "să stea cloştile pe ouă" şi busuioc – ca "să vină peţitorii". În cazul când fata de măritat este deja borţoasă (cu mai mulţi enoriaşi din sat) şi preotul respectiv neînsurat, cel din urmă va fi tratat 2 în 1, adică drept cloşcă numai bună de pus pe ouă şi peţitor în acelaşi timp.

După cum menţionează şi canoanele vechi, se oferă în semn de răsplată bucate "desăgarului", nuci, mere şi covrigi copiilor, iar preotului doar bani. Este probabil o credinţă izvorâtă din convingerea că, în natura lui Dumnezeu, contrariile se atrag cu necesitate, ochiul-dracului găsindu-şi mântuirea eternă numai în desagii bisericeşti.

Pomii încărcaţi cu promoroacă în dimineaţa ajunului de Bobotează semnifică rod bogat pe viitor, şi (Slavă Domnului!) valul de aer polar primit de la fraţii pravoslavnici ruşi a asigurat condiţiile necesare. Vom avea şi în 2016 un export de cereale productiv şi aducător de valută în vistierie. Se mai crede că animalele vorbesc la miezul nopţii în grajduri despre locuri unde sunt îngropate comori. Perspectiva aflării astfel a numerelor câştigătoare la 6/49 este exclusă, ele (numerele) fiind revelate deja de două animale din Găeşti stăpânilor de drept.

O practică rară astăzi şi pe care nu o recomandăm este aceea a scoaterii câte unui cărbune din vatră pentru fiecare membru al familiei. Primul cărbune stins după extragere indică şi membrul familiei ce va da primul colţul către Domnul, lăsând celorlalţi moştenirea lumii materiale. Cum majoritatea românilor simpli nu au de lăsat moştenire decât datorii la bănci şi întreţinere, vă sfătuim să aplicaţi ritualul numai atunci când aveţi în dotare o Mătuşă Tamara cu cărbunele aproape stins din ajunul ajunului.

Asupra chestiei cu pusul busuiocului sub pernă de către fetele nemăritate pentru a-şi visa ursitul nu mai insistăm, fiind recunoscută azi drept o superstiţie obscurantistă cu minime perspective de adeverire. Mult mai eficientă este postarea unor poze cu busuioc pe timeline-ul personal al Facebook-ului, unde printre like-urile primite sunt mari şanse să se afle şi cel al alesului, mai ales dacă se etalează şi o poză de profil în chiloţei minusculi.

Aşadar, toate acestea au fost doar pregătirea pentru marea sărbătoare a Bobotezei. Abia mâine vine momentul esenţial, când vă veţi înghesui creştineşte ca să apucaţi cât mai multe sticle cu agheasmă, cu care veţi sfinţi casa, grajdul, animalele din casă şi grajd, plus eventualii pomi din livadă. Dacă staţi la bloc, sfinţiţi tot ce vă iese în cale pe casa scării, cu mare grijă să evitaţi contactul vecinei îndrăcite şi singure de alături cu apa purificatoare. În caz contrar, e posibil ca în 2016 să nu vă mai deschidă uşa Raiului atunci când soţia e supărată şi plecată la mama.

Ca de obicei, nu doar pe timpul Bobotezei, faceţi ce spune popa şi nu ce face popa. V-o recomandă autorul acestor rânduri, român simplu de la bloc, care tocmai a primit vizita preotului fără să-i deschidă prompt. Un păcat grav şi de neiertat, sancţionat de Trimisul Domnului prin buşituri repetate în uşă şi strigăte cu glas de tunet pedepsitor. Apostazia a fost reparată prin plata dublă a contribuţiei obişnuite (10 lei), spre satisfacţia vecinilor plătitori ai datoriei standard. Cum aminteam mai sus, nu încercaţi (în lipsa lichidităţilor) să achitaţi cu mere, covrigi şi nuci obolul către Biserică. O să vă meargă ca dracu tot anul, şi n-aţi vrea să se întâmple asta tocmai într-unul electoral, nu?

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare