Criza nu te rărește, ci te întărește: cerșetoria, o întreprindere de succes...

de Academia Caţavencu , 19 septembrie 2016
Criza nu te rărește, ci te întărește: cerșetoria, o întreprindere de succes...

O să credeţi că suntem niște ignoranți însă, trebuie să recunoașteți, abia toamna și iarna devenim conştienți de faptul că suntem contemporani cu o mulţime de cerşetori, aurolaci, boschetari şi orice fel de combinaţie între aceste categorii. Pentru că, în anotimpurile astea, cei ce nu avem buget de carburanți de la serviciu ori vreo mătușă miliardară-n famiglie, suntem obligați să lăsăm de-o parte bicla și să folosim mijloacele de transport în comun. Când e cald, pe două roți ori pe două picioare, n-ai vreme să te uiți după cerșetori, trebuie să te ferești de portiere în freză, de oglinzi retrovizoare în plex și de pietoni care vor să treacă prin tine în goana lor oarbă, după pokemoni, pe troruare.

De la an la an, numărul homeleșilor crește considerabil. Dacă la început de criză, în tramvaie, trolee și metrouri erau doar discriminații care vindeau celebrele „leucoplastic cu rivanol”, șervețele și alifie chinezească, bună pentru orice de la cancer în jos, plus muzicanții cu repertoriu de-o stație, acum e plin de cerșetori, boschetari, aurolaci și pensionari. Corect, cu pensionarii n-avem nimic, dar nu-i așa că v-ați întrebat cu toții unde pensia mamii lor se duc toți cu tramvaiul la aceeași oră în fiecare zi? La bătrânețe nu se recomandă să mergi pe jos, să faci mișcare, să iei aer?

Tehnic, am putea considera că, de vină pentru creșterea numărului de întreprinzători stradali, ori de transport în comun, cu mâna întinsă, ar putea fi criza prelungită, dar ăsta ar fi un paradox. Păi, dacă fraierii care ieri mai dădeau un leu pentru un o manea, ceva, nu mai au bani, căci e recesiune, cerșetorii n-ar trebui să mai prospere. Dacă, în urmă cu ceva ani, un cerșetor profesionist câștiga până la 8.000 de lei pe lună, acum nu ar fi fost timpul să intre și el în faliment?

Una peste alta, deși, în mod ciudat, criza nu i-a rărit, ci i-a înmulțit, băieții au devenit și mai

curajoși și mai tupeiști. Dacă, în trecut, mai auzeam o poezie, o poveste care emoționa gospodine avide de telenovele, acum vin direct cu mâna întinsă. De pildă, zilele trecute am întâlnit în tramvai un boschetar care făcea serviciul Protan să pară o fabrică de parfum. Tot ce spunea în timp ce făcea turul tramvaiului era: „mhmhmâmhîhm”. Nu-i în regulă și nu-s convins că era un număr de comedie, chiar dacă m-a bușit râsul. Păi, frate, chiar așa, ați uitat cu toții că mâna întinsă, care nu spune o poveste inteligibilă, primește maxim un șut în cur?

Probabil că singurii care mai fac bani buni din cerșit azi trebuie să fie capii rețelelor, dar și ăia s-au reprofilat și s-au dus prin țările calde. Străinii încă nu s-au prins cum stau treburile, așa că mai pun botul și mai contribuie cu câte un euroi ca să-și ia nu știu ce gherțoi merțan. La noi au rămas cerșetorii amatori și s-au mai și înmulțit!

Ce este cu adevărat ciudat în toată povestea asta e faptul că nu prea am auzit de  ONG care să se intereseze cu adevărat de soarta homeleșilor. Avem asociații pentru căței, pentru aur, pentru viermi de mătase ș.a.m.d. Probabil că din homeleși nu ies bani decât dacă noaptea le oferi un pat, o supă la plic, le bagi niște lipici pe nas, un aurolac, ceva, iar ziua îi trimiți în continuare la cerșit să-și plătească cheltuielile de cazare, masă și tratament. Oricum, dacă, într-adevăr, ne înșelăm și din cerșit, încă, se mai fac bani frumoși, atunci  n-ar fi o idee rea ca Guvernul tehnocrat să-și trimită oameni sub acoperire pe la vreun spălat de parbrize, întins de mână, cântat la metrou, poate scoate minusurile alea reale din PIB și ne ferește, din iarnă, de măsurile de austeritate ale noului guvern PSD…

Loading...

Comentarii

+