HomeSocialBullshitul pseudoștiințific al săptămânii: Biorezonanța

Bullshitul pseudoștiințific al săptămânii: Biorezonanța

Toți avem o rudă sau o cunoștință obsedată de medicina alternativă. E omul ăla care-ți recomandă să nu mergi la un doctor cu patalama care-ți prescrie medicamente normale pentru că există deja niște aparate super-SF de care fraierii ăia care încă se chinuiesc cu ecografe sau RMN-uri nu-ți spun, fiind plătiți chipurile de corporații malefice să le dea oamenilor adevăratele leacuri (mă rog, asta e parțial adevărat…). Una dintre prostiile astea pseudoștiințifice foarte la modă la noi este biorezonanța.

O simplă căutare pe Wikipedia ne spune că acest panaceu electronic, coborât, parcă, din Star Trek, a fost inventat de doi nemți, Franz Morell și Erich Raschebut. Cei doi domni voiau, atenție, să îmbunătățească aparatul de măsurat impedimentele spirituale, folosit de scientologii lui Tom Cruise. Da, ăia care cred că a existat un împărat al Confederației Galactice pe nume Xenu care a făcut cândva înainte de apariția raseiom un genocid nasol pe planeta noastră. „Esențele” victimelor au rămas aici, iar omenirea suferă depresii acum pentru că, de fapt, e afectată de sufletele astea tulburate. Mișto, nu? Și pornind de la aparatul care măsoară indispoziția pe care ne-o provoacă extratereștii genocidați, niște băieți deștepți au inventat mășinăria asta care ne scapă de cancer prin apăsarea unui singur buton.

Un cunoscut care a avut o astfel de aventură, pentru că eu n-aș da niciodată bani pe așa ceva, nici măcar la caterincă, mi-a povestit că ești conectat la o cutiuță de metal cu niște becuri pe ea, care la rândul ei e legată de un laptop. Pe laptop, gigelul respectiv care se crede mare savant medical intră ori pe un progrămel, ori, din câte am înțeles, pe un site (ca să fii luat complet de prost) care îți măsoară bioenergiile sau ceva de genu’. De la o astfel de mașinărie ți se aruncă în față un diagnostic megaprofesionist, în care ți se zice fie că ești stresat, fie că la un moment dat în viață ai avut o răceală cam nasoală, iar apoi doftorul în cauză apasă pe un buton și-ți zice că te-a vindecat de toate beteșugurile. Mi s-a povestit chiar un dialog halucinant:

Doctorul: Aveți hepatită!

Pacient: Nu am, tocmai mi-am făcut analizele.

Doctorul: Înseamnă că ați avut hepatită. Aparatul nu minte niciodată!

Pacient: Nu am avut hepatită în viața mea, domnule!

Doctorul (cu un ton serios): Înseamnă că veți avea hepatită!

Toată chestia asta pare de râs, dar mie îmi cam piere zâmbetul când văd cât de multă lume se încrede în prostiile astea și câți bani fac astfel de șarlatani, pe lângă care băieții care se ocupă cu alba-neagra în piață par niște oameni de afaceri onorabili. Ca să nu mai vorbim de felul în care îmi vine să mă duc în vizită pe la cabinetele astea de biorezonanță cu un aruncător de flăcări, când aud că ăștia promit că te vindecă de cancer și-ți recomandă se renunți la chimioterapie și alte tratamente care chiar funcționează.

Ca să fie lucrurile și mai clare, orice om de știință veritabil din domeniul medical râde sau se încruntă când aude de biorezonanță, iar disciplina asta a fost clasificată de mai toate publicațiile serioase ca fiind pseudoștiință. arată că dacă, într-adevăr, e vorba de vreo vindecare, ea apare prin efectul placebo și nu prin cine știe ce magii științifico-fantastice. Mai mult, așa-zișii doctori care se ocupă cu așa ceva nu au fost în stare în viața lor să producă vreo dovadă credibilă în sprijinul terapiei prin biorezonanță. Pe scurt, un bullshit de care trebuie chiar să vă feriți.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare