HomeSocialDe ce Jet Li sau Leonard Doroftei n-ar putea...

De ce Jet Li sau Leonard Doroftei n-ar putea să fie polițiști în România

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării i-a tras o amendă de zece milioane de lei vechi MAI-ului pentru „discriminare indirectă”. Vina o are Școala de agenți de poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina care le-a interzis cetățenilor mai scunzi (la femei, sub 165 cm; la bărbați, sub 170 cm) să se înscrie la examenul de admitere. Inițial mi-am pus veșnica întrebare legată de CNCD: în cel fel de origini să-i trimit de data asta pe oamenii ăștia cu corectitudinea lor politică cu tot – să fie tradiționala „mamă” sau să încerc să o ard mai metafizic decât atât. Asta până când mi-am dat seama că au dreptate. E discriminare și e stupidă. Iată de ce:

Vedeți, dragi cititori, eu am 172 de cm, deci mă calific, conform standardelor Școlii din Câmpina, pentru a putea deveni agent de poliție. Pe de altă pare fac febră musculară de la zece flotări, ultima oară m-am bătut în clasa a cincea și îmi cam țâțâie curu’ când mă plimb noaptea prin cartiere rău famate. Pe scurt, aș fi la fel de util într-o forță de poliție ca Victor Pițurcă la cârma naționalei de fotbal.

Actorul chinez , pe de altă parte, are 1,68, deci nu are ce căuta în Poliția Română. Jet Li face parte, de-asemenea din categoria actorilor de acțiune care sunt capabil să rupă mufarine, picioare și capete pe bune. Este expert în arte marțiale și campion în Wushu. Cumva cred că pot să băuniesc că nu ar fi așa de temător să se plimbe noaptea prin Ferentari și sunt (aproape!) convins că poate să facă mai mult de zece flotări. Ceva îmi spune că ar putea fi măcar un polițist de proximitate decent, mai ales că-n viața reală pare a fi un tip de treabă.

Leonard Doroftei are 162 de cm, deci nici dacă s-ar deghiza în femeie nu ar putea să dea examen de admitere la Câmpina. Hai să vedem: cinci titluri naționale, două europene și unul mondial, plus două medalii olimpice, la „amatori”, bașca titlu mondial la „profesioniști”. Oare s-ar descurca mai bine ca mine la o bătaie între interlopi? Sean Sherk, de care probabil nu ați auzit, este un luptător de Mixed Martial Arts (adică ăia de-și dau pumni în cap într-o cușcă) la categoria ușoară care are 168 de cm. Campion la divizia „Lightweight” din UFC, neînvins în Pride FC (UFC de Japonia ca să zic așa). Nici el nu ar avea ce căuta între polițiștii antrenați la Câmpina.

În concluzie, întreb și eu ca prostu’: n-ar fi mai bine să dai niște teste fizice la admitere, în loc să folosești criterii arbitrare care nu înseamnă nimic? Napoleon avea 1,70 și era de zece ori mai impunător decât Ghiță Mureșan, care pare (și din câte am înțeles chiar este) cel mai de treaba gigant din lume.

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare