HomeSocialEt si cetera socialaManual de înfundat miniștrii: Gabriel Berca băgat la zdup...

Manual de înfundat miniștrii: Gabriel Berca băgat la zdup pe bază de făcătură. Penală.

În goana ei de a demonstra câte de imparțială și independentă este, Justiția românească pare că a pierdut busola. Precum indienii pe vremuri, magistrații patriei noastre au declanșat o daciadă a dosarelor grele al cărei unic scop este colectarea cât mai multor scalpuri de politicieni cu funcții. Cum scopul nobil scuză mijloacele mizerabile, campania glorioasă a sistemului judiciar a făcut victime colaterale care s-au trezit la zdup sau în drum spre în baza unor probe manufacturate prost și cârpite cu ață albă. Iar dacă în acest circ ieftin ar fi fost băgați doar procurorii neamului n-ar fi fost o tragedie prea mare. Din păcate în cursă s-au angrenat și judecători care vor și ei momentul de glorie în care să fi e recunoscuți la coadă la lapte de cetățenii însetați de sânge albastru de politician cu funcție. Din această perspectivă cazul fostului ministru de interne Gabriel Berca este unul de manual.

Procedură scurtă dar clasică la DNA Bacău

Noua modă inventată de justiția românească este foarte eficientă. Se ia un suspect, se bagă în arest și, după vreo două trei prelungiri i se dă o foaie și un pix și este pus să scrie. Ce știe sau ce nu știe, important este ca povestea să vizeze gulere cât mai albe. Tiparul s-a respectat și în cazul lui Berca. În iulie 2015, în baza unui denunț comis de un băiețaș cu firmă deconstrucții aflat în arest, fostul ministru de interne senatorul Gabriel Berca a fost umflat și băgat la beci. Acuzația formulată de procurorii din Bacău era aceea că Berca ar fi pretins și primit pentru sine și pentru partid suma de 185.000 de euro pentru a facilita decontarea unor lucră în valoare de 5,6 milioane de lei către firma denunțătorului. De îndată procurorii au dat sfoară-n țară anunțând cu mândrie arestarea banditului: 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 iulie 2015 ora 12.50 și până la data de 24 iulie 2015, ora 12.50, a inculpatului BERCA GABRIEL, senator în Parlamentul României, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranșe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi președinte al organizației județene Bacău a unui partid politic, să-şi folosească influența personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.

Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații”.

Interceptarea SRI zice pe dos

Sprijinul SRI a fost la fel de util pentru cauză ca o frecție la un picior de lemn. Căci așa cum rezultă din stenograma atașată la dosar la Berca n-a ajuns nici un șfanț din banii pe care omulețul de afacere susține că i-ar fi dat. Faza este confirmată chiar de intermediarul șpăgii, fostul deputat PDL Banu Mihai:

Om afaceri: Berca m-o … (foloseşte un cuvânt vulgar – n.n.) cu…cu banii ăia de la Şcoala Ardeoani. (…) Spune- i…dacă te întâlneşti cu el, spune-i că am cerut banii înapoi! Să îmi dea banii!

Banu Mihai: Dă-l în… (înjură – n.n.) N-am nicio treabă să discut cu el treburi din astea!

Om afaceri: Da’ i-ai dat atunci ceva din ce-o fost?

Banu Mihai: Nu i-am dat nimica! Adica nu…că nu mă… Despre trecut nu mai vreau să aud! Să-nchid subiectul!

Om afaceri: Stai oleacă! Da’… tu din ăia…

Banu Mihai: Lasă băi! Gata! Nu mai discutăm despre asta! Îi mort totul! Ce să mai…!

Om afaceri: Bun! O zis că-mi face …că-mi dă banii! Când o fost ministru de interne!”

Sărit rău de pe șine, cursul dosarului părea a avea ca final coșul de gunoi. Nu însă și pentru bravii procurori DNA care au băgat martorul denunțători cu mâna-n menghină.

Declarație de martor strâns cu ușa

Audiat în data de 9 iulie fostul deputat Mihai Banu a infirmat versiunea denunțătorului Rusu: „Personal nu am luat nicio sumă de bani de la Rusu Viorel, nici în nume personal, nici în numele partidului, nici în numele lui Berca Gabriel, nici în numele altei persoane”.

În data de 17 iulie, după ce a cugetat mai bine, Banu revine și declară că între 2010 şi 2012 a luat de la Viorel Rusu, în mai multe rânduri, suma totală de 80.000 de euro. Jumătate din bani i-ar fi dat lui Berca pentru partid iar cealaltă jumătate a oprit-o pentru el. În fața instanței același Banu a declarat  mărturia incriminatoare că i-a fost smulsă sub presiune: „Am dat această declarație în condițiile în care la serviciul teritorial Bacău mi s-a prezentat pe monitorul calculatorului o așa-zisă declarație de presă a lui Berca Gabriel în care el mă suspecta că eu aș fi luat banii de la Rusu Viorel şi în aceste condiții am spus că dacă el mă suspectează de așa ceva înseamnă că eu am luat acei bani şi i-am dat lui”. Așa deci! Dacă inculpatul nu recunoaște inventăm o declarație de presă și i-o punem sub nas. Frumos lucrat, ca miliția pe vremuri! Culmea este că nu numai Banu a dat-o la întors în fața judecătorilor. Mituitorul Rusu a pus bomboana pe coliva dosarului și întrebat fiind dacă are convingerea că banii dați lui Banu au ajuns la Berca a răspuns sec: „Banu Mihai nu îmi dădea explicații cu privire la destinația sumelor de bani, nu știu ce sume au fost reținute de acesta, ce sume au fost date pentru partid”.

Curtea bate cu barosul

Într-o justiție sănătoasă la cap judecătorul ar fi luat dosarul și i l-ar fi dat în cap procurorului. Cel puțin partea care-l privea pe Berca și care era extrem de clară. Dar nu și la Curtea de Apel Bacău. Nu și într-un dosar meșterit din pix de DNA cu sprijinul SRI. În ciuda lipsei probelor care să indice că Berca ar fi pretins și primit vreo sumă, în ciuda declarațiilor date de martorul cheie Banu Mihai, din arest magistratul a pronunțat o sentință de condamnare la 3 ani de închisoare pentru Berca. Motivare hotărârii întinsă pe vreo 60 de pagini conține elemente  de logică milițienească, ample pasaje copiate din rechizitoriu și ncio referire la vreo dovadă concretă. Iată o mostră:   „Este adevărat că o parte dintre martorii audiați în cursul urmăririi penale, fiind audiați în instanță, au revenit asupra declarațiilor date, dar revenirea lor este nejustificată.  Nu există temei juridic pentru o preferință între declarațiile succesive ale martorilor, simplele retractări ale acestora nu sunt suficiente pentru a înlătura vinovăția inculpatului. În aceste condiții, deoarece celelalte probe administrate, inclusiv cele propuse în apărare, nu se coroborează cu probele enunțate mai sus, Curtea le va înlătura. Se impune a se arăta că revenirea martorilor la declarațiile date în cursul urmăririi penale este nejustificată aceștia invocând aspecte de-a dreptul puerile şi lipsite de logică. În opinia Curții, revenirea a fost determinată de faptul că martorii au fost colegi de partid cu inculpații Banu Mihai şi Berca Gabriel”

Explicația dată de Curte pentru schimbarea depoziției martorilor pute a logică de milițian școlit la Băneasa pe locurile pentru muncitori care se ocupau cu carnet de partid și recomandare de la locul de muncă:  “Martorii au revenit asupra declarațiilor după punerea în libertate a inculpaților, punere în libertate care a fost percepută ca o slăbiciune și lipsă de fermitate a organelor" Dacă la recursul ce va începe pe 22 septembrie Berca va fi judecat tot ca la Băneasa, are toate șansele să fie parcat la pușcărie pentru o vină imaginară.

Adevărații hoți sunt la PSD

În vreme ce Berca este tăvălit în justiție fără nicio dovadă, adevărații hoți în cazul anchetat de DNA Bacău sunt în libertate. Dacă procurorii ar fi săpat cu adevărat la acest caz ar fi constatat că după gratii ar fi trebuit să stea gașca lui Dragnea, de fapt. În frunte cu el!

Mita anchetată la Bacău s-ar fi dat pentru plata unei lucrări făcute în 2009 de firma lui Viorel Rusu, Conextrust SA. Era vorba despre o școală în comuna Ardeoani pe care primarul Victor Diaconu, pe atunci la PDL, a contractat-o fără a avea finanțare în buget.

După ce primarul a schimbat macazul către UNPR banii au început să curgă. În perioada octombrie 2014 – decembrie 2014, ministrul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice Liviu Dragnea a emis un Ordin de ministru, în baza solicitării din teritoriu a Primăriei Ardeoani pentru plata sumei de 5.180.507 lei. Banii proveneau din fondul de rezervă iar plata era complet ilegală. După ce constructorul și-a încasat banii, Dragnea a emis și o Hotărâre de Guvern, numărul 1169 dată în ultima zi a anului 2014. Baza legală pentru finanțarea investiției a fost  OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului Național de Dezvoltare Locală. Numai că în baza acestui act normativ nu se puteau finanța decât investiții noi sau aflate în derulare. Or, în cazul de față a fost finanțată ilegal, conform constatărilor Curții de Conturi, o investiție finalizată cu 5 ani în urmă. Mai mult, investițiile care se puteau finanța în baza OUG 28 erau cele care făceau obiectul unor acorduri între autoritatea centrală și cea locală. Nu era cazul școlii din  Ardeoani. În culpă se află președintele CJ Bacău şi actual președinte al PSD Bacău, Dragoş Benea.

Procurorii DNA n-au văzut nimic din toate aceste detalii cuprinse într-un raport al Curții de Conturi. Pentru că „ancheta” lor n-a vizat fapte, ci oameni cu funcții mari numai buni de priponit întru slava justiției. Acum și pururea și-n vecii vecilor, amin!

(Articol publicat în Academia Cațavencu nr. 1211  12 -25 septembrie 2016)

BREICHING NIUZ

spot_img

Caricatura zilei

spot_img
spot_img

Articole asemănătoare