HomeSocialConsumaţi, consumaţi, consumaţi!

Consumaţi, consumaţi, consumaţi!

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, afirmă că e cazul să ne recăpătăm încrederea, să luăm credite şi să consumăm, manifestându-se în ultimul timp semne clare ale revirimentului economic. Dat fiind că încurajarea nu vine personal din partea Prim-Ministrului, asta poate da un iz de credibilitate comunicatului. Dacă luăm în calcul evidenţa că dl. Ministru este un subordonat al Premierului, faptul ne reîntoarce repede cu picioarele şi mintea pe pământ.

Care ar fi dovezile recentei revigorări? Ele se manifestă le nivelul macro, adică fac apel la statistica ce spune că, atunci când un român angajat la Stat şi numit politic câştigă 30.000 de euro pe lună, aritmetica face ca el, împreună cu vecinul beneficiar al salariului minim, să genereze o medie a nivelului de trai invidiată de Obama. Aflăm că exporturile dau aripi noi economiei; ţinând seamă că recolta cerealieră de anul trecut destinată exportului stă pe sponci, rezultă că tot Piteştiul franţuzit este fruncea exportului românesc. E vorba de privaţii aceia care au cerut autostradă pe lângă fabrica lor, sabotând josnic planurile drumarului Dragnea şi ameninţând cu retragerea din România. Mai suntem informaţi despre creşterea consumului, datorată măririi veniturilor în domeniul privat. Bănuiesc că respectiva creştere a fost generată de stimulentul înmulţirii taxelor şi impozitelor, investitorii aflând că stâlpii uitaţi în ograda lor de economistul Ceauşescu au fost până acum nişte evazionişti nepenalizaţi. Din ce am citit prin presă, tot sectorul de Stat ar fi baza creşterii nivelului de trai, ca într-o anumită companie pe cale de înfiinţare, unde media salariului va fi de 8.000 lei pe lună. Atât cât mă pricep eu, suma menţionată se va constitui din aporturile bugetare ale multor angajaţi la privat şi pentru care media de 2.000 lei e un semn al prosperităţii.

Ca de obicei, îmbunătăţirile la nivel macro nu se reflectă în buzunarele micro ale cetăţeanului obişnuit, cel care, la grămadă cu partenerii din muşuroi, pun umărul constant la confortul sporit al greierilor de la Stat. Poate că suntem noi cârcotaşi, conform tradiţiei pământene, şi ar trebui să ascultăm sfatul Ministrului Voinea; să ne scoatem adeverinţele de venit şi să facem iar rând la credite, asta dacă şi băncile vor fi de acord să mai rişte. Fapt puţin probabil, atât timp cât însuşi Şeful Guvernului vede rezolvarea creditelor restante prin iertarea păcatelor celor împrumutaţi, cu sprijinul bugetar al fraierilor care nu au stat la coadă cu buletinul.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare